Havrebrød

Hjemmelaget brød er enkelt og billig og ikke minst – mye bedre enn brødet du kjøper på butikken. Dette er et nokså fint brød (30%). Fletter du brødet, blir det ekstra lekkert på bordet  – og passer til enhver anledning du vanligvis koser deg med loff, enten det er rekemiddag, koldtbord eller du vil unne deg noe ekstra godt til søndagsfrokosten.

 

Ingredienser

650 g hvetemel
200 g ekstra finmalt sammalt hvete (FIBRA)
150 g havremel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ts salt
6 dl skummet melk
2 ss flytende margarin
2 egg (spar litt til pensling)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre og smuldre gjæren oppi. Hvis du har dårlig tid, kan du lunke melken litt, men det er ikke nødvendig. Pisk eggene lett – spar et par teskjeer til å pensle brødet med (om du vil) og ta resten i melken. Tilsett margarin.

Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet – så ikke kort ned på tiden!

Dekk deigen med plast og sett til heving i 45-60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og deretter hver del i tre (totalt seks emner). Jeg bruker alltid vekt til dette, siden jeg er så skrekkelig dårlig på øyemål.

 

Elt hver del til en bolle før du til triller den ut til en drøyt 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig – men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.

 

Så var det flettingen, den er litt vanskelig å forklare – så jeg har laget et bilde under. Fest endene sammen og brett dem litt innunder fletten. Legg brødet i en smurt/kledd brødform. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.

Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.

Stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille (jeg pleier å la de være litt lyse hvis de skal tines i ovn etter frysing).

 

 

#gjærbakst #brød #flettebrød #bake #bakst #frokost #koldtbord

 

 

Gulrotkake i liten langpanne

Gulrotkake er en av familiens favoritter – og denne gangen har jeg laget den i en liten langpanne. Gulrotkake kan fryses med glasur, så du kan lage den på forhånd – eller fryse ned rester.

Ingredienser

Kakerøre

6 egg
320 g sukker
70 g brunt sukker
310 g hvetemel
3 ts natron
3 ts kanel
1 knivsodd malt muskatt
1/4 ts malt nellik
1 1/2 ts vaniljesukker
3/4 ts salt
6-8 gulrøtter (350 g ferdig revet)
2,25 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
Revet sitronskall av en halv sitron (eller 2 ts sitronsaft)

Glasur

300 g kremost
380 g melis
150 g smør
3 ts vaniljesukker
1-2 ts sitronsaft

Fremgangsmåte

Start med å måle opp alle ingrediensene. Gulrøttene skrelles og rives. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Dersom du skal bruket revet sitronskall, anbefaler jeg at du “renser” skallet. Det gjør du ved å helle over kokende vann – og la den ligge i det ca 5 minutter. Det lukter utrolig godt – og smaker mye bedre.

 

Egg og sukker pisker du på høy hastighet til tykk, hvit eggedosis. Det er enklest å få til dersom du bruker romtempererte egg.

 

Bland sammen mel, natron, krydder, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

 

Kle en liten langpanne (25 x 35 cm) med bakepapir. Jeg har brukt en slik langpanne som har lokk.

 

Kaken steker du på 180 grader i 40-45 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

 

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. Det gjør ikke noe om smøret ligger litt lenger. Jeg synes det er enklest å få en krem uten klumper når jeg bruker smør, men du kan bruke margarin også. Jeg liker best å bruke håndmikser til dette, men du kan selvfølgelig bruke en kjøkkenmaskin også.

 

Start med å piske smøret luftig. Tilsett kremosten og pisk dette godt sammen. Så tilsetter du melis og vaniljesukker og pisker dette til du har en glatt og luftig glasur. Tilsett sitronsaft om du ønsker, men pass på at saften ikke er iskald – da risikerer du at glasuren skiller seg.

Fordel glasuren jevnt på kaken – og bruk en serveringsgaffel til å lage mønster i glasuren. Bruk gjerne litt strøssel også – her har jeg brukt ferdig “gulrotstrøssel” – det er farget, hvit sjokolade (og ikke ekte gulrot)

Liker du å leke med sprøytetipper og/eller farger – er det bare å kose seg!

 

 

#gulrotkake #bake #bakst #langpannekake #hjemmelaget #kaker #kake #gulrot