Snurrer fylt med vaniljekrem og sjokolade

Jeg elsker gjærbakst og liker å teste meg fram til ulike kombinasjoner når det kommer til boller. Jeg har tidligere laget vaniljesnurrer som ble min nye favoritt – og så er jeg jo veldig glad i vaniljekrem da. Dermed var det på sin plass med litt googling og jeg fant noen fristende snurrer på sidene til Ida Gran-Jansen. Disse ble min inspirasjon, men jeg har benyttet egne oppskrifter. Det kan jo ikke bli feil når man kombinerer boller, vaniljekrem og sjokolade – kan det vel? Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
Bolledeig
450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
2 dl helmelk
75 g margarin i terninger
1 egg + ett til pensling
1/2 vaniljestang (frøene)

Vaniljekrem
1 egg
1 eggeplomme
1/2 vaniljestang
45 g sukker
18 g maizena
25 g margarin/usaltet smør

75 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte

Start med å lage vaniljekremen, så den rekker å avkjøle seg. Her får du et kort sammendrag av hvordan man lager kremen – for utdypende forklaring og bilder – les dette innlegget om vaniljekrem som du finner her

Sett en ildfast form i fryseren. Det er for å få en rask avkjøling av kremen når den er ferdig – det gir best resultat.

Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha så både frø og den “tomme” stangen i kjelen. Kok opp blandingen på medium+ varme, rør litt innimellom.

Visp egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt røre i en annen bolle. 

Tilsett litt av den kokende væsken i egget mens du rører kraftig. Det kan være lurt å legge en klut under bollen – eller noe annet som gjør at bollen ikke sklir. Tilsett resten av væsken og pisk det sammen. Du får nå en tynn vaniljesaus. Hell væsken tilbake i kjelen – gjerne gjennom en sil. De vaniljestengene jeg bruker, slipper ofte litt bark – så da blir jeg kvitt det samtidig.

Rør hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok på medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rør inn margarinen/smøret. Det bør være romtemperert så det ikke skiller seg!

Hell kremen over i den iskalde formen – dekk kremen med plast. Legg den helt nedpå kremen, slik unngår du at du får snerk. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap til du skal bruke den.

Så er du klar for å lage bolledeigen. Det være lurt å starte med å måle opp alle ingrediensene (jeg lagde dobbelt porsjon i dag).

Når det gjelder vanilje, kan du bruke både vaniljestang eller vaniljepulver. Vaniljepulveret er litt enklere i bruk hvis du sjelden bruker vanilje – men gir tilnærmet lik smak.

Så blander du sammen alle de tørre ingrediensene og smuldrer den tørre gjæren oppå. Lunk melken i mikrobølgeovn (hvis du har et litersmål som tåler det) – eller bruk en kjele. Melken skal ha en temperatur på ca 30 grader. Visp inn eggene (obs – romtempererte) og hell væsken over i det tørre. Når deigen har samlet seg – lar du den elte på lav hastighet i 10 minutter. 

Så tar du deigen ned av eltekroken og tilsetter 1/3 av margarinen – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De fem siste minuttene kan du øke hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du deigen med plast og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar et sted mellom 60 og 120 minutter – litt avhengig av hvor varmt det er på kjøkkenet ditt – og temperaturen på melken. 

Når deigen er ferdig hevet – kjevler du den ut til en leiv på ca 30 x 60 cm. Fordel vaniljekremen over leiven – men spar et par cm ytterst for at snurrene skal henge bedre sammen. Tilslutt strør du over hakket sjokolade/sjokoladeknapper. 

Rull leiven så stramt du klarer til en jevn pølse. Legg skjøten ned og rull lett et par ganger frem og tilbake for at deigen skal klistre seg litt sammen. Deretter deler du opp pølsen i like brede skiver. Jeg bruker linjal for å få dem like store – 3 cm – men det er vanskelig likevel;)

Legg snurrene på et bakepapir og la dem etterheve under plast eller klede i ca 30-45 minutter.

Pensle snurrene med et sammenpisket egg. Hvis endene spriker – kan du lime dem litt sammen med egget – eller brette enden under. 

Snurrene stekes på 225 grader i 10-12 minutter. Avkjøl på rist. 

 

#gjærbakst #boller #bake #bakst #snurrer #vaniljesnurrer #sjokolade #vaniljekrem #kakefyll #eggekrem #vanilje #hjemmelaget

4 kommentarer

Siste innlegg