Grove polarbrød – med sammalt hvete

Dette var den aller første polarbrødoppskriften jeg delte og et av mine første blogginnlegg. I dag har jeg “pusset opp” innlegget med nye bilder. Disse polarbrødene har vært en av familiens favoritter siden første gang de ble bakt. Håper du lar deg inspirere til å prøve selv – og så håper jeg de kan bli like populære hos deg og dine!
 

Ingredienser

500 g fullkornshvetemel 
200 g sammalt hvete – finmalt
200 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær
 

Fremgangsmåte

Først blander du sammen alt melet, sukker og salt i en bolle. Den ferske gjæren smuldrer du bare oppå.

Så blander du sammen melk og vann – og lunker blandingen til ca 30-35 grader. Jeg bruker et litersmål av glass og lunker det i mikroovnen. Dersom oljen ikke er romtemperert – må du lunke den også. Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve mellom 30 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader. 

Først deler du deigen i to. Elt deigen sammen til et emne – og trill den ut til en tykk pølse. Så deler du deigen inn i emner på ca 80 gram. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse. Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. 

Når de er kjevlet ut legger du dem over på et stekebrett. Så skal du prikke dem slik at de ikke hever på brettet. Bruk en for eksempel en serveringsgaffel eller en kakepinne. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. Polarbrødene skal ikke etterheve.

Jeg lager så mange polarbrød, at jeg har investert i en pinnerulle. Da kjevler jeg i stedet ut deigen – ruller hull over hele – og stikker ut polarbrødene med en utstikker. 

Polarbrødene skal steke i 10 minutter på 190 grader – gjerne hydrosteking om du har det. De skal være lyse og uten stekeskorpe.

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Du kan fylle polarbrødet eller du kan dele det i to og bruke det som “brødskiver”. Du kan selvfølgelig velge å kjevle dem enda tynnere – men vi liker det best sånn:)

 

#bake #grov #polarbrød #bakst #gjærbakst #hvete #hjemmelaget #brød

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg