Åtteflettet loff – uten laktose og egg

Dette er loffen for deg som har lyst på en skikkelig utfordring – og/eller deg som må holde deg unna laktose og egg. Er du ikke klar for utfordringen, kan du nøye deg med en enklere flette som fletteloff i form eller fireflettet loff. Du kan selvfølgelig bare legge deigen rett i formen også om du vil. Loffen er bakt med laktosefri melk og margarin – men bortsett fra saltmengden, kan du helt fint bruke vanlige meieriprodukter også. Oppskriften er til to loff. Da er det bare å holde tunga rett i munnen – og kaste seg ut i det! Ikke fortvil om den ender som på bildet under – da er det bare å starte på nytt igjen;) Lykke til!

Ingredienser
1000 g hvetemel
7 dl laktosefri helmelk
2/3 pk gjær
1 ss salt
1 ss sukker
100 g laktosefri romtemperert margarin (uten salt)
 

Fremgangsmåte

Bland mel, salt og sukker i en bollen – og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. Hold deg til gjærmengden, hvis ikke blir den vanskelig å håndtere. 

Lunk melken til ca 30 grader og hell den i det tørre. La deigen elte seg sammen i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett halvparten av margarinen og la den elte seg inn i deigen og tilsett resten. Nå elter du deigen i 3-5 minutter til, på litt raskere hastighet. 

Dekk deigen med plast og la den heve til dobbelt størrelse – ca en time. 

Først deler du deigen inn i to – og setter den ene halvparten til siden. Deretter deler du den andre halvparten inn i åtte like store emner. Jeg anbefaler deg å bruke vekt til dette. Så elter du hvert emne sammen til en bolle – før du triller den ut til en lang pølse. Noen ganger må det gjøres i flere omganger hvis deigen “ryker. Så gjelder det å finne ut av flettingen. Jeg anbefaler deg å se denne filmen før du begynner: https://www.youtube.com/watch?v=Oo5DYOU2brA. Jeg måtte se den flere ganger, men endte opp med å skrive ned mønsteret – så får du se om det gir mening for deg.

Nummerer pølsene fra 1 til 8 fra venstre til høyre. Pølse nummer 1 og 8 skal ligge rett ut til hver side – resten fordeler du slik som over. Pølsene bytter nummer når du flytter den, så nummer 1 er alltid den til venstre og nummer åtte alltid til høyre. Så begynner du med å løfte pølse nummer 8 slik at den blir nummer 1. Deretter flytter du pølsen som nå er nummer 2  over slik at den blir nummer 8. 

Nå setter du i gang med et repeterende mønster som du skal flette hele veien.

Flytt pølse nummer 1 slik at den får posisjon nummer 4.

Flytt deretter pølse nummer 7 over alle de andre pølsene – slik at den får posisjon nummer 1.

Så flytter du pølse nummer 8 slik at den får posisjon nummer 5.

Så legger du pølse nummer 2 over slik at den får posisjon nummer 8.

Altså:
1 -> 4
7 -> 1
8 -> 5
2 -> 8

Verre er det ikke, men litt vanskelig er det jo før man kommer inn i det. 

Når fletten er ferdig – dekker du den med et kjøkkenhåndkle og lar den etterheve i 30 minutter.

Stek den deretter på 225 grader – gjerne hydrosteking om du har – i ca 25 minutter. Hvis du ønsker, kan du pensle loffen med egg og strø valmuefrø over.

Avkjøl loffen på rist. Den kan godt fryses til en senere anledning:)


#bake #bakst #gjærbakst #loff #brød #laktosefri #utenegg #utenlaktose #fletteloff #åtteflettetloff #åtteflettet

 

 

 

 

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg