Fastelavnsboller


 

På søndag er det fastelavn – og da må man jo nesten ha boller. Siden planen vår er å tilbringe helga i campingvogna, må jeg lage bollene på forskudd. Disse bollene blir nesten like gode som nybakte, selv etter en tur i fryseren – spesielt hvis de tines i ovn. Fremgangsmåten i dag er av den lange sorten – men den gir det lille ekstra. Jeg lover at det er verd det! Metoden har jeg lært av Ida Gran-Jansen. 
 

Ingredienser

900 g hvetemel
120 g sukker
1 pk gjær
1 ts salt
4 ts kardemomme
4 dl helmelk
150 g margarin i terninger
2 egg + ett til pensling

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.


 

Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen.

Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De siste fem minuttene kan du skru opp hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

Når deigen er ferdig hevet, deler du den emner. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle. Har du fulgt fremgangsmåten, blir denne deigen veldig lett å jobbe med – og du trenger ikke mel på benken.

På brettet under er bollene på 80 gram. Jeg synes i utgangspunktet bollene er best store – men når de skal fylles med syltetøy og krem, er det bedre med litt mindre. Men, det er jo smak og behag. Skal du spise dem uten fyll – anbefaler jeg å lage dem med 90 g.

Nå skal de etterheve i 30-45 minutter.

Så pensler du bollene med pisket egg og steker dem på 210 grader i 11-14 minutter.

Her ser du de forskjellige bollenes størrelse:)

Så deler du bollene i to, fyller bollene med syltetøy og krem. Dryss litt melis over bollene:)


 

 

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #fastelavn #fastelavnsboller #hveteboller #buns

6 kommentarer

Siste innlegg