Styrketrening for hjernen

Det holder ikke med sterk rygg for å bære tunge utfordringer, det kreves også en sterk hjerne. Mindfullness skal være som styrketrening for hjernen, så da prøver jeg på det.

 

Merkelig at det skal være så vanskelig å sitte stille.

Bare lytte og puste.

Tanker er lov, men ingen meninger og tolkninger.

Ikke noe skulle, burde, måtte…

Likevel er det slike tanker som fyller hodet mitt.

 

Får ikke til å la alt gå, i hvert fall ikke i dag. I mindfullness skal man akseptere tingene som de er, akkurat nå. Så hvis mindfullness er som styrketrening, er hver gang er bedre enn ingenting. 

Jeg velger å tro på at mindfullness gjør min hjernen sterkere – meg sterkere.

Jeg prøver igjen i morgen:)

 

Takk for at du leste <3

 

#mindfullness #øvelsegjørmester 

Hverdagsboller med kanel og havregryn

Så glade barn får man, når man serverer boller til dessert midt i uka:) Selv om de er litt grovere enn vanlige boller, falt de i god smak hos barna:) De smaker ekstra godt når de er lune og med litt melisglasur på toppen.

Ingredienser

2,5 dl ekstra lettmelk
1/2 pk gjær
40 g flytende margarin (eller romtemperert)
50 g sukker
1 1/4 ts kanel
1/2 ts salt
60 g havregryn
100 g fullkornshvetemel
310 g hvetemel
1 egg + 1 til pensling

melis til glasur

 

Fremgangsmåte

Jeg liker veldig godt å måle opp alle ingrediensene først. Havregrynene har jeg kjørt litt i en blender for å få de i litt mindre biter, men det er ikke nødvendig. 

Ha så alt det tørre i en bolle – og smuldre oppi den ferske gjæren. Lunk melken, tilsett egget og pisk det sammen. Hell væsken i det tørre. La deigen samle seg og la den elte i 10 minutter. Å nei da, jeg har ikke glemt smøret. Jeg har brukt flytende margarin på flaske, men du kan bruke romtemperert margarin også. Ta deigen ned av eltekroken og så tilsetter du margarinen – og lar deigen elte i 5 minutter til.

Så dekker du bollen med plast og lar deigen heve til dobbelt størrelse, ca 60-90 minutter.

Del deigen inn i ni emner – ca 90 gram, og trill dem ut til litt avlange boller. Jeg har satt dem litt tett i en ildfast form, slik at bollene får myke kanter:)

La bollene etterheve i ca 45 minutter. Så pensler du bollene med pisket egg. 

Bollene stekes midt i ovnen på 210 grader i 12-15 minutter.

Avkjøl på rist – og drypp over litt melisglasur. 

#sunnere #hveteboller #kanel #hverdagsboller #januar #bake #gjærbakst #bakst

 

Grovere, eltefrie rundstykker – enda enklere:)

Innimellom må vi ha litt variasjon fra polarbrødene, og da er disse rundstykkene populære. Lite er så godt som nystekte rundstykker til frokost. Disse rundstykkene er ganske grove, så de passer godt til hverdags (og i januar). Ideen har jeg fått hos Kvardagsmat.no, men oppskriften er min. Deigen røres sammen om kvelden og så hever den over natten – ingen elting er nødvendig. Se fremgangsmåte og bilder under. Lykke til!!

Ingredienser

150 g hvetemel
100 g sammalt hvete grov
200 g sammalt hvete fin
1 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
3 dl vann


Fremgangsmåte

Ta alt det tørre i en bolle, tilsett kaldt/lunkent vann og rør deigen sammen med en sleiv. Dekk deigen med plast og la den stå på benken over natten (eller sted mellom 8 og 12 timer).

Etter hevetiden, legger du et bakeark på kjøkkenbenken og strør over et lag med mel. Hell deigen oppå og strø litt mel over deigen.

Trykk deigen flat med en slikkepott til du får et rektangel – og brett deigen i to på langs.

Så bruker du slikkepotten til å dele opp deigen i passende stykker. Har du tatt nok mel under, kan du bare fordele de rundt på arket. Jeg hadde vært litt sparsom, så de klisset litt. Er det for mye mel på rundstykkene, kan du fjerne det enkelt med en pensel.

Sett dem til etterheving i 15-30 minutter.

Sett ovnen på 250 grader. Når du setter inn rundstykkene, skrur du temperaturen ned til 225 grader. De skal steke i 13-15 minutter.

Avkjøles på rist, men spis dem gjerne lunkne:)

 

Håper du lot deg friste! Lykke til:)

 

#eltefritt #eltefrie #rundstykker #grove #sunt #frokost #enkelt

 

 

Saftige pizzasnurrer med karbonadedeig og hjemmelaget tomatsaus

Disse deilige pizzasnurrene kan nytes til lunsj, middag eller kveldsmat:) De kan også fryses. Har brukt litt fullkornshvetemel for økt metthetsfølelse. Hjemmelaget tomatsaus kan høres vanskelig ut – men er mye lettere enn du tror – og smaker utrolig mye bedre! Håper dere kan la dere friste!

Ingredienser

Deig
300 g fullkornshvetemel
700 g hvetemel
3 dl kesam
5 dl skummet melk
1 pk fersk gjær
50 g margarin i terninger (romtemperert)
1 1/2 ss sukker
1 ts salt

Tomatsaus
2 små sjalottløk
1 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
1 ts tørket oregano
1 ss frisk basilikum
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks hakkede tomater

Fyll
400 g karbonadedeig
150 g Norwegia
150 g Jarlsberg

Fremgangsmåte

Ta alt det tørre i en bolle og smuldre oppi en pakke fersk gjær.

