Smuldrepai fylt med epler og vaniljekrem

Nå er det høst og tid for eplekake. Selv er jeg veldig glad i eplepai og spesielt disse som er fylt med vaniljekrem. Denne gangen har jeg laget en enkel smuldrepai. Jeg har laget vaniljekremen selv, men du kan også kjøpe ferdig vaniljekrem. Hjemmelaget er selvfølgelig hakket bedre – og for en detaljert beskrivelse av hvordan du gjør det – kan du se mer her. Paioppskriften har jeg hentet hos Det søte liv, men gjort noen tilpasninger. Da håper jeg du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

90 g sukker
50 g havregryn
50 g mandler
100 g hvetemel
100 g margarin

Fyll
3 – 4 epler
kanel

Vaniljekrem
3,5 dl helmelk
1.5 dl kremfløte
90 g sukker
1 vaniljestang
2 egg
2 eggeplommer
35 g maizena
50 g margarin (romtemperert)

Fremgangsmåte

Først må du lage vaniljekremen – den kan også lages flere dager i forveien.  Vil du ha en beskrivelse med bilder – klikk her

Start med å sette en ildfast form i fryseren. Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha så både frø og den “tomme” stangen i kjelen. Kok opp blandingen på medium+ varme, rør litt innimellom. Visp egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt røre i en annen bolle. 

Tilsett litt av den kokende væske i egget mens du rører kraftig. Det kan være lurt å legge en klut under bollen – eller noe annet som gjør at bollen ikke sklir. Tilsett resten av væsken og pisk det sammen. Du får nå en tynn vaniljesaus. Hell væsken tilbake i kjelen – gjerne gjennom en sil. 

Rør hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok på medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rør inn margarinen/smøret. Det bør være romtemperert så det ikke skiller seg! Hell kremen over i den iskalde formen – dekk kremen med plast. Legg plastfolien helt nedpå kremen, slik unngår du at du får snerk. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap eller fryseren hvis du skal lage kaken med en gang.

Så er det tid for å lage paien.

Hakk mandlene fint i en blender (jeg bruker en slik som hører til stavmikser) – bland inn havregrynene og la den hakke i ca 10 sekunder til. Bland det så sammen med sukker og mel.

Smelt margarinen i en kjele – og trekk den til siden. Hell i det tørre og la det blande seg godt sammen. 

Skrell eplene om du vil – og del dem i tynne skiver. Mengden epler er litt smak og behag – så ta sånn passe:)

Fordel vaniljekremen utover i paiformen. Legg epleskivene oppå og dryss over et tynt lag med kanel. 

Fordel smuldredeigen jevnt på toppen – hjelp gjerne til med hendene hvis det klumper seg veldig.

Paien stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Toppen skal være gylden og sprø.

Serveres gjerne lunken med vaniljeis til:)
 

Følg meg gjerne på Facebook eller Snapchat: Runas bakegleder

#bake #bakst #kaker #kake #eplekake #eplepai #smuldrepai #vaniljekrem #epler

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg