Grove polarbrød med spelt

Jeg liker å eksprimentere med ulike mel i polarbrødene, siden jeg lager dem flere ganger i uken. Denne gangen har jeg brukt speltmel. Speltmel er ganske dyrt, men jeg hadde litt i skuffen – så jeg ville prøve det også. Fullkornshvetemelet jeg bruker, er ekstra finmalt sammalt hvete. Det får du kjøpt på Kiwi og Meny. Hvis du ikke får tak i det – kan du bruke finmalt sammalt hvete. Ønsker du å bruke annet mel enn spelt – finner du mange flere varianter her på bloggen i kategorien gjærbakst. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

500 g fullkornshvetemel 
300 g speltmel – grov
125 g hvetemel
1 pk gjær
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lett melk
2 dl vann
1 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)

Fremgangsmåte

Først blander du alt det tørre i en kjøkkenmaskin – og smuldrer oppi en pakke fersk gjær. 

Bland melk og vann – og varm den opp til den er fingervarm (maks 35 grader). Jeg bruker et litersmål i glass som tåler mikroovn (80 sekunder). 

Hell væsken i melblandingen. Tilsett deretter romtemperert olje (har den stått i kjøleskapet, bør du lunke den også). Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve i 30 – 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader, gjerne hydrosteking.

Del deigen i to og videre inn i emner på ca 80 g. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse.

Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Prikk dem med en pinne eller en serveringsgaffel så de ikke hever mer. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 

Når brettet er fullt, setter du det rett inn i ovnen. De skal steke i 10 minutter – de skal være bleke og uten stekeskorpe når du tar dem ut. 

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Dersom du skal spise dem senere på dagen, må de ikke legges i poser før de er kalde. Hvis de fryses, kan de gjerne være litt lunkne. Jeg pleier å tine polarbrødene på tine-funksjonen i mikrobølgeovnen – men de kan selvfølgelig tines over natten også:)

#bake #bakst #gjærbakst #speltmel #spelt #grovt #sunt #hjemmelaget #polarbrød

4 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg