Gulrotkake – laktosefri

Gulrotkake er noe av det beste jeg vet – og med litt ekstra pynt – passer den fint til fest. Denne gangen har jeg laget kaken laktosefri. Jeg var litt spent – for jeg har aldri jobbet med laktosefri kremost og laktosefri margarin på denne måten – men synes ikke jeg merket noe forskjell – verken på tekstur eller smak. Kaken er pyntet med karamelliserte valnøtter og sjokoladeblad rundt kaken. Håper du lar deg friste!

Ingredienser
Kakerøre
4 egg
275 g sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
5 gulrøtter 
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
1/2 sitron – finrevet skall

Glasur
175 g kremost
225 g melis
90 g usaltet smør
2 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft

Karamelliserte valnøtter
60 g valnøtter
75 g sukker

Fremgangsmåte

Start med å piske egg og sukker sammen til eggedosis. Pisk først noen minutter på lav hastighet, så setter du opp til halv hastighet i fem minutter før du setter opp farten og pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og hvit – hvis ikke – pisker du enda litt til. Under piskingen skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene.

Bland sammen mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet på lav hastighet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form – bake it easy.

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Karamelliserte valnøtter

Når kaken steker – er det tid for å lage nøttene. Dette kan gjøres noen dager i forveien om du vil – bare oppbevar nøttene i et lufttett glass. 

Smelt sukkeret i en vid kjele eller stekepanne på medium varme – ikke rør i sukkeret, da krystalliserer det seg. Når alt sukkeret har smeltet – tilsetter du nøttene og rører til nøttene er dekket med sukkeret. Hell dem over på et bakepapir – og avkjøl nøttene. Deretter hakker du dem opp i passende biter.

Glasur og montering

Ta margarin og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. 

Når margarinen og kremosten er myke – blander du det godt sammen til du har en glatt blanding (jeg brukte K-visp). Stopp noen ganger innimellom og press flat eventuelle klumper med en slikkepott før du fortsetter. Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker videre med en ballongvisp. 

Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er helt glatt. Det tar 5-10 minutter.

Når kaken er helt avkjølt – er det klart for å pynte kaken.

Jeg valgte å delte kaken i to – og fylte den med et tynt lag med glasur – for å få en enda mer fuktig og smaksrik kake. 

Bre resten av glasuren jevnt over kaken. Jeg hadde et tynt lag på sidene og et litt tykkere lag på toppen av kaka. Tilslutt fordelte jeg valnøtter i kanten på kaken. Kaken oppbevares kjølig – og smaker godt i flere dager. Imidlertid vil sukkeret “smelte” litt slik at utseende forringes noe etter et par dager. Det ser du på bildet av kakestykket nederst her. 

Tips! Sliter du med for tynn glasur – kan du ta et tynt lag rundt hele kaken – sette den og resten av glasuren i fryseren i ca 20 minutter. Deretter pisker du opp glasuren og fordeler resten over kaka. 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot #kake #valnøtter #laktosefri #utenlaktose 

Minibrownies – laktosefrie

Mange brownieoppskrifter inneholder sjokolade og er lite egnet som utgangspunkt for laktosefri kake. Min favorittbrownies er derimot basert på kakao – så da trengte jeg bare å kutte ut sjokoladebitene jeg pleier å ha inni og bytte til laktosefri margarin. For at det ikke skulle bli for kjedelig – valgte jeg denne gangen å lage dem i små terteformer – og pynte dem opp med litt bær og melis helt til slutt. Jeg har bare fylt en kake, siden de ikke skal spises før i morgen. Så håper jeg du ble fristet og inspirert til å prøve du også!


 

Ingredienser
2 egg 
210 sukker
50 g bakekakao
1/4 ts salt
1 1/2 ts vaniljesukker
65 g hvetemel
115 g laktosefri margarin

 

Fremgangsmåte 

Sett stekeovnen på 180 grader og finn fram seks små terteformer – smør dem godt med formfett eller margarin. Har du ikke terteformer – kan du bruke muffinsformer.

Smelt margarin og trekk kjelen til side. Mål opp hvetemel, bakepulver, salt, vaniljesukker og bakekakao – og bland det i en bolle.

Pisk eggene og sukkeret lett sammen – du trenger ikke kjøkkenmaskin. Tilsett alt det tørre og den smeltede margarinen. Bland sammen akkurat så lenge som til du har en jevn røre.

Fordel røren i formene. Du kan for eksempel bruke en isskje. 

Stek kakene midt i ovnen på 180 grader i ca 18-20 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker dem. 

La dem avkjøle seg på rist – og det lønner seg at de er helt avkjølte før du lirker dem forsiktig ut av formen. 

Skjær jordbær i skiver – eller bruk bringebær om du foretrekker det – og legg dem pent oppå. Rett før servering – pynt med litt sitronmelisse og gi kakene et lett dryss med melis:)

#brownies #sjokolade #muffins #bake #bakst #laktosefri #kake #småkaker
 

 

 

På tide med en ny giveaway eller?

