Jippi – fikk mye nytt bakeutstyr til jul:)

Det aller første jeg skal lage, består blant annet av dette, min yndlingssjokolade:))

Fletteloff i form

Hjemmelaget loff er enkelt, billig og ikke minst – mye bedre – enn loffen du kjøper på butikken. Den metter også mye bedre. Fletter du loffen, blir den ekstra lekker på bordet  – og passer til enhver anledning du koser deg med loff, enten det er rekemiddag, koldtbord eller du vil unne deg noe ekstra godt til søndagsfrokosten. Denne gangen har jeg laget en enkel fletteloff som jeg har lagt i brødform. Vil du ha en større utfordring – kan du flette med fire emner – beskrivelse finner du her.

Ingredienser

1000 g hvetemel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ss luftigere bakst
1 1/2 ts salt
1 ts bakepulver
5,5 dl helmelk
50 g margarin
2 egg (+ 1 til pensling)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre og smuldre gjæren oppi. Har du ikke luftigere bakst – kan du fint bake uten – jeg tar det bare med for sikkerhets skyld:) Smelt smøret i en kjele – og tilsett melken. Tilsett eggene i væsken og pisk lett (jeg har en lei tendens til å miste skall – så jeg tar det i en bolle ved siden av for sikkerhets skyld – er så vanskelig å finne skallet i melken…)

Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet – så ikke kort ned på tiden!

Dekk deigen med plast og sett til heving i 45-60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og deretter hver del i tre (totalt seks emner). Jeg bruker alltid vekt til dette, siden jeg er så skrekkelig dårlig på øyemål.

Elt hver del til en bolle før du til triller den ut til en drøyt 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig – men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.

Så var det flettingen: jeg fester endene forsiktig i den ene enden – og starter med å ta den første pølsa under. Når loffen er ferdigflettet, løsner du de endene du festet først – og fletter “begynnelsen” av fletta til slutt. På denne måten får jeg fletten jevnest. Har tatt et bilde som kanskje hjelper deg til på vei. Fest endene og brett dem litt under. Legg loffen I en smurt/kledd brødform. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.

Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.

Stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille (jeg pleier å la de være litt lyse hvis de skal tines i ovn etter frysing).

#gjærbakst #loff #fletteloff #bake #bakst #frokost #koldtbord

 

 

Deilig brownies med melkesjokolade – nyt den selv eller gi den bort til jul

Fortsatt ikke ferdig med alle julegavene? Hva med å gi bort en browniemix til jul – jeg er helt sikker på at du kjenner flere som vil bli glad for en slik julegave! Denne spiselige julegaven trenger du ikke være bakeflink for å lage heller – og all annen kreativitet kan slippe til. Pynt med det du har liggende – og ikke glem å legg ved en bruksanvisning for mottakeren. Ideen har jeg fått av Ida Gran-Jansen, men oppskriften er min egen.

Ingredienser til browniemix
425 sukker
90 g bakekakao
1/4 ts salt
1/2 ts bakepulver
2 1/2 ts vaniljesukker
130 g hvetemel
100 g Melkesjokolade

40 g mørk sjokolade
40 g lys sjokolade
20 g hvit sjokolade

Fremgangsmåte

Til denne oppskriften trenger du et glass som rommer en liter. 

Start med å veie opp sukkeret i et litersmål og hell sukkeret oppi. Dunk krukken litt i benken så det samler seg litt.

Så veier du opp kakaoen og ta den oppi med en spiseskje så den støver minst mulig oppover kantene.

Nå hakker du opp Melkesjokoladen og legger den forsiktig langs siden av glasset med en skje. 

Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og salt i et litersmål. Fyll det så oppi krukken.

Dekk melet med en plastfolie. Legg på sjokoladen – jeg har brukt ferdige knapper (som jeg hamstret i Sverige), men du kan selvfølgelig hakke sjokolade selv. Dekk over sjokoladen med plastfolien slik at den blir lett å løfte ut av krukken.

Teksten under skriver du ned på et kort eller lignende som du fester på krukken. Pynt etter beste evne:)

Brownies med melkesjokolade

For å lage denne, trenger du:

225 g smør/margarin

4 egg 

En form på ca 20×35 cm

 

Fremgangsmåte

  1. Sett stekeovnen på 180 grader
  2. Løft ut sjokoladen som ligger i folien – denne skal strøs oppå til slutt
  3. Smelt smøret
  4. Pisk eggene lett sammen i en bolle 
  5. Tilsett browniemixen og det smeltede smøret
  6. Bland sammen til du har en jevn røre
  7. Hell røren i formen og fordel sjokoladen i folien oppå kaken
  8. Stek kaken mitt i ovnen i ca 25-30 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den

#sjokolade #brownies #spiseligegaver #spiseligejulegaver #browniemix #jul #julebakst

Pepperkakeboller, deilig gjærbakst med smaken av jul!

Ingenting får opp julestemningen som skikkelig pepperkakeduft i huset. Håndballjentene “mine” hadde siste trening før jul i dag – og jeg hadde lyst til å overraske dem med en liten godbit etter trening. DIsse bollene har jeg hatt lyst til å prøve siden Ida Gran-Jansen la de ut på bloggen sin i begynnelsen av desember – innlegget hennes finner du her. Bolleoppskriften er endret litt, men pepperkakesirupen de er fylt med, er identisk med Idas oppskrift. Uteseendemessig ser de helt krise ut i forhold til Idas, men ble de vanvittig gode – og falt i smak hos både barn og voksne! 

Ingredienser
Bolledeig

900 g hvetemel
110 g sukker
4 dl helmelk
1 pk fersk gjær
1 1/2 ts salt
150 g margarin
4 ts kardemomme
2 egg + 1 til pensling

Pepperkakesirup
3 dl sukker
200 g lys sirup
150 g Melange
1 ts malt nellik
1/2 ts malt ingefær
2 ts kanel
1/2 ts pepper
1 dl kremfløte

Glasur
4 ss pepperkakesirup
melis
vann

Fremgangsmåte
Først lager du pepperkakesirupen. Den kan gjerne lages en dag eller to i forveien også og oppbevares i en skål på kjøkkenbenken. Jeg hadde ikke fått med meg det, jeg lagde den først etter deigen – så min ble veldig klissete å jobbe med. Sånn går det når man ikke leser oppskriften godt nok før man begynner…

Uansett, mål opp smør, sukker, sirup og krydderet – og ta alt i en kjele. Kok opp blandingen mens du rører ofte. La den småkoke 1 – 2 minutter før du trekker kjelen av platen og tilsetter fløten. Hell blandingen i en skål og sett den til avkjøling. 

Så er du klar for å lage bolledeig.  Ta mel, sukker, salt og kardemomme i en stor bolle. Bland det lett sammen og smuldre oppi fersk gjær.

Smelt smøret i en kjele. Når smøret har smeltet, trekker du kjelen av platen og tilsetter melken. Pisk eggene inn i melk/smør-blandingen. Jeg knekker som regel eggene i en egen skål først – for eggeskallet er veldig vanskelig å finne igjen i melka hvis jeg mister det (noe som hender titt og ofte). 

Hell melkeblandingen i melblandingen og elt det sammen. La det elte på lav hastighet i ti minutter og så fem minutter i rasktere tempo. Elting er veldig viktig for sluttresultatet, så ta deg tid til hele eltetiden. Når deigen er ferdig hevet, dekker du bollen med plast og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar som regel mellom 75 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og kjevler den ut til et rektangel. Ta av 4 ss av pepperkakesirupen og legg den av til glasuren. Så tar du halvparten av sirupen på rektangelet – og ruller det så stramt som du klarer. Deretter deler du rullen i ca 2,5 cm tykke skiver.  For meg ble det veldig klissete siden jeg var så treg med å lage sirupen, derfor ser jo pepperkakebollene ut deretter – men smaken ble det jo ikke noe å si noe på. Sett bollene tett sammen i en langpanne. Gjør det samme med resten av deigen. Jeg fikk et par boller til overs, de puttet jeg i store muffinsformer og hadde de som smaksprøver:)

Slik så de ut før og etter heving…

Før du steker bollene – pensler du dem med et pisket egg. Bollene stekes på 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.

Etter steking – og før glasur. Glasuren lager du ved å blande litt av sirupen med melis og vann til du er fornøyd med smak og konsistens. Bollene blir ganske klissete, men det er i “klisset” all smaken ligger. Det er mulig å bruke muffinsformer for å minske klisset:)
 


#gjærbakst #boller #pepperkaker #pepperkakeboller #bake #jul #julebakst #bakst

Pepperkaker på pinne

En bursdagstradisjon for dagens bursdagsbarn her i heimen, er pepperkaker på pinne. Vi baker mange pepperkaker på forhånd og pynter halvparten. I bursdagen får hvert barn en ferdigpyntet til å spise – og får pynte en selv – som de får med seg hjem (i stedet for godtepose). Til pynting bruker vi melis, strøssel av ulike slag, non stop og seigmenn. Det er veldig populært hos alle barna – vel verd å prøve!

Til pinner bruker vil grillspyd som vi klipper av den spisse enden, billig og greit. Du trenger ikke bløtlegge den før du steker pepperkakene. Figurene bør være litt tykke, legg pinnen under figuren og trykk lett ned. De ferdig pyntede pepperkakene setter du i en isoporbit kledd med aluminiumsfolie.

Oppskrift på pepperkakedeig finner du her.

#julebakst #jul #pepperkaker #pepperkakerpåpinne #barnebursdag #juleverksted

 

Kokosbollekake

I dag fyller jenta i huset 10 år – og hun var helt klar på valg av bursdagskake – nemlig kokosbollekake. En litt utradisjonell bursdagskake, men bursdagsbarnet bestemmer:) Litt mer komplisert enn en langpannekake, men ikke så altfor vanskelig likevel. Den er i hvert fall veldig barnevennlig – og var stor suksess i fjor!

Ingredienser
Kremfyllet
9 plater gelantin
6 eggehviter 
3 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1,5 dl vann

Sjokoladeglasuren
60 g delfiafett
50 g lys kokesjokolade
50 g mørk kokesjokolade
2 eggeplommer
100 gram kokosmasse

Fremgangsmåte
Start med å legge gelatinplatene i bløt i kaldt vann.

Så kler du en arbeidsbolle med plastfolie – jeg bruker en på 3 liter.

Skill eggene i hviter og plommer. Jeg er litt klønete – så jeg pleier å ta en og en. Legg to plommer i en skål som du skal bruke til sjokoladeglasuren. Dekk til med plast og oppbevar i kjøleskap. 

Pisk eggehvitene til de skummer.

I mens kan du koke opp vannet. Når eggehvitene skummer godt, tilsetter du sukker og vaniljesukker litt etter litt. Når alt er tilsatt, lar du det piske noen minutter til. I mens klemmer du ut vannet av gelentinplatene. Trekk kjelen med det kokende vannet til side og tilsett en etter en plate i det varme vannet, mens du rører til alt er oppløst.

Nå bør marengsen være ferdig. Du kan sjekke med å ta litt marengs mellom to fingre og gni de sammen. Hvis du kjenner sukkerkorn, må du piske litt til. 

Når marengsen er ferdig, skrur du ned hastigheten på vispen og tilsetter gelantinen i en tynn stråle. Pisk videre i 5 minutter.

Nå skal du ha en blank og fin masse. Hell det over i arbeidsbollen. Strø over et tynt lag med kokosmasse. Sett bollen kjølig til den har stivnet.

Når den er stivnet (eller når du er klar), hvelver du den over på et fat. Legg kakefatet oppå bollen og snu det hele raskt rundt.

Smelt sjokolade i vannbad. Tilsett kokosfettet i biter, la det smelte og rør det glatt. 

 

Avkjøl sjokoladen i ca 25 minutter før du rører inn ett og ett egg (obs disse bør romtempereres hvis de har vært i kjøleskapet). Hell halvparten av glasuren på midten av kaka – og la det renne utover. Dekk sidene ved å helle forsikig på toppen av “bakken”. Lapp sammen med glasuren som havner på fatet – skjønnhetsfeil dekkes av kokosen:)  Strø på kokosmasse til du synes det er akkurat passe. Det kan være lurt å skrå litt på fatet for å få kokos på sidene

#barn #kokosbollekake #bake #kake #kokosbolle #kokos

 

Fletteloff – flettet med fire emner

Fletteloff hører med til store og små anledninger. Den både smaker – og metter bedre enn den du får i butikken. I dag har jeg laget en variant hvor jeg fletter med fire emner. Det er ikke så vanskelig som det ser ut til – og det gjør at de ser ekstra fristende ut. Denne deigen gir to store loff. 

Ingredienser

1000 g hvetemel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ss luftigere bakst
1 1/2 ts salt
5,5 dl helmelk
50 g margarin
2 egg (+ 1 til pensling)

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre og smuldre gjæren oppi. Smelt smøret i en kjele – og tilsett melken. Varm til den er lunken. Tilsett eggene i væsken og pisk lett (jeg har en lei tendens til å miste skall – så jeg tar det i en bolle ved siden av for sikkerhets skyld – er så vanskelig å finne skallet i melken…)

Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet – så ikke kort ned på tiden!

Dekk deigen med plast og sett til heving i 45-60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du først deigen i to deler – og så hver av halvpartene i fire. Hvis du er like dårlig på øyemål som meg, kan du bruke vekt.

Elt hver del til en bolle før til triller den ut til en 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig – men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.

Så var det flettingen: fest pølsene sammen i den ene enden. Så er det bare å flette pølsene annenhver gang under og over. Du starter med pølsen nærmest deg – og under. Fest i andre enden og brett enden litt under. Sett loffen på bakepapir på stekebrett. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.

 

Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.

Loffen stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille (jeg pleier å la de være litt lyse hvis de skal tines i ovn etter frysing).

#gjærbakst #loff #fletteloff #bake #bakst 

 

 

Peppermyntekonfekt (eller After Eight om du vil) er en skikkelig godbit til julekaffen

Hvis man har lyst på noe godt, men litt mindre søtt – er peppermyntekonfekt et godt alternativ. Den faller i smak hos både store og små. De er relativt enkle å lage og få ingredienser. Peppermynteolje/essens får du neppe på matbutikken, men bake/hobbybutikker eller apoteket burde ha det. På apoteket finner du også tragant – det er ikke nødvendig, men gjør minten litt fastere.

Ingredienser

300 g mørk sjokolade
220 g melis
1 eggehvite
peppermynte
1 knivsodd tragant 

Fremgangsmåte

Start med å smelte halvparten (150 g) av sjokoladen over vannbad. Jeg anbefaler å la dampen varme opp bollen du smelter sjokolade i – og ikke ha bollen nede i vannet. Pass også på at det ikke er glipe mellom kjele/bolle så du får damp i sjokoladen. Rør minst mulig i sjokoladen mens den smelter – da får du luftbobler i sjokoladen og den kan bli kornete.


Spre sjokoladen utover i en form på ca 25 x 30 cm kledd med bakepapir. Bre den utover så jevnt og tynt som du klarer. Sett sjokoladen til avkjøling i frysen mens du lager mintfyllet (ca 15 minutter).

Bland sammen melis, eggehvite, peppermyntedråper og tragant. Mengden peppermynte kommer an på styrken på den oljen/aromaen du har kjøpt. Smak til slik at melisen får en kraftig smak av peppermynte. 

Spre minten over den stivnede sjokoladen og sett i frysen igjen – i ca 15 minutter mens du smelter resten av sjokoladen.

Spre den smeltede sjokoladen over mintfyllet. Anbefaler at du fordeler sjokoladen så godt du kan under helling før du stryker den ut. 

Når alt mintfyllet er dekket, setter du konfekten til avkjøling – helst i lav romtemperatur. Dersom den blir for kald/varm er det vanskelig å dele den opp.

Når den øverste sjokoladen en stivnet (en times tid) – kan du kutte opp konfekten. Jeg brukte linjal og pizzakutter til mesteparten, men lagde også noen figurer med små utstikkerfigurer. Konfekten oppbevares kaldt. 

 #jul #spiseligegaver #julebakst #bake #konfekt #peppermynte #aftereight

Serinakaker, en god nummer to

Serinakaker er en av de enkleste julekakene å lage, men smaker ikke mindre godt for det! De blir små godbiter på kakefatet (hvis de kommer så langt da). Jeg bruker margarin fordi smørsmaken blir for fremtredende for meg – men det er jo smak og behag. For utseendes skyld, byttet jeg ut mandlene med pistasjenøtter på noen av kakene. Jeg synes det smakte godt og ga en fin farge til kakene:) 

 

Ingredienser til ca 30 kaker

150 g margarin
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts vaniljesukker
100 g sukker
1 egg

Til pyntingen

1 eggehvite 
perlesukker
hakkede mandler
hakkede pistasjenøtter (valgfritt)

 

Fremgangsmåte

Bland hvetemel, vaniljesukker og bakepulver i en bolle. Smuldre i romtemperert margarin i terninger. Bruker du maskin, bruker du K-visp.


