Hvetestang med kanel og vaniljekrem

I dag skulle jeg få hyggelig formiddagsbesøk – og hva passer bedre enn en deilig hvetestang med kanel og deilig vaniljekrem? Det var jo litt jobb, men så absolutt verd innsatsen! Det luktet så fristende i huset – at jeg glemte å ta bilde av stanga før vi spiste den opp;)

Ingredienser bolledeig

450 g hvetemel

50 g sukker

 2 ts kardemomme

1 ts salt

2 dl helmelk

1 egg

75 g smør/margarin i terninger

 

ingredienser vanilje/eggekrem

2 eggeplommer

3 ss sukker

1 ss maizenamel

2 ts vaniljesukker

2 dl helmelk

 

Ingredienser fyll

75 g smør

60 g sukker

3 ts kanel

 

Fremgangsmåte

Du starter med å lage eggekremen, siden den må avkjøles en stund før bruk.

Bland eggeplommer, sukker, maizena og vaniljesukker sammen – visp i et par minutter. Eggehvitene kan du spare og bruke til for eksempel makroner:)

Varm melken til kokepunktet. Hell så litt av melken i eggeblandingen og visp godt. Når alt er blandet tilsetter du resten av melken. Visp godt. Når alt er blandet, heller du alt tilbake i kjelen. Varm opp på middel varmen mens du rører hele tiden. La den småkoke noen minutter til den tykner. Hell den over i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet for avkjøling. Plastfolien legger du helt ned på kremen for å unngå snerkdannelse.

Nå er det klart for å lage bolledeigen. 

Bland alt det tørre og smuldre oppi gjæren. Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn ett egg i melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen. Det tar 10-15 minutter. De siste minuttene kan du skru opp hastigheten på eltingen litt.

Nå dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med smør) og setter deigen til heving. Anbefaler at du smører deg med tålmodighet og lar den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

I løpet av hevetiden, lager du fyllet. Pisk sammen sukker, smør og kanel til en luftig blanding. Bruk gjerne kjøkkenmaskin.

Når deigen er ferdig hevet – heller du den ut på benken. Du kan ha et tynt lag mel på benken. Deigen elter du lett et par ganger, før du kjevler den ut til et rektangel. 

Smør fyllet utover hele rektangelet. Vaniljekremen legger du i en smal stripe på den ene langsiden av rektangelet. Du starter å rulle fra den siden du har vaniljekremen.


 

Rull så stramt du klarer. Jeg valgte å dele rullen i to stenger. Legg stengen(e) på stekebrettet – pass på å legge den med skjøten ned (hvis ikke hever den skjevt). Klipp så i det øverste laget og trekk hvert klipp litt til siden.

Stengene skal nå etterheve i 30-40 minutter. De pensles med egg før de stekes på 200 grader i 20-25 minutter.

Pynt gjerne med melisglasur. Du kan bruke eggehvite eller vann.

#bake #bakst #gjærbakst #kringle #kanel #vaniljekrem #eggekrem #hvetestang

 

Makroner for aller første gang – hvordan kunne jeg tro at det skulle gå bra?

Det hippeste jeg vet innenfor baking, er makroner. I dag siktet jeg etter stjernene, nemlig Ida Gran Jansen, som har noen utrolig søte makronsnømenn på sine sider. Har hørt at makroner er vanskelig – og disse enda vanskeligere. Tenkte likevel at som nyklekket blogger måtte jeg hive meg uti det. Jammen ble det mye å trekke på smilebåndet av – for dette må jeg gjøre på nytt. Disse er kanskje spiselige, men de er altfor tynne og absolutt ikke like fine som planlagt. Legger likevel ut innlegget – til spott og spe – så får jeg prøve å gjøre det bedre neste gang. 

Makroner lages av eggehvite, sukker, mandelmel og melis.

Mandelmel og melis ble blandet og siktet.

Romtempererte egg skilte jeg i hviter og plommer. Her er det lurt å ta ett og ett egg. Jeg prøvde meg på en snarvei for å spare skåler, det lønte seg ikke…

Eggehvitene piskes til det skummer, tilsett sukker og pisk til tykk og hvit marengs (minutter). 

Jeg helte mel/melisblandingen i marengsen og rørte kraftig. Her kom utfordingen, nemlig riktig konsistens… Det gjelder visst å røre passe, ikke for lite og ikke for mye. Det er ikke lett første gang – og min ble for flytende. Mistenkte at den var helt krise, men valgte å fullføre prosessen likevel.

Helte røren i sprøytepose og prøvde å forme den til en snømann med å lage to sirkler oppå hverandre. Det anbefales mange steder å bruke bakeark i silikon, så det står på ønskelista til jul.

Satte makronene til å tørke en drøy halvtime før steking. Mistenkte i grunn at de var helt ødelagte, men ville steke dem likevel. Etter steking var fasiten klar, dette ble ikke bra. Ingen vits å fylle disse makronene med noe godt. Jeg får ta en handletur og fylle opp skapene – og gjøre det hele på nytt en av de nærmeste dagene. Legger ut oppskrift når jeg får til noe som kan spises:)

I mellomtida får jeg bake noe jeg kan i stedet, polarbrød står på planen.

#makroner #jule #test