Langpannebrød med havre

Langpannebrød er en enkel måte å lage gode rundstykker på – og de passer godt i matpakka. Jeg har prøvd flere varianter og oppskrifter – men dette er min hittil beste! Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

400 g hvetemel
400 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
200 g havremel
3,5 dl ekstra lettmelk
3,5 dl vann
2 ss nøytral olje
1 ts salt
1 ts honning eller sukker
1 pk fersk gjær

Fremgangsmåte

Bland mel og salt i en bolle og smuldre over den ferske gjæren.

Bland sammen melk og vann – og varm væsken til 30-35 grader og hell den i det tørre. Tilsett olje og honning (romtemperert).

La deigen samle seg og så elter du videre i 10 minutter. Dekk bollen med plast og la deigen heve til dobbelt størrelse – i omtrent 60 – 90 minutter. 

Når deigen er ferdig hevet, hvelver du den over på et bakepapir. Bruk en slikkepott eller fingrene til å fordele deigen så jevnt du klarer – dypp de gjerne i lunkent vann for å forenkle jobben. Trekk bakepapiret over i en langpanne. 

La brødet etterhevet under plast eller et klede i 30 – 60 minutter.

Før du putter brødet i ovnen, deler du det opp i passende firkanter med en slikkepott eller liknende. Jeg penslet med en blanding av egg og melk og strødde havregryn og valmuefrø.

Brødet skal steke på 225 grader (gjerne hydrosteking) i ca 25 minutter.

Avkjøl på rist. 


#bake #bakst #gjærbakst #brød #langpannebrød #grovt #halvgrovt #rundstykker #havre
 

 

Makroner med karamell – laktose- og glutenfrie

Makroner er riktignok alltid glutenfrie, men det er det kanskje ikke så mange som tenker på. Denne gangen har jeg brukt laktosefri fløte og margarin til å lage karamell – og det gikk kjempefint. Oppskriften på salt karamell har jeg funnet hos Ida Gran-Jansen (hennes innlegg kan du lese her). Med makroner er det virkelig øvelse som gjør mester altså. Derfor har jeg laget en ekstra detaljert beskrivelse for deg som er nybegynner – og håper det kan hjelpe deg til å lage dine egne makroner. Håper du lar deg friste til å prøve – for det er veldig gøy når du bare kommer i gang:) Makronene oppbevarer du i fryseren – og der holder de seg lenge. De tiner på få minutter i romtemperatur. Da er det bare å håpe at du lar deg friste og inspirere!


 

Ingredienser
Makroner
75 g eggehvite
100 g sukker
90 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis

Karamell
100 g sukker (gjerne finkornet)
50 g laktosefri margarin
1 dl laktosefri kremfløte
2 klyper Maldonsalt

Fremgangsmåte

Jeg har valgt å bruke finkornet sukker, som gjør det enda enklere å få fin marengs.

Skill eggene, vei nøyaktig opp og hell eggehviten over i en ren bolle. Jeg pleier alltid å vaske raskt over pisk og bolle med litt såpe før jeg begynner. Tilsett en liten teskje av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum.

Øk på til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum.

Nå pisker du videre på maks hastighet (eller 9/10) og pisker til du har en myk marengs.

Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og fin marengs – det tar minimum 5 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. De koster litt mer – men du trenger ikke så mange – for du kan blande dem sammen til ulike nyanser. Vær oppmerksom på at fargen mørkner noe når du tilsetter mandel/melisblandingen. Er du i tvil, kan du holde tilbake litt farge og eventuelt tilsette litt mer senere i røreprosessen.

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det forsiktig sammen.

Tilsett blandingen i marengsen. Du kan blande det sammen på laveste hastighet i maskinen i omtrent et halvt minutt før du går over til håndkraft.

 

Resten av røringen tar jeg for hånd med en slikkepott for å ha bedre kontroll – for det er her magien ligger. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke “drypper”. Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye. 

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5 – 1 cm

Så sprøyter du røren ut i små rundinger. Jeg sprøyter fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en “snurr” for å unngå drypping. Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler. De koster litt – men kan brukes flere ganger. 

Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten. Har makronene dine tupp på midten – kan du riste brettet litt forsiktig fra side til side.

Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 90 minutter. Sjekk om de er ferdige med å ta en finger forsiktig ned på makronen – er den klissete – er den ikke ferdig. I tørketiden lager du karamellen. 

Så er de klare for steking. De stekes midt i ovnen på 150 grader i mellom 10 og 12 minutter – her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn.

Når makronene er ferdig stekt, skal de avkjøles på rist. Er de vanskelig å løsne fra matten/arket, kan du legge dem litt i fryseren først. De må være helt avkjølte før du fyller dem.

Fremgangsmåte karamellfyll

Kok opp fløten og trekk den av varmen.

Ha sukkeret i en vid kjele (helst ikke teflon) og smelt sukkeret på medium varme. Jeg bruker finkornet sukker som smelter litt raskere – og det er enklere å få en lys karamell. Du må ikke røre i sukkeret, men du kan eventuelt vende litt på kjelen. Når så og si alt sukkeret har smeltet, trekker du kjelen av platen. Så tilsetter du romtemperert margarin i terninger og rører rundt. Rør til smøret er smeltet – så tilbake på platen. Det gjør ikke noe om ikke alt blander seg med en gang – det hjelper når du tilsetter den varme fløten.

Den varme fløten tilsetter du litt etter litt mens du rører godt. Når alt er blandet, lar du det koke i 3-4 minutter. Smak til med salt – og det er farlig godt. Sil så karamellen over i en bolle som tåler sterk varme – og sett den kaldt.

Når både makronen og karamellen er helt avkjølt – er det klart for å fylle makronene. Selv om de i teorien burde vært like store – er de ofte ikke det likevel. Jeg pleier derfor å bruke litt tid på å finne to og to like – og sortere dem før jeg begynner å fyll dem. Bruk gjerne en sprøytepose for å fordele karamellen, men du kan også bruke en teskje.

Makronen oppbevares kaldt i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren. De blir aller best når de har ligget litt i fryseren – hvis du klarer å vente så lenge da:))

 

#makroner #bake #bakst #macarons #karamell #saltkaramell #laktosefri #glutenfri #karamell #utengluten #utenlaktose

 

Trygdesvindler, jeg??

Det er i hvert fall det en NAV-ansatt sa jeg var hvis jeg bakte en eneste kake som jeg solgte for penger. Uansett hvor mye jeg tjente på det. Tiden jeg brukte på kaken skulle registreres som om jeg hadde vært i jobb – hvis ikke ville jeg bli anmeldt og anklaget for trygdesvindel. Når jeg la på – trillet tårene lenge. Her har jeg funnet meg en hobby som tar meg gjennom hverdagen – og innimellom baker jeg noe for andre. Inntekten er jo for småpenger å regne – men likevel er det kjærkomne småpenger når man går på arbeidsavklaringspenger. Dette fikk meg til å miste motivasjonen og humøret 

Jeg syntes det var en veldig merkelig og urimelig slutning å trekke – at hvis jeg baker litt – vurderes det på lik linje som om jeg hadde vært på jobb. Det er en relativt stor forskjell på å bake makroner og være prosjektleder… Eller hva?

Når tårene hadde stoppet – bestemte jeg meg for å undersøke nærmere og tok kontakt med min saksbehandler hos NAV. Han sendte saken videre – og kom etter flere uker tilbake med følgende svar: Ordinære timer skal meldes – jamfør rundskriv §11-7. Er det mulig å svare så vagt??? Da var det ingen annen råd enn å lese rundskriv 11-7 – og det var ikke akkurat på en side… Heldigvis er jeg ikke uvvant med å lese den typen dokumentasjon i jobbsammenheng, men med min konsentrasjonsevne for tiden – tok det jo en halv dag;) Til slutt kom jeg fram til at jeg kunne tjene penger på hobby så lenge den ikke kunne defineres som næring – og ikke har relevans i forhold til utdannelse/yrke. For å forsikre meg om at jeg hadde forstått det rett – sendte jeg en ny skriftlig henvendelse til NAV. Etter enda et par uker kom svaret – og jeg kunne puste lettet ut: jeg kan selge noen makroner!! Hele avklaringen på dette spørsmålet tok over en måned:(

Kanskje han jeg snakket med hadde en dårlig dag på jobben – eller kanskje hadde krangla med kone eller barn før han gikk på jobb – uansett er det veldig lite ålreit måte å svare en person som kun ønsker å være ærlig og redelig. Kanskje er jeg litt hårsår, men man er sårbar når man er syk og er avhengig av hjelp fra NAV. Jeg ville bare sikre meg om at jeg tolket regelverket riktig, slik at jeg ikke gjorde noe galt. Stort sett har jeg hatt positive erfaringer med NAV, så jeg er ikke ute etter noen eller noe. Jeg deler dette med dere først og fremst for at dere skal forstå hvorfor det har vært så stille på bloggen i det siste.

Uansett – nå er det avklart – så nå kan jeg selge litt makroner til de som ønsker. Big business blir det aldri – det ville jeg aldri ha kapasitet til – men noen bestillinger kan jeg ta i mot igjen! 

Først skal jeg selge ut lageret jeg har i fryseren – og så blir det julemakroner i massevis. Informasjon kommer etterhvert – så håper jeg noen vil kjøpe!

 

Takk for at du leste <3

 

#nav #tanker #trygdesvindel #makroner

 

 

Gulrotkake – laktosefri

Gulrotkake er noe av det beste jeg vet – og med litt ekstra pynt – passer den fint til fest. Denne gangen har jeg laget kaken laktosefri. Jeg var litt spent – for jeg har aldri jobbet med laktosefri kremost og laktosefri margarin på denne måten – men synes ikke jeg merket noe forskjell – verken på tekstur eller smak. Kaken er pyntet med karamelliserte valnøtter og sjokoladeblad rundt kaken. Håper du lar deg friste!

Ingredienser
Kakerøre
4 egg
275 g sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
5 gulrøtter 
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
1/2 sitron – finrevet skall

Glasur
175 g kremost
225 g melis
90 g usaltet smør
2 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft

Karamelliserte valnøtter
60 g valnøtter
75 g sukker

Fremgangsmåte

Start med å piske egg og sukker sammen til eggedosis. Pisk først noen minutter på lav hastighet, så setter du opp til halv hastighet i fem minutter før du setter opp farten og pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og hvit – hvis ikke – pisker du enda litt til. Under piskingen skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene.

Bland sammen mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet på lav hastighet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form – bake it easy.

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Karamelliserte valnøtter

Når kaken steker – er det tid for å lage nøttene. Dette kan gjøres noen dager i forveien om du vil – bare oppbevar nøttene i et lufttett glass. 

Smelt sukkeret i en vid kjele eller stekepanne på medium varme – ikke rør i sukkeret, da krystalliserer det seg. Når alt sukkeret har smeltet – tilsetter du nøttene og rører til nøttene er dekket med sukkeret. Hell dem over på et bakepapir – og avkjøl nøttene. Deretter hakker du dem opp i passende biter.

Glasur og montering

Ta margarin og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. 

Når margarinen og kremosten er myke – blander du det godt sammen til du har en glatt blanding (jeg brukte K-visp). Stopp noen ganger innimellom og press flat eventuelle klumper med en slikkepott før du fortsetter. Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker videre med en ballongvisp. 

Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er helt glatt. Det tar 5-10 minutter.

Når kaken er helt avkjølt – er det klart for å pynte kaken.

Jeg valgte å delte kaken i to – og fylte den med et tynt lag med glasur – for å få en enda mer fuktig og smaksrik kake. 

Bre resten av glasuren jevnt over kaken. Jeg hadde et tynt lag på sidene og et litt tykkere lag på toppen av kaka. Tilslutt fordelte jeg valnøtter i kanten på kaken. Kaken oppbevares kjølig – og smaker godt i flere dager. Imidlertid vil sukkeret “smelte” litt slik at utseende forringes noe etter et par dager. Det ser du på bildet av kakestykket nederst her. 

