Et ønske om godt nyttår til dere alle!

Aller først vil jeg benytte anledningen til å takke for det gamle! Takk til alle dere som følger meg her på bloggen – og på facebook.

Takk for likes og kommentarer – jeg setter pris på dem alle.

Takk til dere som tester oppskriftene mine – og til dere som gir innspill og synpunkter på oppskriftene. 

Takk til dere som leser alle #ikkebakeinnleggene mine.

Takk for alle hjertene <3 og andre støttende kommentarer.

Takk til dere som kjøper makronene mine – noen av dere – igjen og igjen:)

TUSEN TAKK!

 

Kort oppsummert kan jeg si at 2016 har vært et år med mange nedturer, men også noen oppturer. Spesielt tøft har det vært å ikke komme tilbake i jobb! Det er mitt aller sterkeste ønske for det nye året. Årets høydepunkt må være julen – den inneholdt verken blogging eller baking – for jeg prioriterte kvalitetstid med familien og sosiale anledninger. Håper jeg er tilgitt for min stillhet!

Dette året har ikke blitt som planlagt, men hvilket år blir vel det egentlig? Jeg har ikke blitt flinkere til å senke ambisjonsnivået – men mye flinkere til å takle at jeg sjelden når de målene jeg setter meg på begynnelsen av dagen. Dagen ender som oftest med en hel haug halvferdige og uferdige prosjekter – men det er ikke lenger så skuffende. Det hadde nok vært enda bedre å senke ambisjonsnivået – så det må jeg kanskje jobbe litt med i  2017? 

Tilslutt vil jeg ønske dere et riktig godt nyttår – og håpe at dere følger meg videre inn i 2017 også!

Takk for at du leste <3

 

PS. Følg meg gjerne på facebook: Runas bakegleder.

 

 

Kokostrøfler

Dette er nok en nykommer i kakeboksene dette året – og de blir garantert ikke gamle… Jeg har kalt disse kokostrøfler, men de kalles ofte sjokoladeboller også:) Jeg pleier alltid å kjøpe med meg en pakke av disse på IKEA – men wow – disse var jo både enkle å lage – og sykt mye bedre enn de kjøpte (hvis det er mulig da). Disse har lang holdbarhet, men neppe i mitt kjøleskap;) Håper du lar deg friste!


 

Ingredienser
200 g romtemperert smør/margarin
4 dl lettkokte havregryn
200 g sukker (gjerne finkornet)
2 ts vaniljesukker
4 ss kakao
2 ss kaffe
2 dl kokosmasse

 

Fremgangsmåte

Rør sammen margarin/smør og sukker til det er godt blandet – men det skal ikke røres hvitt. Bruk en K-visp/grind hvis du bruker kjøkkenmaskin.

Tilsett havregryn, kakao og vaniljesukker – og la det hele blande seg godt. Tilslutt tilsetter du kaffen. Om du vil, kan trøflene kan også tilsettes smak som whisky, cognac, appelsinskall eller likør – men jeg liker dem best uten.

Bruk en liten isskje eller teskje til å legge massen i hendene – og trill dem til små sjokoladeboller – og rull dem i kokosmasse.

Oppbevar dem helst kaldt, da holder de seg lenge! 

 

#jul #julegodt #julebakst #kokos #kokosboller #sjokoladeboller #kokostrøfler #trøfler #bake #bakst #søttoggodt

 

 

Vaniljefudge med pistasjnøtter og sjokolade – og litt salt

Ingen over – ingen ved siden! Dette er den aller beste fudgen jeg har smakt – og tro meg – jeg har smakt endel. Denne fudgen med deilig smak av vanilje – fylt med sjokoladebiter og pistasjenøtter. I tillegg har jeg brukt endel salt for å knekke av det søte. Denne må jeg lage flere ganger hvis jeg skal ha noe å gi bort – ellers blir det rett og slett en julegave til meg selv. Er du glad i fudge – MÅ du bare lage denne! Håper du lar deg friste!

Ingredienser

150 g brunt sukker
1 boks søtet, kondensert melk (ikke Vikingmelk)
125 g margarin
2 klyper Maldonsalt
frøene fra en halv vaniljestang
100 g hvit sjokolade

Fyll

60 g pistasjenøtter
40 g lys sjokolade

Topping

30 g pistasjnøtter
1 klype Maldonsalt
sjokoladespon av mørk og kokesjokolade

 

Fremgangsmåte

Først måler du opp alle ingredienser til karamell, fyll og topping – og kle en form på ca 23×23 cm med bakepapir.

Dette er fyllet – lys sjokolade og hele, usaltede pistasjenøtter.

Nøttene som skal på toppen, grovhakker du. Sjokoladespon lager du enkelt med å bruke en ostehøvel til å skrape av spon (eller du kan kjøpe ferdige som meg).

Da er du klar til å lage karamellen. Smelt smøret i en kjele og tilsett brunt sukker, salt og den kondenserte melken. Split vaniljestangen i to – og skrap ut frøene – og ha dem også oppi kjelen. Rør godt og kok opp blandingen mens du rører hele tiden. Skru så ned varmen og la det småkoke i 10-15 minutter. Du merker at den er ferdig når den tykner.

Trekk kjelen av platen og ta oppi den hakkede, hvite sjokoladen. Rør til all sjokoladen har smeltet.

I neste trekk må du være kjapp. Tilsett fyllet (sjokolade og hele nøtter) og rør raskt rundt en gang eller to – og hell den i formen. Massen tykner veldig når du tilsetter fyllet.

Fordel de hakkede pistasjnøttene, sjokoladesponet og Maldon-saltet jevnt over karamellen. Trykk nøttene forsiktig nedi massen.

Nå er det bare å sette det hele til avkjøling – og glede seg til å smake! Karamellen deler du opp i passende biter og oppbevarer kaldt.

#pistasjnøtter #fugde #vaniljefudge #jul #julegodt #konfekt #bake #julebakst #fudge

Juleloff: fletteloff i form

Det blir ikke jul uten hjemmelaget loff til julefrokosten. Hjemmelaget loff er enkelt, billig og ikke minst – mye bedre – enn loffen du kjøper på butikken. Den metter også mye bedre. Denne gangen har jeg laget en enkel fletteloff som jeg har lagt i brødform – det klarer du fint! Vil du ha en større utfordring – kan du flette med fire emner – beskrivelse finner du her. Er det ikke vanskelig nok, kan du prøve loffen med åtte emner… Uansett hvilken du velger – håper jeg du lar deg friste til å bake selv!

 

Ingredienser

1000 g hvetemel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ss luftigere bakst (kan sløyfes)
2 ts salt
1 ts bakepulver
5,5 dl helmelk
50 g margarin
2 egg (+ 1 til pensling)

 

 

Fremgangsmåte

Bland sammen mel, bakepulver, luftigere bakst og salt – så smuldrer du gjæren oppå. Har du ikke luftigere bakst – kan du fint bake uten – jeg tar det bare med for sikkerhets skyld:)

Smelt smøret i en kjele – og tilsett melken. Varm til den er lunken (ca 30 grader). Tilsett eggene i væsken og pisk lett (jeg har en lei tendens til å miste skall – så jeg tar det i en bolle ved siden av for sikkerhets skyld – er så vanskelig å finne skallet i melken…)

Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet – så ikke kort ned på tiden!

Dekk deigen med plast og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar mellom 45 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og deretter hver del i tre (totalt seks emner). Jeg bruker alltid vekt til dette, siden jeg er så skrekkelig dårlig på øyemål.

Elt hver del til en bolle før du til triller den ut til en drøyt 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig – men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.

Så var det flettingen: jeg fester endene forsiktig i den ene enden – og starter med å ta den første pølsa under. Når loffen er ferdigflettet, løsner du de endene du festet først – og fletter “begynnelsen” av fletta til slutt. På denne måten får jeg fletten jevnest. Har tatt et bilde som kanskje hjelper deg til på vei. Fest endene og brett dem litt under. Legg loffen I en smurt/kledd brødform. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.

Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.

Stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille. Ta brødene ut av formen og la dem avkjøle seg på rist. Skal de i fryseren, må du la dem bli helt kalde først. Jeg tiner dem gjerne i ovnen, så jeg lar dem være litt lyse når jeg skal fryse dem.

#gjærbakst #loff #fletteloff #bake #bakst #frokost #koldtbord

 

Brownie-mix

Fortsatt ikke ferdig med alle julegavene? Hva med å gi bort en browniemix til jul – jeg er helt sikker på at du kjenner flere som vil bli glad for en slik julegave! Denne spiselige julegaven trenger du ikke være bakeflink for å lage heller – og all annen kreativitet kan slippe til. Dette er også en fin gave for barna å lage. Pynt med det du har liggende – og ikke glem å legg ved riktig bruksanvisning for mottakeren. Den finner du nederst i innlegget. Du kan velge å skrive den ut – eller skrive for hånd. Du pakker de enklest inn ved å bruke vinposer eller andre gaveposer:) Ideen har jeg fått av Ida Gran-Jansen, men oppskriftene er mine:) 

Lik gjerne siden min på facebook: Runas bakegleder – så blir du oppdatert med alle oppskrifter jeg legger ut og andre baketips:)

Tips: Til de nøtteglade tilsetter du 75 gram valnøtter – bruk den minste oppskriften og den største krukka.
Tips: Laktosefri – får du med å droppe all sjokoladen – og lager den store porsjonen til den minste krukka, som topping kan du for eksempel bruke sølvkuler


 

Ingredienser til krukker på 1,0L (Ikea)
425 sukker
90 g bakekakao
1/4 ts salt
2 1/2 ts vaniljesukker
130 g hvetemel
100 g Melkesjokolade (125 g Nonstop)

Topping
100 g sjokolade (her kan du variere med mørk/lys/hvit eller Nonstop)

  Ingredienser til krukker på 0,75L (Europris)
  300 sukker
  70 g bakekakao
  1/4 ts salt
  2 ts vaniljesukker
  100 g hvetemel
  75 g Melkesjokolade

  Pynt/topping
  75 g sjokolade (her kan du variere med mørk/lys/hvit eller Nonstop)

  Fremgangsmåte

  Start med å veie opp sukkeret i et litersmål og hell sukkeret oppi. Dunk krukken litt i benken så det samler seg litt.

  Så veier du opp kakaoen og ta den oppi med en spiseskje så den støver minst mulig oppover kantene.

  Bland mel, vaniljesukker og salt i et litersmål. Fyll det så oppi krukken. Trykk den forsiktig ned så du får en jevn overflate.

  Nå grovhakker du melkesjokolade (eventuelt hele Nonstop) og legger den forsiktig langs siden av glasset med en skje. 

  Legg over et stykke plastfolie. Finhakk kokesjokolade – eller bruk ferdige sjokoladeknapper eller nonstop. Legg sjokoladen på folien og dekk over med plastfolien slik at den blir lett å løfte ut av krukken.

  Bruksanvisningen under skriver du ned på et kort eller lignende som du fester på krukken. Pynt etter beste evne:)

  BRUKSANVISNING FOR 1 LITERS-KRUKKE

  Brownies
  For å lage denne, trenger du:
  225 g smør/margarin
  4 egg 
  En form på ca 20×35 cm

  Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 180 grader
  2. Løft ut sjokoladen som ligger i folien – denne skal strøs oppå til slutt
  3. Smelt smøret
  4. Pisk eggene lett sammen i en bolle 
  5. Tilsett browniemixen og det smeltede smøret
  6. Bland sammen til du har en jevn røre
  7. Hell røren i formen og fordel sjokoladen i folien oppå kaken
  8. Stek kaken mitt i ovnen i ca 25-30 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den

   

  BRUKSANVISNING FOR 0,75 LITERS-KRUKKE

  Brownies
  For å lage denne, trenger du:
  170 g smør/margarin
  3 egg 
  En form på ca 20×25 cm

  Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 180 grader
  2. Løft ut sjokoladen som ligger i folien – denne skal strøs oppå til slutt
  3. Smelt smøret
  4. Pisk eggene lett sammen i en bolle 
  5. Tilsett browniemixen og det smeltede smøret
  6. Bland sammen til du har en jevn røre
  7. Hell røren i formen og fordel sjokoladen i folien oppå kaken
  8. Stek kaken mitt i ovnen i ca 25-30 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den 

  #sjokolade #brownies #spiseligegaver #spiseligejulegaver #browniemix #jul #julebakst

  Salt karamellfudge

  Det er ingen hemmelighet at jeg elsker fudge – og denne karamellfudgen er inget unntak. Jeg har laget den med et hint av salt – men saltmengden justerer du enkelt selv med hvor mye salt du strør over tilslutt. Denne varianten er veldig enkel å lage – og oppskriften har jeg funnet hos Ida Gran-Jansen – hennes innlegg leser du her. Fudgen er holdbar ca to uker i kjøleskap – men klarer vel å ha den SÅ lenge? Håper du lar deg friste og inspirere! Følg meg gjerne på facebook for flere gode oppskrifter: Runas bakegleder heter jeg der:)
   

  Ingredienser
  500 g sukker
  4 ss vann
  2,5 dl kremfløte
  50 g margarin
  Havsalt

   

  Fremgangsmåte

   

  Bland sammen 250 gram av sukkeret med 4 ss vann i en stor kjele (ikke teflon). La blandingen koke på middels+ varme, til den blir til lys karamell. Du må ikke røre i blandingen, men kan vende litt på kjelen innimellom om du vil. 

  Når blandingen har blitt til lys karamell, tar du i resten av sukkeret, kremfløte og margarin (eller smør om du heller vil det). Rør alt sammen og kok opp til 118-120 grader.

  Først klumper det seg litt, men det smelter sammen etterhvert. Det er viktig at du bruker et mattermometer så du har kontroll på gradene. Når karamellen har nådd 118-120 grader siler du den over i en kjøkkenmaskinbolle med k-visp. Visp karamellen på høy hastighet til den blir tykk – og får en litt “porøs” konsistens – slik som fudge har.

  Så heller du fudgen over i en liten form – ca 15 x 15 cm. Kle den med bakepapir, så får du den enkelt ut av formen senere. Fordel karamellen i formen og strø havsalt utover. Sett den i kjøleskapet til den stivner. Kutt den så i biter og nyt! Blir det noen igjen – kan du gi dem bort;) Oppbevares kaldt.

   

  #fudge #karamell #saltkaramell #karamellfudge #jul #julegodt #søttoggodt #julebakst

   

   

  Melisglasur til pepperkakepynting

  Oppskrift på melisglasur – er det nødvendig da? Jeg har alltid bare blandet sammen melisglasuren for hånd – og prøvd å få den sånn passe tykk. Det har som regel fungert, men da jeg oppdaget at Anne Brith publiserte en oppskrift – ble jeg nysgjerrig. For det hørtes jo litt lurt ut – i stedet for å prøve seg fram hver gang. Så jeg testet det ut – og fikk perfekt melis, raskt og enkelt – hver gang. Jeg brukte kjøkkenmaskinen og pisket det sammen med en K-visp/grind – vet ikke om det var det som gjorde susen – men bra ble det i hvert fall!! Kanskje du også vil prøve når du skal pynte pepperkaker neste gang?

   

  Ingredienser

  250 g melis
  1 eggehvite
  1 ss sitronsaft
  1 knivsodd kremotartari (hvis du har)

   

  Fremgangsmåte

  Bland alt sammen og pisk det sammen med en ballongvisp i en kjøkkenmaskin. Når glasuren har blitt tykk og blank, er den ferdig.

  Hell glasuren over i sprøytepose (eller vanlige pose) og pynt i vei:)

   

  #melis #pepperkaker #pepperkakeglasur #pepperkakehus #glasur #melisglasur #jul #julebakst #pynting

   

  Brune pinner

  En ny julekake hos meg i år, er brune pinner. Det blir helt klart ikke siste gang. De høres jo litt kjedelig ut – men det er bare i navnet. De er seige med deilig smak av kanel – og overstrødd med mandler og perlesukker. En skikkelig bonus, er at de er enkle å lage også! Oppskriften har jeg funnet hos Anne Brith – hennes innlegg kan dere lese her. Da håper jeg du ble fristet og inspirert til å prøve disse julekakene du også!


   

  Ingredienser 
  400 gram brunt sukker
  400 gram meierismør
  600 g mel
  2 eggeplommer
  2 ss sirup
  2 ts kanel
  2 ts natron
  2 ts vaniljesukker

  Pynt
  Eggehvite
  Perlesukker
  Finhakket mandler 

   

  Fremgangsmåte 

  La smøret ligge litt i romtemperatur, så det blir mykt nok til å blandes sammen med sukkeret. Bland det sammen for hånd eller med en kjøkkenmaskin, til blandingen blir myk og “fluffy” – på samme måte som når man rører smør og sukker hvitt. 

  Tilsett eggeplommer, sirup, kanel, natron og vaniljesukker i røren – og bland det lett sammen. Så blander du inn melet til alt har blandet seg. Er deigen for løs (smøret har vært veldig mykt), kan du sette den litt i fyser eller kjøleskap før du fortsetter. 

  Nå deler du deigen i fire deler. Rull så hver del ut i en pølse som er omtrent 2 cm tykk (diameteren altså;).

  Legg to pølser over på hvert sitt stekebrett kledd med bakepapir. Trykk pølsen ned med håndflaten til den er 0,5 – 1 cm tykk. Jo tykkere den er, jo seigere blir pinnene (jeg synes de smaker best når de er litt seige). 

  Så pensler du hver del med eggehviter og strør over perlesukker og finhakket mandler. 

  Stek dem i 10-12 minutter midt i ovnen på 175 grader. 

  Med en gang du tar dem ut av ovnen, deler du dem opp med en kniv eller pizzaskjærer i ca 1 cm brede strimler. Avkjøl pinnene på rist.