Jeg setter stor pris på alle dere som leser bloggen min og følger meg på facebook. Alle “likes” og kommentarer er med på å lyse opp hverdagen min – og derfor vil jeg gjerne gi noe tilbake til dere også. Derfor deler jeg ut en gaveeske med ni makroner fylt med salt karamell.

Det eneste du trenger å gjøre, er å legge igjen en kommentar her på bloggen – eller kommenter dette innlegget på facebook. Du må også like facebooksiden min: Runas bakegleder, for å være med i trekningen.

Siste frist for å være med i trekningen, er søndag 16.10 kl 23:59. Vinneren trekkes og annonseres på mandag 17. oktober. Makronene kan sendes i posten eller hentes hjemme hos meg:)

Lykke til!!

 

Takk for at du følger meg <3

Følg meg gjerne på snapchat: runasbakegleder og instagram: runaarntsen

 

 

Bollekrans

Hveteboller er noe av det beste jeg vet – men det kan jo fort se litt kjedelig ut på et fat. Da kan du sette bollene sammen til en krans:) Ideen fikk jeg av Annebrith.no, men oppskriften er min. Av denne oppskriften får du en krans av åtte boller – og er helt perfekt for søndagskos med familien:) Da håper jeg du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
325 g hvetemel
40 g sukker
1/3 pk gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,5 dl helmelk
1 egg + 1 egg til pensling
50 g margarin – romtemperert

Melis
 

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken til ca 30 grader – jeg bruker et litersmål i glass og tar det i mikroovnen. Tilsett eggene i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egg i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.


Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 120 minutter – avhengig av temperaturen på kjøkkenet og melken. 

Bruk en 22′-form for å lage en sirkel på bakepapiret – snu papiret slik at du unngår tusj/blyant på baksten:) Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen i åtte emner på ca 80 gram. Trill hvert emne sammen til en bolle. Så plasser du bollene omtrent midt på streken – se bildene under. Det skal være litt avstand mellom bollene – de vil vokse sammen når du etterhever dem. 

Dekk bollene med plast eller et klede – og sett dem på et lunt sted for etterheving i 45 – 60 minutter. De skal heve akkurat slik at de er inntil hverandre. 

Så pisker du sammen et egg og penser bollene forsiktig. Så skal de stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 – 12 minutter. Avkjøl kransen på rist, men nyt den gjerne litt lunken. 

Tilslutt blander du sammen litt melis og vann – og strimler det over med en gaffel. Dette kan du selvfølgelig droppe om du heller vil det:)

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #krans #melis #hveteboller #hvetekrans

Eplemuffins

Tradisjonell eplekake er ikke så populært hos barna her i huset – så jeg tenkte jeg skulle teste ut noe nytt. Da jeg kom over en oppskrift hos Trines mat (les hennes her).  hvor en eplekake ble sammenliknet med gulrotkake – tenkte jeg at jeg skulle prøve ut noe liknende. Jeg brukte derfor min gulrotkakeoppskrift og byttet ut gulrot med epler. Oppskriften er halvert og jeg har i stedet laget store muffins. På toppen av muffinsen har jeg lagt noen tynne epleskiver – som kan plukkes av for kresne barn – og drysset over hvit sjokolade og perlesukker. Jeg har kjøpt perlesukker i Sverige som holder seg nokså hvitt etter steking. Da håper jeg du ble fristet til å prøve dette du også!


 

Ingredienser
2 egg
140 g sukker
100 g hvetemel
1 ts natron
1 ts kanel
1/2 ts vaniljesukker
1/4 ts salt
200 g epler (4 mellomstore epler)
1/2 ts sitronsaft
0,75 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)

Topping
hvit sjokolade 
epleskiver
perlesukker
 

Fremgangsmåte

Pisk egg og sukker til tykk og hvit eggedosis – start på lav hastighet og øk den gradvis. En tykk eggedosis tar et sted mellom 10 og 15 minutter.

 I mellomtiden river du eplene – jeg foretrekker å rive dem litt grovt. Tilsett litt sitronsaft for å unngå at eplene blir alt for brune.

Bland sammen mel, bakepulver, natron, salt, kanel og vaniljesukker – og sikt det ned i eggedosisen. La det blande seg sammen på laveste hastighet. Tilsett epler og olje vekselvis. Alt på laveste hastighet eller for hånd hvis du foretrekker det.

Hell røren over i en muffinsformer – ikke mer enn 2/3 fulle. Skjær litt eple i tynne skiver og legg på toppen. Dryss over litt perlesukker og hvit sjokolade. 

Stek muffinsene midt i ovnen på 180 grader i 20 – 25 minutter – sjekk med en kakepinne for å forsikre deg at kaken er gjennomstekt. Avkjøles på rist:)

 

 

#eplekake #kake #bake #bakst #godt #eple #muffins #småkaker #eplemuffins