Tips! Sliter du med for tynn glasur – kan du ta et tynt lag rundt hele kaken – sette den og resten av glasuren i fryseren i ca 20 minutter. Deretter pisker du opp glasuren og fordeler resten over kaka. 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot #kake #valnøtter #laktosefri #utenlaktose 

Minibrownies – laktosefrie

Mange brownieoppskrifter inneholder sjokolade og er lite egnet som utgangspunkt for laktosefri kake. Min favorittbrownies er derimot basert på kakao – så da trengte jeg bare å kutte ut sjokoladebitene jeg pleier å ha inni og bytte til laktosefri margarin. For at det ikke skulle bli for kjedelig – valgte jeg denne gangen å lage dem i små terteformer – og pynte dem opp med litt bær og melis helt til slutt. Jeg har bare fylt en kake, siden de ikke skal spises før i morgen. Så håper jeg du ble fristet og inspirert til å prøve du også!


 

Ingredienser
2 egg 
210 sukker
50 g bakekakao
1/4 ts salt
1 1/2 ts vaniljesukker
65 g hvetemel
115 g laktosefri margarin

 

Fremgangsmåte 

Sett stekeovnen på 180 grader og finn fram seks små terteformer – smør dem godt med formfett eller margarin. Har du ikke terteformer – kan du bruke muffinsformer.

Smelt margarin og trekk kjelen til side. Mål opp hvetemel, bakepulver, salt, vaniljesukker og bakekakao – og bland det i en bolle.

Pisk eggene og sukkeret lett sammen – du trenger ikke kjøkkenmaskin. Tilsett alt det tørre og den smeltede margarinen. Bland sammen akkurat så lenge som til du har en jevn røre.

Fordel røren i formene. Du kan for eksempel bruke en isskje. 

Stek kakene midt i ovnen på 180 grader i ca 18-20 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker dem. 

La dem avkjøle seg på rist – og det lønner seg at de er helt avkjølte før du lirker dem forsiktig ut av formen. 

Skjær jordbær i skiver – eller bruk bringebær om du foretrekker det – og legg dem pent oppå. Rett før servering – pynt med litt sitronmelisse og gi kakene et lett dryss med melis:)

#brownies #sjokolade #muffins #bake #bakst #laktosefri #kake #småkaker
 

 

 

På tide med en ny giveaway eller?

Jeg setter stor pris på alle dere som leser bloggen min og følger meg på facebook. Alle “likes” og kommentarer er med på å lyse opp hverdagen min – og derfor vil jeg gjerne gi noe tilbake til dere også. Derfor deler jeg ut en gaveeske med ni makroner fylt med salt karamell.

Det eneste du trenger å gjøre, er å legge igjen en kommentar her på bloggen – eller kommenter dette innlegget på facebook. Du må også like facebooksiden min: Runas bakegleder, for å være med i trekningen.

Siste frist for å være med i trekningen, er søndag 16.10 kl 23:59. Vinneren trekkes og annonseres på mandag 17. oktober. Makronene kan sendes i posten eller hentes hjemme hos meg:)

Lykke til!!

 

Takk for at du følger meg <3

Følg meg gjerne på snapchat: runasbakegleder og instagram: runaarntsen

 

 

M&M’s cookies

Kjeks er alltid kjekt å ha med på tur – og hjemmelaget cookies er det aller beste!  Så når vi skulle til Sverige denne høstferien – lagde jeg noen kjeks til reisen. Jeg har brukt M&M’s fordi de er ekstra klare i fargen – men smaksopplevelsen er jo tilnærmet lik med nonstop. Jeg har mest sjokolade inni – men også pyntet med noen M&M’s utenpå kjeksen for utseendes skyld. Oppskriften på kjeksen er inspirert av Ida Gran-Jansen – hennes innlegg finner du her. Denne kjeksen er veldig rask å lage – så de er ferdige på en drøy halvtime. Håper du lar deg friste!

 

Ingredienser
100 g smeltet margarin
90 g sukker
40 g brunt sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
225 g hvetemel
1/2 ts natron
1 klype salt
150 + 50 g M&M’s
 

Fremgangsmåte

Start med å sette ovnen på 175 grader og så smelter du margarinen. La det avkjøle seg i 10 minutter mens du måler opp de andre ingrediensene. Jeg har brukt finkornet sukker og lyst muscadovasukker – men det blir helt sikker godt med vanlig sukker og brunt sukker også. 

Hell det smeltede margarinen i en bolle – og tilsett sukker og brunt sukker. Visp det sammen med en elektrisk håndvisp i 30 sekunder. Så tilsetter du egget og visper det sammen i 10 sekunder til.

Bland sammen, vaniljesukker, mel, natron og salt – og hell det oppi. Pisk det hele raskt sammen. 

Tilsett M&M’sen (150 g) og rør det sammen med en slikkepott – resten av sjokoladen sparer du til etterpå.

Jeg har laget litt små kjeks denne gangen – så jeg brukte en liten isskje. En isskje er genialt å bruke til dette – men du kan selvfølgelig bruke en vanlig skje også. Legg ballene utover på stekebrettet og trykk dem litt ned. Tilslutt fordeler du resten av M&M’s utover – og trykker dem lett ned i deigen. 

Stek kjeksen i ca 12-14 minutter, midt i ovnen på 175 grader.

Avkjøl på rist – først setter du hele brettet på risten og lar den stå der i ca 5 minutter til de får “satt seg”. Deretter flytter du kjeksene over på risten.

#bake #kjeks #cookies #sjokolade #chocolatecookies #sjokoladekjeks #sjokolade #småkaker #søttoggodt #kake #m&ms #nonstop
 

Bollekrans

Hveteboller er noe av det beste jeg vet – men det kan jo fort se litt kjedelig ut på et fat. Da kan du sette bollene sammen til en krans:) Ideen fikk jeg av Annebrith.no, men oppskriften er min. Av denne oppskriften får du en krans av åtte boller – og er helt perfekt for søndagskos med familien:) Da håper jeg du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
325 g hvetemel
40 g sukker
1/3 pk gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,5 dl helmelk
1 egg + 1 egg til pensling
50 g margarin – romtemperert

Melis
 

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken til ca 30 grader – jeg bruker et litersmål i glass og tar det i mikroovnen. Tilsett eggene i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egg i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.


Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 120 minutter – avhengig av temperaturen på kjøkkenet og melken. 

Bruk en 22′-form for å lage en sirkel på bakepapiret – snu papiret slik at du unngår tusj/blyant på baksten:) Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen i åtte emner på ca 80 gram. Trill hvert emne sammen til en bolle. Så plasser du bollene omtrent midt på streken – se bildene under. Det skal være litt avstand mellom bollene – de vil vokse sammen når du etterhever dem. 

Dekk bollene med plast eller et klede – og sett dem på et lunt sted for etterheving i 45 – 60 minutter. De skal heve akkurat slik at de er inntil hverandre. 

Så pisker du sammen et egg og penser bollene forsiktig. Så skal de stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 – 12 minutter. Avkjøl kransen på rist, men nyt den gjerne litt lunken. 

Tilslutt blander du sammen litt melis og vann – og strimler det over med en gaffel. Dette kan du selvfølgelig droppe om du heller vil det:)

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #krans #melis #hveteboller #hvetekrans

Kan to skritt fram og to tilbake likevel være å bevege seg framover?

Det er en stund siden jeg har delt noe personlig – litt usikker på hvorfor – men kanskje først og fremst fordi jeg føler det er lite å fortelle…

Det er frustrerende å vente – vente på å bli bedre. Enn så lenge, er dette så godt som det eneste jeg gjør – vente!

Innimellom kommer det gode dager – eller gode perioder. Først er jeg redd for at det går fort over – og prøver å ikke glede meg for mye. Men akkurat i det håpet titter fram, smeller døra igjen og jeg er tilbake til det vanlige igjen. 

Da et det enda litt verre enn før den gode perioden – i hvert fall noen dager. 

Dette gjør at det er så vanskelig å glede seg over de gode dagene – men håpet er jo at det skal gå kortere mellom de gode periodene – og at disse gode periodene sakte men sikkert skal vare lenger. 

Så selv om det er vanskelig å se, beveger jeg meg nok med ørsmå museskritt i riktig retning – selv om det aller mest føles ut som å stå stille. 

Det er i hvert fall lov å håpe – og så lenge legene sier at de fortsatt håper på at jeg kan bli meg selv igjen – håper jeg også!

 

Takk for at du leste<3

#tanker #vente #håp

 

Åtteflettet loff – uten laktose og egg

Dette er loffen for deg som har lyst på en skikkelig utfordring – og/eller deg som må holde deg unna laktose og egg. Er du ikke klar for utfordringen, kan du nøye deg med en enklere flette som fletteloff i form eller fireflettet loff. Du kan selvfølgelig bare legge deigen rett i formen også om du vil. Loffen er bakt med laktosefri melk og margarin – men bortsett fra saltmengden, kan du helt fint bruke vanlige meieriprodukter også. Oppskriften er til to loff. Da er det bare å holde tunga rett i munnen – og kaste seg ut i det! Ikke fortvil om den ender som på bildet under – da er det bare å starte på nytt igjen;) Lykke til!

Ingredienser
1000 g hvetemel
7 dl laktosefri helmelk
2/3 pk gjær
1 ss salt
1 ss sukker
100 g laktosefri romtemperert margarin (uten salt)
 

Fremgangsmåte

Bland mel, salt og sukker i en bollen – og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. Hold deg til gjærmengden, hvis ikke blir den vanskelig å håndtere. 

Lunk melken til ca 30 grader og hell den i det tørre. La deigen elte seg sammen i 10 minutter på lav hastighet. Tilsett halvparten av margarinen og la den elte seg inn i deigen og tilsett resten. Nå elter du deigen i 3-5 minutter til, på litt raskere hastighet. 

Dekk deigen med plast og la den heve til dobbelt størrelse – ca en time. 

Først deler du deigen inn i to – og setter den ene halvparten til siden. Deretter deler du den andre halvparten inn i åtte like store emner. Jeg anbefaler deg å bruke vekt til dette. Så elter du hvert emne sammen til en bolle – før du triller den ut til en lang pølse. Noen ganger må det gjøres i flere omganger hvis deigen “ryker. Så gjelder det å finne ut av flettingen. Jeg anbefaler deg å se denne filmen før du begynner: https://www.youtube.com/watch?v=Oo5DYOU2brA. Jeg måtte se den flere ganger, men endte opp med å skrive ned mønsteret – så får du se om det gir mening for deg.

Nummerer pølsene fra 1 til 8 fra venstre til høyre. Pølse nummer 1 og 8 skal ligge rett ut til hver side – resten fordeler du slik som over. Pølsene bytter nummer når du flytter den, så nummer 1 er alltid den til venstre og nummer åtte alltid til høyre. Så begynner du med å løfte pølse nummer 8 slik at den blir nummer 1. Deretter flytter du pølsen som nå er nummer 2  over slik at den blir nummer 8. 

Nå setter du i gang med et repeterende mønster som du skal flette hele veien.

Flytt pølse nummer 1 slik at den får posisjon nummer 4.

Flytt deretter pølse nummer 7 over alle de andre pølsene – slik at den får posisjon nummer 1.

Så flytter du pølse nummer 8 slik at den får posisjon nummer 5.

Så legger du pølse nummer 2 over slik at den får posisjon nummer 8.

Altså:
1 -> 4
7 -> 1
8 -> 5
2 -> 8

Verre er det ikke, men litt vanskelig er det jo før man kommer inn i det. 

Når fletten er ferdig – dekker du den med et kjøkkenhåndkle og lar den etterheve i 30 minutter.

Stek den deretter på 225 grader – gjerne hydrosteking om du har – i ca 25 minutter. Hvis du ønsker, kan du pensle loffen med egg og strø valmuefrø over.

Avkjøl loffen på rist. Den kan godt fryses til en senere anledning:)


#bake #bakst #gjærbakst #loff #brød #laktosefri #utenegg #utenlaktose #fletteloff #åtteflettetloff #åtteflettet