Skolebrød i langpanne

Noen ganger kan en endring i oppskrift slå alle forventninger – dette skjedde meg denne gangen! Har lest et sted at bollene blir ekstra gode hvis man bytter ut litt av sukkeret med brunt sukker. I tillegg la jeg skolebrødene tett i tett i en langpanne – slik at de får mindre “skorpe” og blir skikkelig myke. Hvilken av disse tingene som gjorde susen vet ikke jeg – men bedre skolebrød har jeg aldri spist. Vaniljekremen har jeg laget selv – det burde du virkelig prøve – er enklere enn du tror – og mye bedre! Da håper jeg du ble fristet nok til å prøve disse i nærmeste framtid!

Ingredienser

Boller

750 g hvetemel
125 g margarin – romtemperert
3 1/3 dl helmelk
1/2 pk fersk gjær
70 g sukker
30 g brunt sukker
2 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg + 1 til pensling

Topping

melis
kokosmasse
strøssel

Vaniljekrem

3 dl kremfløte
0,75 dl H-melk
3 eggeplommer
60 g sukker
30 g Maizena
3 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte vaniljekrem

Sett en ildfast form eller annen beholder av glass i fryseren.

Ha melk, fløte og vaniljesukker i en kjele. Rør godt sammen og sett på middels + varme. Rør innimellom.

I en bolle blander du eggeplommene og sukkeret sammen med Maizenna.

Når melkeblandingen er på kokepunktet, heller du litt av blandingen i eggeplommene mens du pisker kraftig. Når det er blandet sammen, tilsetter du resten av melken – rør godt.

Hell blandingen gjennom en sikt tilbake i kjelen. Kok opp blandingen mens du rører hele tiden. La den småkoke et minutt eller to.

Hell vaniljekremen i formen, dekk kremen med plast helt ned på kremen. Dekk til formen etterpå. Sett til avkjøling i kjøleskap.

Fremgangsmåte boller

Bland mel, sukker, brunt sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.

Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen.

Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De siste fem minuttene kan du gjerne skru opp hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den inni 16 emner av ca 90 gram. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle – legger dem over på et stekebrett og trykker dem litt ned med håndflaten. Når alle bollene er ferdige – er det på tide å fylle dem med vaniljekrem.

Fyll gjerne vaniljekremen over i en sprøytepose hvis du har. Bruk fire fingre til å lage plass til vaniljekrem. Du tar to fingre fra hver hånd, trykker ned – og drar deigen litt til side. Fyll på med masse vaniljekrem!!

Sett bollene til etterheving i 45 – 60 minutter. Sett dem på et lunt sted – for det er ikke så lett å dekke dem til. Du kan prøve forsiktig med plast – men blir lett litt grisete…

Skolebrødene steker du på 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har) – i 12 – 15 minutter. Følg med på baksten og ta den ut av ovnen når fargen er gylden.

Så er det bare å avkjøle skolebrødene på rist – men de smaker ekstra godt lune:)

Bland melis og vann til tykk melisglasur i en dyp skål – og fyll kokosmasse i en annen skål. Dypp så skolebrødene først i melis – og så i kokos:) Liker du ikke kokos, kan du bruke strøssel.

Får du noen til overs, kan de fryses – men jeg anbefaler at du gjør det uten melis – den blir gjerne klissete i fryseren.

#skolebrød #skoleboller #purker #kokos #vaniljekrem #langpanne #bake #gjærbakst #bakst #påske

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg