Sjokoladeboller med karamell (Smørbukkboller)

Sjokoladeboller er en av favorittene her i huset. Denne gangen har jeg gjort en liten vri med å tilsette Smørbukksjokolade i stedet for vanlig sjokolade. Det ga sjokoladebollene en deilig ettersmak av karamell, uten at minsten som ikke liker karamell – protesterte. La deg gjerne friste til å lage noen knallgode boller du også!

Ingredienser

450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
2 dl helmelk
1 egg + 1 egg til pensling
75 g margarin
155 g Smørbukksjokolade (1 stor plate)
 

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken – jeg bruker et litersmål i glass og tar det et halv minutt i mikroovnen. Tilsett et egg i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egget i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.

Del sjokoladen opp i ruter – og tilsett den i deigen. Du kan selvfølgelig hakke sjokoladen også – men da forsvinner karamellsmaken. La det elte seg raskt sammen. 

Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i ti emner på 100 gram hver. Prøv å brett inn sjokoladen – slik at du klarer å trille fram en glatt overflate. Du må bruke en lett hånd – hvis ikke smelter sjokoladen – og da blir det veldig klissete.  

Nå skal de etterheve i 30-45 minutter.

Så pensler du bollene med pisket egg og steker dem på 200 grader i ca 12 minutter.

Avkjøles på rist – og nyt bollene lunkne:)

 

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #sjokoladeboller #sjokolade #melkesjokolade 

6 kommentarer

Siste innlegg