Berlinerkranser

  • 02.12.2016, 09:51

Først ut av julebaksten i år, er berlinerkranser som er søte, små kranser som smelter i munnen. Jeg testet dem ut med både margarin og smør. Deigen er litt enklere å jobbe med når du bruker margarin - forøvrig preges jo smaken mye av hva du velger.  Du må rett og slett velge hva du liker best selv. Personlig er jeg ikke så glad i smørsmaken - men for mange er den alt... Du kan også se at jeg har brukt to typer perlesukker - det vanlige som du får på butikkene her i landet - og det "svenske" perlesukkeret - som forblir hvitt etter steking. Det hvite er litt større "biter" så det er litt smak og behag det også:) Berlinerkranser skal være veldig holdbare i lufttett boks - så hvis de er en av dine slag til jul - er det bare å sette i gang. Oppskriften gir ca 20 kranser. Lykke til:D 

Ingredienser
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
350 g hvetemel
250 g smør/margarin

1 eggehvite
perlesukker
 

Fremgangsmåte

Jeg starter alltid med å måle opp alle ingrediensene. Jeg har brukt kjøkkenmaskin til arbeidet - men du kan også gjøre prosessen for hånd. 

Start med å koke to egg i 8-9 minutter - til de er hardkokte. Avkjøl litt i rennende kaldt vann. Del eggene i to - og bruk en teskje til å ta ut plommen.

Ta de hardkokte plommene sammen med de rå eggeplommene i en kjøkkenbolle - og gni det sammen med en slikkepott oppover kantene.

Deretter visper du det sammen i 2-3 minutter på lav hastighet til det blir en glatt blanding. Tilsett sukkeret og la det piske videre på halv hastighet i 3 minutter til. Deretter øker du til maks hastighet og lar det piske i 5 minutter. Da skal du ha en tykk, hvit eggedosis. Sett eggedosisen til side. 

Bland sammen smør og mel - jeg bruker en K-visp til dette - til du har en smuldrete deig. 

Hell oppi eggedosisen og la det hele blande seg. Du skal kjøre deigen minst mulig for å unngå at kransene blir seige. Nå setter du deigen kaldt i 2-3 timer. 

Nå skal deigen deles opp i lillefingertykke stenger på ca 12 cm. Noen velger å dele deigen inn i emner først for så å trille dem ut - men jeg synes de lett blir ujevne da. Jeg tok derfor å trillet så jevne pølser som jeg kunne, for så å kutte dem av til 12 cm. Husk å være lett på hånden - for smøret i deigen smelter av de varme hendene dine. Det er også viktig å bruke håndflaten til å trille - ikke fingrene!

Sett kakene med litt avstand på bakepapir. Når brettet er fullt, setter du det i fryseren i ca 5 minutter (eller litt lengre i kjøleskapet). Sett samtidig på stekeovnen (175 grader). 

Mens kakene avkjøler seg, pisker du eggehviten lett sammen i en skål. Hvis det danner seg skum, fjerner du det med gaffel el. Hell perlesukker i en annen skål. 

Når kransene har avkjølt seg litt - er de klare for pynting. Dypp dem først i eggehvite - deretter i perlesukker - før du setter dem tilbake på stekebrettet. 

Kransene stekes ved 175 grader (over- og undervarme) i 10-13 minutter, til de er lysegule og litt gyldne i kantene. 

Sett brettene på rist etter steking og la de stå noen minutter der, før du løfter dem forsiktig over på rist.


#jul #julebakst #berlinerkranser #kranser #perlesukker #bake #bakst

1 Kommentar

lisarorvik

02.12.2016 kl. 11:03
Dette så kjempe godt ut :)

Wannabebakeblogger

02.12.2016 kl. 16:42
lisarorvik: Tusen takk:)

Skriv en ny kommentar

Om meg

Wannabebakeblogger

Jeg heter Runa, elsker å bake - både søtt og sunt! Lar meg inspirere på nettet, av gamle oppskrifter fra familie og venner - og prøver så godt jeg kan;) Jeg er ingen kunstner, så her er det bakeglede og smak som har fokus. I bloggen vil jeg dele gamle favoritter og teste nye ting - og prøve å vise hele sannheten om hvordan øvelse gjør mester;) Innimellom deler jeg litt av mine tanker også... Følg meg gjerne på Instagram og på facebook: Runas bakegleder

Søk i bloggen

KategorierArkiv
Bloggdesign

Design og koding av KvDesign - www.kvdesign.no
hits