Ekstra grove polarbrød med havre


Polarbrød er som kjent husets favoritt – og en klar favoritt på bloggen. Det er en ypperlig måte å få i barna grovt brød på – uten at de merker det. Jeg liker det veldig godt jeg også. Normalt pleier jeg å ha litt hvetemel i – men denne gangen har jeg holdt meg helt unna fint mel – og laget polarbrød med 100 % grovt mel. Jeg syntes det var veldig godt – og tror nok de kommer til å falle i smak hos resten av familien også! Mer om polarbrød og flere oppskrifter finner du i innlegget: Alt du trenger å vite om hjemmelagde polarbrød. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

300 g fullkornshvetemel 
300 g sammalt hvete – finmalt
250 g havremel
50 g havrekli
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær
 

Fremgangsmåte

Først blander du sammen alt melet, sukker og salt i en bolle. Den ferske gjæren smuldrer du bare oppå.

Så blander du sammen melk og vann – og lunker blandingen til ca 30-35 grader. Jeg bruker et litersmål av glass og lunker det i mikroovnen. Dersom oljen ikke er romtemperert – må du lunke den også. Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve mellom 45 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader. 

Først deler du deigen i to. Elt deigen sammen til et emne – og trill den ut til en tykk pølse. Så deler du deigen inn i emner på ca 80 gram. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse. Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. 

Når de er kjevlet ut legger du dem over på et stekebrett. Så skal du prikke dem slik at de ikke hever på brettet. Bruk en for eksempel en serveringsgaffel eller en kakepinne. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. Polarbrødene skal ikke etterheve.

Polarbrødene skal steke i 10 minutter på 190 grader – gjerne hydrosteking om du har det. De skal være lyse og uten stekeskorpe.

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Du kan fylle polarbrødet eller du kan dele det i to og bruke det som “brødskiver”. Du kan selvfølgelig velge å kjevle dem enda tynnere – men vi liker det best sånn:)

 

#bake #grov #polarbrød #bakst #gjærbakst #hvete #hjemmelaget #brød

4 kommentarer

Siste innlegg