  #brunepinner #julebakst #julekaker #kaker #julekake #bake #bakst #pinner #mandler 

  Rocky road fudge

  Fudge er fantastisk godt – og noe av det beste jeg vet. Fudge er spesielt populært før jul og passer perfekt som venninnegaver – eller vertinnegaver. Mitt eneste problem med fudge – er at det er FOR godt. Dermed er det helt umulig å oppbevare det i kjøleskapet uten at jeg setter tenna i dem. Da jeg fant ut at denne fudgen kunne fryses – tenkte jeg den var helt genial for meg! Rocky road fudge er laget med søtet, kondensert melk (det er ikke det samme som Vikingmelk) – og inneholder nøtter, marsmallows og masse sjokolade. Oppskriften har jeg funnet hos Kvardagsmat, innlegget hennes kan du lese her. Jeg har brukt både valnøtter og pistasjnøtter, forøvrig er det samme oppskrift. Nå har jeg flere poser i frysen og satser på at det står på ønskelista til noen jeg kjenner! Håper du lar deg inspirere og friste!


   

  Ingredienser

  1 boks søtet, kondensert melk (ikke Vikingmelk). 
  2 ss smør
  1 ts vaniljesukker
  350 g mørk kokesjokolade
  75 g valnøtter
  75 g pistasjnøtter
  150 g mini-marshmallows

   

  Fremgangsmåte

  Kle en form med bakepapir eller matpapir. Jeg brukte en form på 23 x 23 cm – formen bestemmer høyden på fudgen. Grovhakk nøtter og sjokolade. Søtet, kondensert melk får du i de fleste dagligvarebutikker nå, men de er mye billigere på “innvandrerbutikker” eller i Sverige.

  Fudgen skal du lage i vannbad, så finn en kjele og bolle som passer sammen. Bunnen skal ikke være i kontakt med vannet – og det må ikke komme damp opp mellom kjele og bolle. Kok opp vannet og skru ned varmen.

  Hell den søte, kondenserte melken i bollen og tilsett smøret. Sett bollen over det varme vannet. Rør rundt til smøret har smeltet. Så tilsetter du sjokoladen og vaniljesukkeret. Fortsett å røre til all sjokoladen har smeltet.

  Fjern bollen fra vannbadet og rør inn grovhakkede nøtter og mini-marsmallows. Hell røren over i formen, dekk den med plastfolie og sett den til avkjøling i minimum 3-4 timer før du deler den opp i biter. Oppbevar fugden kjølig i lukket glass eller boks – eller du kan fryse den ned.


   

  #julebakst #fudge #rockyroad #jul #søttoggodt #kvardagsmat

   

  Serinakaker med pistasjnøtter og mandler

  Serinakaker er en av de enkleste julekakene å lage, men er likevel en av våre favoritter. De små kakene prydes med perlesukker og nøtter. Jeg har brukt en kombinasjon av mandler og pistasjnøtter, i tillegg har jeg brukt en blanding av “norsk” og “svensk” perlesukker. Du kan selvfølgelig velge å gå for den trasisjonelle varianten også:) Velg smør om du foretrekker det, men jeg foretrekker den mer “smakløse” margarinen. Oppskriften gir ca 30 – 40 kaker. Lykke til:))
   

  Ingredienser
  150 g margarin
  250 g hvetemel
  2 ts bakepulver
  2 ts vaniljesukker
  100 g sukker
  1 egg

  Pynt
  1 eggehvite 
  perlesukker
  40 g mandler
  20 g pistasjnøtter
   

  Fremgangsmåte

  Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver i en bolle. Smuldre i romtemperert margarin i terninger. Bruker du maskin, bruker du K-visp.

  Når det er smuldret sammen, tilsetter du sukkeret og et egg du har pisket lett sammen på forhånd. Bland det raskt sammen til en jevn deig.

  Deigen er klissete, men unngå å tilsette mer mel. Sett heller deigen inn i kjøleskapet i 15 – 30 minutter. 

  Deigen ruller du ut til en pølse som du kutter opp i små biter. Rull bitene til små kuler og sett dem på et bakepapirkledd stekebrett.  

  Nå skiller du et egg – og pisker eggehviten lett sammen. Pensle alle kulene med eggehvite.

  Bruk en gaffel og trykk ned kulene. Dypp gaffelen i eggehvite innimellom, så henger den seg ikke fast i kakene. Strø på ønsket mengde med mandler, nøtter og perlesukker. Kakene hever litt, så bruk gjerne litt mer enn du tror du trenger:)

  Kakene steker du på 200 grader i 10-12 minutter – og avkjøler dem på rist før du legger dem i en lufttett boks (eller spiser dem).

  #bake #bakst #julebakst #jul #serinakaker #julekaker