Bringebærmakroner

Makroner er søte, små godbiter som passer på et hvert kakebord – og til enhver anledning. I tillegg er makroner glutenfrie – i tilfelle noen av gjestene ikke tåler dette. Er de laktoseintolerante – bruker du laktosefri margaring. Denne gangen er makronene fylt med deilig bringebærkrem – med god, syrlig smak fra bringebærene. Oppskriften på bringebærkrem har jeg fått av Anne-Brith Davidsen (annebrith.no). Med makroner er det virkelig øvelse som gjør mester altså. Derfor har jeg laget en ekstra detaljert beskrivelse for deg som er nybegynner – og håper det kan hjelpe deg til å lage dine egne makroner. Håper du lar deg friste til å prøve – for det er veldig gøy når du bare kommer i gang:) Makronene oppbevarer du i fryseren – og der holder de seg lenge. De tiner på få minutter i romtemperatur. Da er det bare å håpe at du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

Makroner

75 g eggehvite
100 g sukker
90 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis

Bringebærkrem

200 g frosne bringebær
50 g sukker
10 g maisenna
20 g usaltet smør/margarin

Fremgangsmåte

Bringebærkrem

Denne bruker litt tid på å kjøles ned – så du kan gjerne lage den dagen før.

Kok opp bringebærene på lav/middels varme. Rør bærene sammen – og sil dem av. Bruk en slikkepott på å mose dem gjennom silen. Du kan bruke en blender for å mose dem raskere – men da blir det mer oppvask – så gjør det du foretrekker. Pass på å få med all fruktkjøttet – det skal kun være frøene som ligger igjen. Du skal nå ha mellom 100-125 g bringebærpuré.

Bland bringebærpureen, sukkeret og maisenna i en kjele og la dette koke godt opp. Pass på å røre hele tiden – du vil merke at kremen tykner. Hell blandingen i en bolle og rør inn smøret. Sett kremen til avkjøling i kjøleskapet.

Makroner

Jeg bruker alltid finkornet sukker, som gjør det enda enklere å få fin marengs.

Skill eggene, vei nøyaktig opp og hell eggehviten over i en ren bolle. Dette kan du med fordel gjøre dagen før – da blir det enda enklere å få fin marengs. Jeg pleier alltid å vaske raskt over pisk og bolle med litt såpe før jeg begynner. Tilsett en liten teskje av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum.

Øk gradvis opp til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum.

Nå pisker du videre på maks hastighet (eller 9/10) og pisker til du har en myk marengs.

Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og hard marengs – det tar mellom 5 og 10 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. De koster litt mer – men du trenger ikke så mange – for du kan blande dem sammen til ulike nyanser. Vær oppmerksom på at fargen mørkner noe når du tilsetter mandel/melisblandingen. Er du i tvil, kan du holde tilbake litt farge og eventuelt tilsette litt mer senere i røreprosessen.

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det godt sammen med en ballongvisp.

Tilsett havlparten av blandingen i marengsen. Bland det lett sammen med en slikkepott. Tilsett resten av mandelmelet og bland det sammen. NÅ kommer det vanskeligste.

En god del av “luften” skal røres ut av deigen. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sammenhengende, sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke “drypper”. Fargen endres også når den er ferdig. Da blir den blank som du kan se på bildet under. Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye.

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5 – 1 cm

Så sprøyter du røren ut i små rundinger. Jeg sprøyter fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en “snurr” for å unngå drypping. Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler. De koster litt – men kan brukes en gang på hver side.

Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten. Har makronene dine tupp på midten – kan du riste brettet litt forsiktig fra side til side.

Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 90 minutter. Sjekk om de er ferdige med å ta en finger forsiktig ned på makronen – er den klissete – er den ikke ferdig.

Så er de klare for steking. De stekes midt i ovnen på 145 grader i mellom 10 og 12 minutter – her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn. Hvis du lager pastellfarger – anbefaler jeg å steke dem på 125 grader i 11 – 13 minutter.

Når makronene er ferdig stekt, skal de avkjøles på rist. Er de vanskelig å løsne fra matten/arket, kan du legge dem litt i fryseren først. De må være helt avkjølte før du fyller dem.

Når både bringebærkremen og makronene er helt avkjølt – er det klart for å fylle makronene. Selv om de i teorien burde vært like store – er de ofte ikke det likevel. Jeg pleier derfor å bruke litt tid på å finne to og to like – og sortere dem før jeg begynner å fyll dem. Bruk gjerne en sprøytepose for å fordele bringebærkremen, men du kan også bruke en teskje.

Makronen oppbevares kaldt i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren. De blir aller best når de har ligget litt i fryseren – hvis du klarer å vente så lenge da:))

#makroner #bake #bakst #macarons #glutenfri #utengluten #bringebær #bringebærkrem

 

Uglesett fordi jeg er ufør?


 

Det har i det siste vært en del i media – om at personer som mottar ytelser fra NAV opplever å bli uglesett hvis de er på ferie, trener, handler eller gjør andre hyggelige ting. Kanskje spesielt i sosiale medier – men også i andre sammenhenger. Jeg sier bare:

LA DEM GLO!

Hvis folk vil tenke stygge tanker om meg fordi jeg ikke er i arbeid – skal de få lov til det. Disse “uglene” betyr ingenting for meg – og heller ikke meningene deres. Jeg har etterhvert valgt å være åpen om hvorfor jeg står utenfor arbeidslivet, til mennesker som betyr noe for meg eller barna mine. Hvis de fortsatt ugleser meg – får de ta plass blant folk jeg ikke bryr meg om.  

Jeg har valgt bort uglene. Dermed bruker jeg minimalt med energi på å tenke hva folk mener om meg. Jeg lever mitt liv så godt jeg kan. Det betyr at jeg prioriterer bort masse hyggelige ting som barnas kamper, kafébesøk og skolearrangemener. Jeg velger også vekk en god del fornuftige ting som trening, gå med barna til skolen og husarbeid. Jeg er heller ikke den som roper høyest når frivillige oppgaver skal deles ut. Til gjengjeld tar min bedre halvdel seg godt av det jeg må velge bort. Alle disse valgene gjøres rett og slett for å mestre det som er viktigst for meg og min familie. 

Det er ikke lett å ikke bry seg om hva andre mener – det tok meg mange år. Men faktisk er det færre som bryr seg enn man kanskje tror – og hvis folk kjenner sannheten – viser de som oftes hensyn – eller så får du kanskje hjelp uten å måtte spørre om det. Sannsynligvis er det ingen som vil bytte med deg!

En stor klem og takk til alle dere som bryr dere, forstår og hjelper til hvis det trengs <3

#ugler #ufør #aap #nav #tanker