Kaldhevet, halvgrovt brytebrød

Denne helgen har jeg testet ut kaldheving – og er godt fornøyd med resultatet. Det passer spesielt godt for deg som har arbeidslyst på kveldstid, men trøtt om morgenen (altså ikke meg egentlig…) Syntes det var kjekt å lage akkurat det vi trengte til frokost – så derfor laget jeg bare en liten porsjon. Jeg satte rundstykker tett i en form – så da ble det et slags brytebrød. Du kan selvfølgelig doble porsjonen hvis du vil – og steke de som rundstykker i stedet. Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
200 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel
50 g havremel
1/4 pk fersk gjær (12,5 g)
1,5 dl ekstra lettmelk
1,5 dl vann
2 ss nøytral olje
1 ts salt
1 ts sukker

Fremgangsmåte
Bland sammen mel, salt og sukker – og så smuldrer du over den ferske gjæren. Bland sammen kaldt vann og melk – og hell det i det tørre. Tilsett oljen og la det elte seg sammen i ti minutter.

Etter elting deler du deigen inn i ni like store emner – ca 90 gram. Elt dem sammen til runde boller og fordel dem i en firkantet form. Jeg har brukt en springform på 25 x 25 cm – som jeg først kledde med bakepapir. Ønsker du å ha dem som rundstykker – bruker du bare et vanlig stekebrett eller en annen form. 

Sett formen i kjøleskap over natten. På morgenen tar du dem ut – og lar dem stå på benken en stund. Aller helst bør de stå en time – men jeg hadde ikke tid til mer enn en halvtime på søndag – og de ble kjempegode likevel. Fikk bare en liten luftboble på toppen av et par rundstykker.

Rett før de skal i ovnen, pensler du med egg og strør over valmuefrø og sesamfrø.

Stek brytebrødet på rist midt i ovnen i 15-20 minutter. Synes du de blir for brune på toppen, kan du flytte dem nederst i ovnen de siste minuttene.

Avkjøl på rist – eller spis dem varme;)

#rundstykker #kaldheving #kaldhevet #langtidsheving #bake #bakst #gjærbakst

4 kommentarer
  1. Ser kjempegode ut 😊 Ser du bruker sukker og salt. Jeg bruker saft av sitrusfrukter og salt. Oppskriften jeg har påstår at det gir bedre bakeresultat. Noen anelse om forskjellen? Lurer på det altså 🤔

  2. Merete (Ous): Beklager, men jeg har ikke erfaring med å bruke sitrus i gjærbakst – vet det er ganske vanlig i kaker og mousse, spesielt i kombinasjon med hvit sjokolade – men ikke sett det brukt i rundstykker før… Du kan jo prøve å droppe sitrusen en gang – og se om du merker forskjell… Forøvrig bruker jeg veldig ofte bittelitt sukker eller honning i rundstykker og brød, fordi det gir en balanse mot saltet smaksmessig.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg