Halvgrove polarbrød med havre

Selv om polarbrød er en av de bakstene som tåler grovt mel godt, kan det være greit med et halvgrovt alternativ – mer nøyaktig 56 % grovt. Disse var like populære som de andre polarbrødene her i huset. Håper du lar deg friste og inspirere. Noen har litt problemer med å få tak i fullkornshvetemelet (FIBRA) som jeg bruker i polarbrødene, så her er et alternativ til dere også. Jeg kjøper fullkornshvetemelet på Kiwi. Havremel har de på de fleste butikkene, men du kan også lage dette selv ved å kjøre havregryn i en blender eller liknende. 

Ingredienser
300 g havremel
200 g sammalt hvete finmalt
400 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
1 pk fersk gjær
1 dl nøytral olje
2 dl vann
4 dl ekstra lettmelk

 

Fremgangsmåte

Først blander du alt det tørre i en kjøkkenmaskin – og smuldrer oppi en pakke fersk gjær. 

Lunk melk/vann til den er fingervarm (maks 37 grader) og hell væsken i melblandingen. Tilsett romtemperert olje (har den stått i kjøleskap, bør du varme den sammen med melk/vann-blandingen). Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve minimum 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader, gjerne hydrosteking.

Del deigen i to og videre inn i emner på ca 80 g. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse.

Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Prikk dem med en pinne så de ikke hever på brettet. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 


 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. De skal steke i 10 minutter – de skal være bleke og uten stekeskorpe når du tar dem ut. 

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Dersom du skal spise dem senere på dagen, må de ikke legges i posen før de er kalde. Hvis de fryses, kan de gjerne være litt lunkne. Jeg pleier å tine polarbrødene på tine-funksjonen i mikrobølgeovnen – men de kan selvfølgelig tines over natten også.

#bake #grov #polarbrød #gjærbakst #bakst #havre #halvgrov

 

4 kommentarer

Siste innlegg