 

Ta melken og kesamen i en kjele – og lunk blandingen. Når den er lunken, heller du væsken i det tørre og setter i gang eltingen. Den skal elte i 10 minutter – så tar du deigen ned fra eltekroken og tilsetter du den myke margarinen. La deigen elte i ca 5 minutter til. Dekk til med plast og la heve i 40-45 minutter.

Mens deigen elter, lager du tomatsausen:) Lag gjerne dobbelt porsjon – så har du en knallgod pizzasaus til en annen gang (kan fryses).

Finhakk sjalottløk og hvitløk – og stek den blank i olivenoljen. Fres inn tomatpureen.

Tilsett så hakkede tomater, oregano og basillikum – og kok opp. La sausen småkoke mens deigen hever.

Etter at deigen har hevet en halvtime, setter du i gang med å steke karbonadedeigen. Krydre den med litt salt og pepper.

Så river du osten – her kan du bruke den osten du liker best selv – jeg synes min blanding er passe “lite” smak:)

Så tar du stavmikseren og kjører tomatsausen glatt – smak til med salt og pepper.

Innen du er ferdig med disse tre tingene – er deigen ferdig hevet:)

 

Del deigen i to. Hver del kjevles ut til et rektangel – bruk litt mel på benken så den ikke setter seg fast. Deigen skal være i underkant av 1 cm tykk.

Fordel så halvparten av tomatsausen, karbonadedeigen og osten på leiven. Spar ca 5 cm nederst – for sausen forskyver seg litt når du ruller. 

Rull deigen til en pølse som du skjærer i ca 2,5 cm tykke skiver og setter skivene på et bakebrett. Du kan gjerne drysse bittelitt ost på toppen.

Pizzasnurrene skal så etterheve i 45 minutter.

Snurrene stekes midt i ovnen på 225 grader (gjerne hydrosteking) i 13-15 minutter – og avkjøles på rist.

#bake #gjærbakst #pizza #pizzasnurrer #bakst #nistemat

Karamellfudge på en mandag i januar – er det innafor da?

Sikkert ikke… Noen ganger blir jeg så frustrert av hvordan vi fra den ene dagen til den andre, bare skal interessere oss i sunn mat. Om noen uker er det glemt igjen – i hvert fall fram til mai og bikinisesongen nærmer seg.

I dag har jeg i hvert fall en sånn dag jeg bare blåser i at det er januar – og mandag – og gir meg i kast med en oppskrift på fudge fra Ida Gran-Jansen. Den er jeg ikke helt venn med – har prøvd den før og ikke fått den til. Tror ikke den ble helt som den skulle i dag heller – men nå står den i hvert fall i kjøleskapet. Lukter godt i huset også – kan bli i godt humør av bare lukta:) Tipper den ikke får stå i kjøleskapet særlig lenge til…

Saftige horn med ost og skinke – perfekt på reisen

God morgen fra Kjevik. Nå sitter vi snart på flyet til Gran Canaria – og det er alltid godt å ha med litt frokost og niste. Disse fylte hornene synes jeg er kjempekjekke å ha med. Jeg har sneket inn litt fullkornsmel for å gi litt ekstra metthetsfølelse. Jeg bruker FIBRA som er 100 % fullkorn.

Ingredienser

600 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel (FIBRA)
1 pk gjær
1 ts salt
1 ts sukker
5 dl skummet melk
50 g margarin
1 egg til pensling

Fyll

18 skiver med kokt skinke (2 pk á 110 g)
54 skiver med gulost (kjøpte skiver kan deles i to)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bolle – og smuldre den ferske gjæren rett i melblandingen.

Margarinen smelter du i en kjele på middels varme, tilsett så melken – og la kjelen stå på platen til melken holder ca 35 grader. Hell smør/melk-blandingen i melet. Smøret kan klumpe seg litt i kjelen, men det gjør ingenting – bare sørg for å skrape ut alt og ha det i deigen.

La deigen samle seg – og så lar du den elte i 10 minutter. Det er lurt å se på klokka, i hvert fall hvis du har en bråkete maskin – for da føles 10 minutter lenge;)

Nå skal deigen etterheve i ca 45 minutter under plast.

Del deigen i 3 deler. Hver del kjevler du ut til en rund leiv (så rund du klarer i hvert fall). Del den så inn i 6 trekanter med et pizzahjul eller liknende. Ta et lite snitt på den korteste siden, så blir de enklere å rulle.

På hver trekant legger du en ost på tvers – og en skinke oppå. Så legger du en ost ned mot spissen – og skinke oppå den også – og helt til slutt legger jeg en osteskive til:)

Så ruller du stramt og legger på stekebrett til etterheving. Det gjør ikke noe om osten stikker litt ut, men unngå skinke på utsiden – da blir den så tørr. Pass også på at spissen ligger ned mot bakebrettet – hvis ikke popper den opp slik som du ser her…

Så lar du hornene etterheve i 30-45 minutter. Ta tiden fra første stekebrett er fylt.

Hornene pensler du med litt egg før steking og strø over litt valmuefrø (eller andre frø du liker).

 

Hornene stekes i 9-12 minutter -på 225 grader (gjerne hydrosteking) avhengig av størrelse og hvor hard stekeskorpe du ønsker. Skal de tines i ovn etter frysing – anbefaler jeg å steke de litt lyse.

Avkjøl på rist – og spis (eller legg i frysen).


#bake #gjærbakst #bakst #matifarta #horn #fyltehorn #ostogskinke