 

Når det er smuldret sammen, tilsetter du sukkeret og et egg du har pisket lett sammen på forhånd. Bland det raskt sammen til en jevn deig.

Deigen ruller du ut på benken til en pølse, deigen er litt klissete, men unngå å tilsette mer mel. Pølsen kutter du opp i små biter som du ruller til kuler og setter på bakebrettet.

Nå skiller du et egg – og pisker eggehviten lett sammen. Pensle alle kulene med eggehvite.

Bruk en gaffel og trykk ned kulene (hvis gaffelen skulle henge seg fast, kan du dyppe den i litt eggehvite). Strø på ønsket mengde med mandler, nøtter og perlesukker. Kakene hever litt, så bruk gjerne litt mer enn du tror du trenger:)

Kakene steker du på 200 grader i 10-12 minutter – og avkjøler dem på rist før du legger dem i en lufttett boks (eller spiser dem).

#bake #bakst #julebakst #jul #serinakaker #julekaker

 

Min julefavoritt: goro

Hvis jeg skal velge meg ett slag til jul – må det blir goro. Det er klissete å lage, tar litt tid, medfører en del oppvask – men smaker skikkelig godt. Konklusjonen er at det absolutt er verdt strevet. Kjevlingen er litt “vanskelig”, så jeg prøvde en “rørevariant” for et par år siden, uten særlig hell. Du trenger et Gorojern – men det har du kanskje innerst i boden? 

Ingredienser

1 3/4 dl kremfløte

1 egg

125 g sukker

500 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 s vaniljesukker

325 g meierismør

 

Fremgangsmåte

Først pisker du kremfløten stiv – tar den over i en annen bolle/skål og vasker piskebollen.

Så pisker du egg og sukker til tykk og fin eggedosis.

Bytt til K-visp og tilsett kremen i eggedosisen. Rør til det er blandet.

Bland mel, vaniljesukker og kardemomme i en bolle. Ta det romtempererte smøret oppi melblandingen – og smuldre det sammen. Her kan du bruke en slikkepott hvis smøret er veldig mykt, hvis ikke, må du nok hjelpe til med henda. Det skal se omtrent slik ut:

Nå tilsetter du smør/melblandingen litt etter litt i eggedosis/kremblandingen, til du får en jevn og fin røre/deig. Denne må nå settes kaldt. Minimum 3 timer eller gjerne over natten.

Etter avkjøling tar du deigen ut av kjøleskapet. La den få noen minutter på benken, mens du kutter til en “mal” i matpapir. Denne trenger du for å få riktig størrelse på leiven du skal steke. Så finner du fram en rist, en pizzaskjærer, en brødkniv, mel og plugger i jernet.

Du trenger mye mel på benken når du skal kjevle ut deigen, for den er veldig klissete. Deigen skal være veldig hard – så du må sannsynligvis bruke en kniv for å få løs en liten bit av deigen. Ta en mengde på størrelse med en stor hvetebolle. Ta mel på “klumpen” og trykk den flat med hendene før du begynner med kjevlingen. Snu ofte – og pøs på med mel for å unngå at den setter seg fast i benk eller kjevle. Når leiven er ca 1 1/2 – 2mm, bruker du malen og kutter med pizzaskjærer (eller annet egnet verktøy). Er du flink med kjevlingen, får du nå to leiver klare for steking. Er det mye overflødig mel på leiven, kan du bruke en tørr pensel og “koste” melet vekk.

Når deigen har vært kjevlet ut en gang, må den avkjøles igjen før du kjevler den på nytt. Jeg kjevler halvparten av deigen, samler “avskjæret” i en deig og legger den i frysen, mens jeg tar resten. Så bytter jeg deigen i frysen med avskjæret fra del 2 og lager flere goro med deigen fra frysen. Jeg kjevler bare deigen to ganger – etter det synes jeg den blir for “melete”.

Legg så leiven i det varme jernet og stek til den får en gyllen farge. Legg den forsiktig over på rist (den er myk). La den avkjøle litt før du bruker en kniv til å dele opp goro’ene og kutte de pent.

 

#bake #bakst #goro #julebakst #jul