Makroner fylt med mørk sjokolade


Jeg har laget maaaange makroner i det siste – jeg har hatt litt trøbbel med at jeg har fått skjeve makroner – altså at de kun har løftet seg på ene siden. Etter utallig googling og testing – har jeg funnet ut at årsaken er at jeg har ikke vært nøye med å holde sprøyteposen rett eller sprøyte ut i rett stråle – og ikke forskyve denne. Endelig fikk jeg til en hel røre med makroner som var som de skulle! Makroner kan være litt pirkete altså, men jeg blir relativt fiksert på å få det til – så nå tror jeg at jeg har knekt makronkoden (helt til det dukker opp et nytt problem kanskje…). Håper du ikke lar deg skremme – for nå kan du jo lære av alle mine feil. Lurer du på noe – er det bare å spørre i kommentarfeltet eller på facebook – så skal jeg prøve å hjelpe! Lykke til:))

Ingredienser
75g eggehvite
100g sukker
90 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis

Fyll
100 g mørk kokesjokolade (50 % eller 70 %)
50 g kremfløte
1 klype flaksalt

Fremgangsmåte

Ha eggehviten i en nyvasket bolle, jeg pleier alltid å vaske raskt over pisk og bolle med litt såpe før jeg begynner. Pass på at du ikke får noe av eggeplommen med – da får du ikke stiv marengs. 

Tilsett en klype av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum. Øk på til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum (slik som bildet under) – så setter du den på maks hastighet og pisker til du ha en myk marengs. Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og fin marengs – det tar noen minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Skum nok til å øke til maks hastighet

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. De koster litt mer – men du trenger ikke så mange – for du kan blande dem sammen til ulike nyanser. 

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det forsiktig sammen.

Tilsett blandingen i marengsen og bland den sammen på laveste hastighet i maskinen i omtrent et halvt minutt. Resten av røringen tar jeg for hånd med en slikkepott for å ha bedre kontroll – for det er her magien ligger. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke “drypper”. Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye. 

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5- 1 cm – og sprøyter ut i små rundinger. Jeg sprøyter fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en “snurr” for å unngå drypping. Det er veldig viktig at du holder sprøyteposen rett når du sprøyter ut makronene. Det er også viktig at du ikke forskyver “strålen” mens du spruter. Med det mener jeg at du må sprøyte ut røren på samme sted – og la det naturlig danne seg en sirkel. Er røren for kjapp og lander på bakebrettet før du kommer til midten – må du fortsette å sprøyte over dette punktet. Jeg fikk veldig mange skjeve makroner på grunn av denne feilen… 

 

Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler – utrolig kjekke. 

Underlaget bør ligge så flatt som mulig når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Det er imidlertid litt risikabelt og kan føre til skjeve makroner. Alternativt dropper du å sprøyte ut makroner på det området stekebrettet er skjevt. Etter makronene er sprøytet ut, må du fjerne eventuelle luftbobler ved å dunke hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten. Har makronene dine tupp på midten – kan du riste brettet veldig forsiktig fra side til side.

Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 60 minutter. 

Så er de klare for steking. De stekes midt i ovnen på 150 grader i mellom 10 og 12 minutter – her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn.

Når makronene er ferdig stekt, skal de avkjøles på rist. Er de vanskelig å løsne fra matten/arket, kan du legge dem litt i fryseren først. De må være helt avkjølte før du fyller dem.

Det salte sjokoladefyllet lager du mens makronene tørker. 

Finhakk sjokoladen (eller bruk ferdige biter som jeg). Kok opp fløten og hell den over sjokoladen. Vent i 30 sekunder før du begynner å røre. Smelter ikke all sjokoladen av seg selv – kan du varme forsiktig noen sekunder i mikroovnen – eller over vannbad. Sett i kjøleskap for avkjøling.

Når både makronen og sjokoladen er helt avkjølt – er det klart for å fylle makronene. Selv om de i teorien burde vært like store – er de ofte ikke det likevel. Jeg pleier derfor å bruke litt tid på å finne to og to like – og sortere dem før jeg begynner å fyll dem. Bruk gjerne en sprøytepose for å fordele sjokoladen.

Makronen oppbevares kaldt i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren. De blir aller best når de har ligget et døgn i kjøleskapet – hvis du klarer å vente så lenge da:))

#makroner #sjokolade #mørksjokolade #kaker #søttoggodt #bake #bakst

 

 

 

4 kommentarer

Siste innlegg