Gulrotkake med salte pistasjnøtter

Gulrotkake er helt klart en av mine favoritter på kakefronten. Denne gangen har jeg fylt den med salte pistasjnøtter – og det var bare SÅ godt!! Har allerede bakt den flere ganger:) Noen ganger er det kjekt med en liten kake – hvis man ikke skal ha selskap eller noe – så jeg har brukt små former (15 cm) denne gangen. Du kan selvfølgelig bruke større former, men da blir kaken ikke fullt så høy. 

 

Ingredienser
Kakerøre
2 egg
100 g sukker
35 g brunt sukker
95 g hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1 knivsodd malt muskatnøtt
1 knivsodd malt nellik
1/2 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
3 gulrøtter 
0,75 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
Litt revet sitronskall (1/4 sitron eller en ts sitronsaft)

Glasur
125 g kremost
160 g melis
65 g margarin
1 1/2 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft
 

Fremgangsmåte

Først pisker du egg, sukker og brunt sukker sammen til eggedosis. Pisk noen minutter på lav hastighet, før du øker hastigheten gradvis helt til høy hastighet. pisk i til sammen 10-15 minutter. Da skal eggedosisen være tykk og “hvit”.

I mens det pisker, skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene. Et triks for å få fram den gode sitronsmaken i skallet – er å legge sitronen i en bolle og helle kokende vann over. La den ligge i vannet i 2-3 minutter før du tar den opp. Nå lukter sitronen bare HELT fantastisk.

Bland sammen mel, natron, kanel, muskatnøtt, nellik, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i to former du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt to 15′ former.

Kaken steker du på 180 grader i 30-35 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

 

Glasur og montering

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. Bruk en stavmikser til å blande sammen smør og kremost til du har en glatt blanding. På den måten unngår du klumper i glasuren.

 

Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker det med en K-visp/grind til du har en luftig glasur. Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er “fluffy” og fin.

Jeg delte kaken i to – og fylte den med et godt lag med glasur. Deretter fordelte jeg et raust lag med hakkede, salte pistasjnøtter. Et supertips for å ikke få med alle småbitene/støvet når man har hakket nøtter – er å riste nøttene litt i et dørslag. På den måten blir du kvitt bøsset;)

Dekk toppen av kaka med et tynt lag med glasur. Resten av glasuren sprøytet jeg ut med en sprøytepose med 21-tip (liten M) på toppen av kaka. Har du ikke slikt utstyr, kan du lage struktur i glasuren med en serveringsgaffel eller liknende. På toppen har jeg drysset noen “gullklumper” – ferdig strøssel altså;)

 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot #pistasj #kake #pistasjnøtter