Ekstra grove polarbrød

Jeg synes polarbrød er en fin måte å gi barna grovt bakverk på – siden de ikke er særlig begeistret for grovt brød. De hjemmelagde inneholder mindre sukker og smaker bedre enn de du kjøper på butikken (i hvert fall i følge mine barn). Denne gangen ville jeg prøve å lage noen polarbrød helt uten fint mel – og se om barna likte dem likevel – og det gikk fint. Jeg brukte hjemmelaget havremel (klikk for å se hvordan) for å få den gode nøtteaktige smaken på polarbrødene. Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser

500 g sammalt hvete – fin
200 g sammalt hvete – grov
200 g havremel
1 pk gjær
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
6 dl skummet melk
1 dl nøytral olje

Fremgangsmåte

Først blander du alt det tørre i en kjøkkenmaskin – og smuldrer oppi en pakke fersk gjær. 

Lunk melken til den er fingervarm (maks 35 grader) – jeg bruker mikroovn (80 sekunder) og har investert i et litersmål i glass som tåler både mikroovn og oppvaskmaskin. Hell melken i melblandingen. Tilsett romtemperert olje (har den stått i kjøleskapet, bør du lunke den også). Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve i 30 – 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader, gjerne hydrosteking.

Del deigen i to og videre inn i emner på ca 80 g. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse.

Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Prikk dem med en pinne eller en serveringsgaffel så de ikke hever mer. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 

Når brettet er fullt, setter du det rett inn i ovnen. De skal steke i 10 minutter – de skal være bleke og uten stekeskorpe når du tar dem ut. 

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Dersom du skal spise dem senere på dagen, må de ikke legges i poser før de er kalde. Hvis de fryses, kan de gjerne være litt lunkne. Jeg pleier å tine polarbrødene på tine-funksjonen i mikrobølgeovnen – men de kan selvfølgelig tines over natten også:)

#bake #bakst #gjærbakst #havre #havremel #grovt #sunt #hjemmelaget #polarbrød

4 kommentarer

Siste innlegg