Trygdesvindler, jeg??

Det er i hvert fall det en NAV-ansatt sa jeg var hvis jeg bakte en eneste kake som jeg solgte for penger. Uansett hvor mye jeg tjente på det. Tiden jeg brukte på kaken skulle registreres som om jeg hadde vært i jobb – hvis ikke ville jeg bli anmeldt og anklaget for trygdesvindel. Når jeg la på – trillet tårene lenge. Her har jeg funnet meg en hobby som tar meg gjennom hverdagen – og innimellom baker jeg noe for andre. Inntekten er jo for småpenger å regne – men likevel er det kjærkomne småpenger når man går på arbeidsavklaringspenger. Dette fikk meg til å miste motivasjonen og humøret 

Jeg syntes det var en veldig merkelig og urimelig slutning å trekke – at hvis jeg baker litt – vurderes det på lik linje som om jeg hadde vært på jobb. Det er en relativt stor forskjell på å bake makroner og være prosjektleder… Eller hva?

Når tårene hadde stoppet – bestemte jeg meg for å undersøke nærmere og tok kontakt med min saksbehandler hos NAV. Han sendte saken videre – og kom etter flere uker tilbake med følgende svar: Ordinære timer skal meldes – jamfør rundskriv §11-7. Er det mulig å svare så vagt??? Da var det ingen annen råd enn å lese rundskriv 11-7 – og det var ikke akkurat på en side… Heldigvis er jeg ikke uvvant med å lese den typen dokumentasjon i jobbsammenheng, men med min konsentrasjonsevne for tiden – tok det jo en halv dag;) Til slutt kom jeg fram til at jeg kunne tjene penger på hobby så lenge den ikke kunne defineres som næring – og ikke har relevans i forhold til utdannelse/yrke. For å forsikre meg om at jeg hadde forstått det rett – sendte jeg en ny skriftlig henvendelse til NAV. Etter enda et par uker kom svaret – og jeg kunne puste lettet ut: jeg kan selge noen makroner!! Hele avklaringen på dette spørsmålet tok over en måned:(

Kanskje han jeg snakket med hadde en dårlig dag på jobben – eller kanskje hadde krangla med kone eller barn før han gikk på jobb – uansett er det veldig lite ålreit måte å svare en person som kun ønsker å være ærlig og redelig. Kanskje er jeg litt hårsår, men man er sårbar når man er syk og er avhengig av hjelp fra NAV. Jeg ville bare sikre meg om at jeg tolket regelverket riktig, slik at jeg ikke gjorde noe galt. Stort sett har jeg hatt positive erfaringer med NAV, så jeg er ikke ute etter noen eller noe. Jeg deler dette med dere først og fremst for at dere skal forstå hvorfor det har vært så stille på bloggen i det siste.

Uansett – nå er det avklart – så nå kan jeg selge litt makroner til de som ønsker. Big business blir det aldri – det ville jeg aldri ha kapasitet til – men noen bestillinger kan jeg ta i mot igjen! 

Først skal jeg selge ut lageret jeg har i fryseren – og så blir det julemakroner i massevis. Informasjon kommer etterhvert – så håper jeg noen vil kjøpe!

 

Takk for at du leste <3

 

#nav #tanker #trygdesvindel #makroner

 

 

14 kommentarer
  1. Søtmonsen ): Grensen mellom hobby og næring er ikke så altfor vag – hobby er aktivitet som ikke er egnet til å gi overskudd (tilsvarende rimelig lønn) over tid. Enkelte og tilfeldige oppdrag er heller ikke næring. En tommelfingerregel er vel at hvis man selger for over 50 000 i året – kan det være næring… Man skal bake ganske mye før det blir en lønn man kan leve av – og så mye har jeg ikke kapasitet til. Skulle jeg bli så frisk – vil jeg mye heller tilbake til jobben min!

  2. Oj da! Så utrolig kjipt! Skjønner godt at du mistet motivasjonen av den tilbakemeldingen.
   Nav kan dessverre være veldig firkantet. Det kan ta pusten fra de fleste. Godt det ordnet seg 🙂

  3. Skulle da bare mangle at ikkje du og skulle kunne tjene penger på hobby, på lik linje som andre som tjener penger på det. Det er vel ei grense på 50.000kr i salg i året, om eg ikkje tar heilt feil 🙂
   Kos deg med baking og det som er! 😀

  4. kor bra det ordna seg lell 😉
   eg er i startgropa med dei arbeidsavklaringspengene med nav — skummle greier vettu – men eg håper det ordner seg for snille damer 😉
   fine blogg du har – smileklem fra monika

  5. monika: Ja, det var godt å få det avklart! NAV er stort sett greie folk, hvis man bare er ærlig – men de har sine rustne medarbeidere de også. Når man er i en sårbar situasjon, skal det ikke så mye til før ting floker seg til. Håper det ordner seg for deg med AAP!
   Takk for bloggskryt – det setter jeg pris på!

  6. Ida: Det synes jeg også, men alt er veldig strengt når man mottar AAP. Den grensen på 50 000,- er fjernet, men er en grei veiledning på når man beveger seg mot en næringsvirksomhet som er skattepliktig.

   Ja, nå skal jeg kose meg med bakinga igjen – snart er det jo jul;)

  7. Søtmonsen ): Det blir omtrent 6000 makroner det – og det er mye!! Han jeg snakket med var uinteressert i hvor mye jeg tjente – det var prinsippet – kunne jeg bake – kunne jeg jobbe…

  8. Casa Kaos: Takk for støtten <3 Er veldig glad for at det ordnet seg tilslutt! Nav skal forsåvidt være firkantet og det er på mange måter bra - men da må de jo kunne det regelverket de skal være firkantet etter - og ikke bruke skremmteknikker eller tåkelegge svarene med paragrafer slik at man ikke vet hvordan man skal forholde seg til regelverket.

  9. Kjæreste Runa – er det mulig! Godt å høre at det gikk bra til slutt. Fint også å høre at du tok opp kampen, og kunne svare tilbake basert på fakta. Det er veldig trist å høre om beskyldning og mistro og det, til og med fra noen som burde ha kunnskapen selv.
   Heier på deg Runa 🙂 Stå på videre – og jeg kjøper også gjerne flere makroner.
   Klem fra Pia.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg