Grove polarbrød med rug


 

Jeg prøver meg stadig fram med nye kornslag for å få litt forandring på alle polarbrødene jeg baker – denne gangen ble det rug. De hevet litt mindre enn de andre variantene, så hvis du ønsker dem litt tykke for å dele dem i to, slik som mine barn foretrekker – må du ha dem litt tykkere enn du pleier. Det er også viktig at du stabler polarbrødene i høye stabler under et kjøkkenhåndkle. Det er fordi de skal holde seg myke og saftige. Her finner du lenker hvis du heller vil bake grove polarbrød med havre – eller grove polarbrød med hvete.

Ingredienser
400 g fullkornshvetemel (obs – ikke den som allerede er blandet ut)
300 g rugmel fint
200 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær

Fremgangsmåte
Først blander du alt det tørre i en kjøkkenmaskin – og smuldrer oppi en pakke fersk gjær. 


Lunk melk/vann til den er fingervarm (maks 37 grader) og hell væsken i melblandingen. Tilsett romtemperert olje (har den stått i kjøleskap, bør du varme den sammen med melk/vann-blandingen). Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve minimum 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader, gjerne hydrosteking.

Del deigen i to og videre inn i emner på ca 80 g. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse.

Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Prikk dem med en pinne så de ikke hever på brettet. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 


 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. De skal steke i 10 minutter – de skal være bleke  

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Dersom du skal spise dem senere på dagen, må de ikke legges i posen før de er kalde. Hvis de fryses, kan de gjerne være litt lunkne. Jeg pleier å tine polarbrødene på tine-funksjonen i mikrobølgeovnen – men de kan selvfølgelig tines over natten også.

#bake #grov #polarbrød #gjærbakst #bakst #rug

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg