Halvgrove fletterundstykker med valnøtter

Nå har vi kost oss med fint brød i flere dager – og det var på tide med noe grovere. Har tatt en pen overgang til januar, med halvparten grovt og fint mel:) Valnøtter setter en fin smak på brød og rundstykker synes jeg. Denne deigen blir 18-20 rundstykker.

Ingredienser

350 g fullkornshvetemel
150 g finmalt rugmel
400 g hvetemel
50 g finhakkede valnøtter
1 ts salt
1/2 pk fersk gjær
6 dl ekstra lettmelk
1/2 beger kesam
1 ts honning

Fremgangsmåte

Bland melet, salt og nøttene i en bolle. Den fersken gjæren smuldrer du rett i melet. 

Melk, honning og kesam tar du i en kjele og lunker blandingen (ca 35 grader). 

Væsken helles i det tørre og deigen eltes i ca 10 minutter. 

Så samler du deigen og dekker den til med plast. La den heve i ca en time.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den først i to. Legg gjerne den ene delen tilbake under plast – da flettingen tar litt tid og deigen kommer til å fortsette heveprosessen.

Så deler du deigen i emner på ca 90 gram. Jeg er skrekkelig dårlig på øyemål, så jeg bruker alltid vekt for å få rundstykkene nogenlunde jevne. 

Del så hvert emne i tre deler, samle de til en bolle og trill hver del ut til en liten pølse (ca 12 cm).

Flett pølsene og brett endene under. 

Jeg var ikke så nøye på at alle pølsene var jevne, for etter neste runde med heving – så de ganske så fine ut likevel:)

 

Etterhev rundstykkene under et kjøkkenhåndkle i ca 45 minutter.

Jeg liker best å pensle rundstykkene med egg for da blir de så gyldne og fine i fargen, men det er ikke nødvendig.

Stekes i ca 13 minutter på 225 grader på nest nederste rille (gjerne hydrosteking). Avkjøl rundstykkene på rist. Disse er like gode etter frysing:)


#bake #halvgrov #rundstykker #bakst #grov #valnøtter #flette

4 kommentarer

Siste innlegg