Kanelboller tett-i-tett – en annerledes langpannekake

Jaja, ikke helt perfekt denne gangen heller – men denne gangen kan jeg ikke spise alle selv altså…

Håndballjentene spiller turnering på lørdag. Siden jeg da befinner meg i sydligere strøk, var det på sin plass å bidra med en kake eller to. Spørsmålet er jo alltid hva man da skal finne på. Alle liker jo gjærbakst, men utfordringen med gjærbakst er at den lett blir tørr, så denne gangen tenkte jeg skulle prøve å lage kanelbollene i langpanne. Ideen fikk jeg når jeg lagde pepperkakebollene til Ida Gran-Jansen i desember. Når man setter kanelboller så tett, blir mesteparten av fyllet bevart og forsvinner ikke i papiret. Bolle-kaken får seg en tur i frysen og tines over natten før den skal spises. Det er viktig å ikke sette bollene for tett – hva som skjer da kan du lese mer om her.

Ingredienser

Bolledeig
775 g hvetemel
90 g sukker
3 1/3 dl helmelk
1 pk fersk gjær
1 1/2 ts salt
125 g margarin (romtemperert og i terninger)
3 1/2 ts kardemomme
2 egg + 1 til pensling

Sukker- og kanelfyll
125 g margarin
100 g sukker
2 ss kanel

Fremgangsmåte

Denne gangen lager jeg bolledeigen på den treige måten, for da blir de aller best. Spesielt siden de skal fryses og spises uten å varme dem i ovnen først.

Bland alt det tørre i en bolle og smuldre den ferske gjæren i blandingen.

Melken lunker du til ca 35 grader. Pisk inn eggene i melken. Jeg anbefaler deg å knekke eggene i en separat bolle først – for eggeskall er veldig vanskelig å finne i melk…

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre. La deigen samle seg – og la den elte i 10 minutter. Det er viktig å se på klokka – for det føles veldig lenge – og det er viktig å ikke kutte ned på eltingen hvis du vil ha supergode boller. 

Etter eltingen, tar du deigen ned fra eltekroken og tilsetter 1/3 av margarinen. La smøret elte forsiktig inn (ca et minutt) – og så gjentar du prosessen to ganger til. Så skal deigen elte igjen – i 15 minutter denne gangen. De siste 5 minuttene kan du godt skru opp hastigheten litt.

Dekk bollen med plast. Nå er deigen klar for å heve til dobbel størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

I mellomtiden lager du fyllet. Det pisker du sammen med en ballongvisp i kjøkkenmaskinen på høy hastighet (begynn forsiktig) til fyllet er lysebrunt. Det tar et sted mellom 8 og 10 minutter. Skrap litt ned fra kantene innimellom så alt blir godt blandet. 

Når deigen er ferdig hevet – deler du den i to deler. Hver del kjevler du til et rektangel på ca 30 x 45 cm. Prøv å unngå mel på benken – så lenge du ikke har jukset med eltetiden, pleier det å gå veldig fint:)

Del fyllet i to og smør halvparten på hver leiv. 

Rull leiven stramt sammen, renkutt sidene. Disse er perfekte som smaksprøver – enten i deigsform eller putt dem i en muffinsform og stek dem når langpanna er ferdig.

Pølsa kutter du i skiver på ca 2,5 cm. Sett kanelbollene litt tett i en langpanne – og sett de til etterheving under plast i en halvtime (ta tiden fra siste bolle).

Etter etterheving pensler du bollene med egg. Jeg har også brukt litt perlesukker, men du kan gjerne bruke melis på de ferdige kanelbollene hvis du foretrekker det (men det blir litt klissete etter frysing).

Bollene stekes på 210 grader (gjerne hydrosteking) i 12-15 minutter – og avkjøles på rist.

#langpanne #gjærbakst #kanelboller #bakst #bake #boller #kanelboller

 

3 kommentarer

Siste innlegg