Skolebrd i langpanne

  • 21.11.2016, 20:31



Noen ganger kan en endring i oppskrift sl alle forventninger - dette skjedde meg denne gangen! Har lest et sted at bollene blir ekstra gode hvis man bytter ut litt av sukkeret med brunt sukker. I tillegg la jeg skolebrdene tett i tett i en langpanne - slik at de fr mindre "skorpe" og blir skikkelig myke. Hvilken av disse tingene som gjorde susen vet ikke jeg - men bedre skolebrd har jeg aldri spist. Vaniljekremen har jeg laget selv - det burde du virkelig prve - er enklere enn du tror - og mye bedre! Da hper jeg du ble fristet nok til prve disse i nrmeste framtid!



Ingredienser
Boller
750 g hvetemel
125 g margarin - romtemperert
3 1/3 dl helmelk
1 pk fersk gjr
70 g sukker
30 g brunt sukker
2 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg + 1 til pensling

melis
kokosmasse

Vaniljekrem 
1,75 dl helmelk
0.75 dl kremflte
45 g sukker
1/2 vaniljestang
1 egg
1 eggeplomme
18 g maizena
25 g margarin (romtemperert)

 

Fremgangsmte vaniljekrem

Vaniljekremen kan lages i god tid i forveien, men det er tidsnok lage den rett fr du begynner med bolledeigen. Er du kjempeglad i masse vaniljekrem - kan du lage dobbelt porsjon;) Start med sette en ildfast form i fryseren. Det er for f en rask avkjling av kremen nr den er ferdig - det gir best resultat. Ha melk, flte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrene. Ha s bde fr og den "tomme" stangen i kjelen. Kok opp blandingen p medium+ varme, rr litt innimellom. Visp egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt rre i en annen bolle. 

Tilsett litt av den kokende vsken i egget mens du rrer kraftig. Det kan vre lurt legge en klut under bollen - eller noe annet som gjr at bollen ikke sklir. Tilsett resten av vsken og pisk det sammen. Du fr n en tynn vaniljesaus. Hell vsken tilbake i kjelen - gjerne gjennom en sil. De vaniljestengene jeg bruker, slipper ofte litt bark - s da blir jeg kvitt det samtidig. Rr hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok p medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rr inn margarinen/smret. Det br vre romtemperert s det ikke skiller seg!

Hell kremen over i den iskalde formen - dekk kremen med plast. Legg plastfolien helt nedp kremen, slik unngr du at du fr snerk. Sett vaniljekremen til avkjling i kjleskap (eller fryser hvis du har drlig tid).

For f bilder til beskrivelsen, kan du klikke her og lese et tidligere innlegg om vaniljekrem.

 

Fremgangsmte boller

Bland mel, sukker, brunt sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjren.

Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt knekke eggene i en egen bolle frst - for det er s vanskelig se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det trre og la deigen elte p lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smret - elt i ca 1 minutt, s tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og s det samme igjen.

N skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De siste fem minuttene kan du gjerne skru opp hastigheten p eltingen litt.

S dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smr/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt strrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

Nr deigen er ferdig hevet, deler du den inni 18 emner av ca 90 gram. S triller du hvert emne til du fr en glatt og fin bolle - legger dem over p et stekebrett og trykker dem litt ned med hndflaten. Nr alle bollene er ferdige - er det p tide fylle dem med vaniljekrem.

Fyll gjerne vaniljekremen over i en sprytepose hvis du har. Bruk fire fingre til lage plass til vaniljekrem. Du tar to fingre fra hver hnd, trykker ned - og drar deigen litt til side. Fyll p med masse vaniljekrem!!

Sett bollene til etterheving i 45 - 60 minutter. Sett dem p et lunt sted - for det er ikke s lett dekke dem til. Du kan prve forsiktig med plast - men blir lett litt grisete...

Skolebrdene steker du p 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har) - i 12 - 18 minutter. Flg med p baksten og ta den nr fargen er gylden.

S er det bare avkjle skolebrdene p rist - men de smaker ekstra godt lune:)

Bland melis og vann til tykk melisglasur i en dyp skl - og fyll kokosmasse i en annen skl. Dypp s skolebrdene frst i melis - og s i kokos:)

Fr du noen til overs, kan de fryses - men jeg anbefaler at du gjr det uten melis - den blir gjerne klissete i fryseren.

#skolebrd #skoleboller #purker #kokos #vaniljekrem #langpanne #bake #gjrbakst #bakst

 





















 


 

 

 

 

 

0 Kommentarer

Skriv en ny kommentar

Om meg

Wannabebakeblogger

Jeg heter Runa, elsker bake - bde stt og sunt! Lar meg inspirere p nettet, av gamle oppskrifter fra familie og venner - og prver s godt jeg kan;) Jeg er ingen kunstner, s her er det bakeglede og smak som har fokus. I bloggen vil jeg dele gamle favoritter og teste nye ting - og prve vise hele sannheten om hvordan velse gjr mester;) Innimellom deler jeg litt av mine tanker ogs... Flg meg gjerne p Instagram og p facebook: Runas bakegleder

Sk i bloggen

Kategorier



Arkiv




Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits