Vi snakker så ofte om i hvilken grad ulike menneskegrupper bidrar til vårt fellesskap. Alle skal bidra, men de som av en eller annen grunn ikke kan – skal vi hjelpe. Tror de aller fleste er glad for at vi har det sånn i Norge. Hvorfor er det da slik at man opplever at man har mindre verdi hvis man henter ut mer enn man bringer inn til dette fellesskapet?
Den aller viktigste årsak til uførhet – er sykdom og ulykke. Årsaken til sykdom og ulykke handler først og fremst om uflaks. Det finnes selvfølgelig enkelte unntak, men likevel… Det betyr rett og slett at jeg har hatt uflaks som ble så syk at jeg ikke kan delta for fullt i arbeidslivet – hvorfor føles det ikke slik? Hvorfor føles det som om jeg har mislykkes i det som alle andre klarer? Hvorfor føles det ut som om jeg tar noe fra fellesskapet jeg ikke har fortjent? Hvorfor føler jeg at jeg må forsvare meg hele tiden?
Kanskje jeg ikke må det…Kanskje jeg rett og slett skal begynne å løfte hodet og si at jeg har hatt uflaks..
En siste “julebakst” på tampen av romjula ble det tid til. Fikk et spennende bakeblad fra USA i julegave, der fant jeg en oppskrift på: chocolate peppermint bar cookie. Litt knotete med omregning og oversettelser, men det ble bra til slutt. Synes den likner mer på en brownie enn en cookie i konsistensen – så derfor den “uriktige” oversettelsen. Kaken har konsistens som en brownie – seig og saftig, med en frisk smak av peppermynte. Dagens romjulsgjester var i hvert fall fornøyde:)
Ingredienser
75 g hvetemel 60 g bakekakao 1 ts bakepulver 1/2 ts salt 80 g lys kokesjokolade 80 g mørk kokesjokolade (50%) 120 g margarin 150 g brunt sukker 2 små egg 140 g peppermyntedrops (polkagriser/-stenger)
Fremgangsmåte
Jeg anbefaler deg å starte med å måle opp og gjøre klart alle ingrediensene. Eggene og smøret bør romtempereres.
Bland sammen mel, kakao, bakepulver og salt i en liten bolle.
Hakk/knus peppermyntedropsene. Jeg brukte en tykk pose og en kjevle, men det går sikkert å bruke en blender eller kniv også.
Hakk sjokoladen (hvis du ikke har ferdige knapper). Du kan selvfølgelig justere balansen mellom mørk og lys sjokolade om du vil.
Ha smør og brunt sukker sammen i en bolle og visp det til en luftig masse. Jeg brukte en K-visp på høy hastighet i ca 5 minutter, pass på at alt blir blandet.
Visp egget lett sammen i en kopp og tilsett det i smør/sukkerblandingen. La vispen gå på høy hastighet til alt er godt blandet.
Nå skrur du ned til laveste hastighet og tilsetter mel/kakao-blandingen og la vispen gå akkurat så lenge at alt er blandet sammen.
Rør inn sjokoladen og dropsene for hånd.
Fordel røren så jevnt du klarer med en slikkepott eller spatula, i en form på ca 25 x 35 cm kledd med bakepapir.
Kaken stekes midt i ovnen på 185 grader i ca 20 minutter. La den avkjøle i formen på rist. Når den er helt kaldt, løfter du den opp av formen og over på en fjøl. Skjær den opp i passende firkanter. Lagres i lufttett beholder i romtemperatur i inntil 3 dager.
Nå har vi kost oss med fint brød i flere dager – og det var på tide med noe grovere. Har tatt en pen overgang til januar, med halvparten grovt og fint mel:) Valnøtter setter en fin smak på brød og rundstykker synes jeg. Denne deigen blir 18-20 rundstykker.
350 g fullkornshvetemel 150 g finmalt rugmel 400 g hvetemel 50 g finhakkede valnøtter 1 ts salt 1/2 pk fersk gjær 6 dl ekstra lettmelk 1/2 beger kesam 1 ts honning
Fremgangsmåte
Bland melet, salt og nøttene i en bolle. Den fersken gjæren smuldrer du rett i melet.
Melk, honning og kesam tar du i en kjele og lunker blandingen (ca 35 grader).
Væsken helles i det tørre og deigen eltes i ca 10 minutter.
Så samler du deigen og dekker den til med plast. La den heve i ca en time.
Når deigen er ferdig hevet, deler du den først i to. Legg gjerne den ene delen tilbake under plast – da flettingen tar litt tid og deigen kommer til å fortsette heveprosessen.
Så deler du deigen i emner på ca 90 gram. Jeg er skrekkelig dårlig på øyemål, så jeg bruker alltid vekt for å få rundstykkene nogenlunde jevne.
Del så hvert emne i tre deler, samle de til en bolle og trill hver del ut til en liten pølse (ca 12 cm).
Flett pølsene og brett endene under.
Jeg var ikke så nøye på at alle pølsene var jevne, for etter neste runde med heving – så de ganske så fine ut likevel:)
Etterhev rundstykkene under et kjøkkenhåndkle i ca 45 minutter.
Jeg liker best å pensle rundstykkene med egg for da blir de så gyldne og fine i fargen, men det er ikke nødvendig.
Stekes i ca 13 minutter på 225 grader på nest nederste rille (gjerne hydrosteking). Avkjøl rundstykkene på rist. Disse er like gode etter frysing:)
Hjemmelaget loff er enkelt, billig og ikke minst – mye bedre – enn loffen du kjøper på butikken. Den metter også mye bedre. Fletter du loffen, blir den ekstra lekker på bordet – og passer til enhver anledning du koser deg med loff, enten det er rekemiddag, koldtbord eller du vil unne deg noe ekstra godt til søndagsfrokosten. Denne gangen har jeg laget en enkel fletteloff som jeg har lagt i brødform. Vil du ha en større utfordring – kan du flette med fire emner – beskrivelse finner du her.
1000 g hvetemel
1 pk fersk gjær
1 1/2 ss luftigere bakst
1 1/2 ts salt
1 ts bakepulver
5,5 dl helmelk
50 g margarin
2 egg (+ 1 til pensling)
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre og smuldre gjæren oppi. Har du ikke luftigere bakst – kan du fint bake uten – jeg tar det bare med for sikkerhets skyld:) Smelt smøret i en kjele – og tilsett melken. Tilsett eggene i væsken og pisk lett (jeg har en lei tendens til å miste skall – så jeg tar det i en bolle ved siden av for sikkerhets skyld – er så vanskelig å finne skallet i melken…)
Tilsett væsken i melblandingen og la deigen samle seg. Elt så deigen i 10 minutter. Eltetiden er viktig for det endelige resultatet – så ikke kort ned på tiden!
Dekk deigen med plast og sett til heving i 45-60 minutter.
Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og deretter hver del i tre (totalt seks emner). Jeg bruker alltid vekt til dette, siden jeg er så skrekkelig dårlig på øyemål.
Elt hver del til en bolle før du til triller den ut til en drøyt 30 cm lang pølse. Rull den så jevnt som mulig – men etterhevingen retter ut en del skjønnhetsfeil.
Så var det flettingen: jeg fester endene forsiktig i den ene enden – og starter med å ta den første pølsa under. Når loffen er ferdigflettet, løsner du de endene du festet først – og fletter “begynnelsen” av fletta til slutt. På denne måten får jeg fletten jevnest. Har tatt et bilde som kanskje hjelper deg til på vei. Fest endene og brett dem litt under. Legg loffen I en smurt/kledd brødform. Så er det å ta fatt i den andre halvparten og gjøre det samme der.
Loffen skal nå etterheve i 45 minutter. Pensle så med et pisket egg og strø valmuefrø over.
Stekes på 210 grader i 20-25 minutter på nederste rille (jeg pleier å la de være litt lyse hvis de skal tines i ovn etter frysing).
Så ble det jul i år også, selv om ingenting ble som planlagt. Det gjør jo gjerne ikke det… Jeg er en juleelsker og ønsker å fylle desember med all slags julesysler som julegrantenninger, julekonserter, julekino, juleverksted, julemarkeder og julebakst. I år satte helsen bremsen på, eller kanskje rettere sagt, håndbrekket på. Så i år ble det veldig lite av alt – unntatt julebakst.
Vi snakker så ofte om at det er i motbakke det går oppover, at det er av motstand man blir sterk, det kunne tross alt vært mye verre og man får ikke mer enn man tåler. Og ja da, man blir sterk, men nå tror jeg egentlig jeg er sterk nok. Jeg vet at det kunne vært verre, men noen dager er dette ille nok. Og så tror jeg at grensen min for hva jeg kan tåle snart er nådd… Men kjempe, det skal jeg! Forhåpentligvis for å komme tilbake dit jeg var – og blir jeg ikke helt frisk, skal jeg kjempe for å leve med det også.
Men noen dager, som denne julemorgenen, skulle jeg så inderlig ønske at jeg slapp å kjempe – at det kom en medgangsbølge som tok meg med – sånn at jeg kunne drive med strømmen for en gangs skyld. Eller kanskje aller helst skulle jeg sitte på med noen skyer et lite stykke, gjerne av det rosa slaget.
Bakebloggen har for meg blitt noen små lyserosa biter av denne skyen. Tiden jeg bruker på baking er blitt et pusterom, et sted da jeg kan være meg og strekke til. Det er så godt å kunne bruke tid på noe som andre setter pris på og gir tilbakemeldinger på. Selvfølgelig er det meningsfullt og fint å være mamma og kone også, misforstå meg ikke – men jeg trenger noe som er bare meg.
Så denne julen ønsker jeg mest av alt, at på andre siden av den, venter en vind som støtter meg i ryggen inn i det neste året – og gjerne en tidevannsbølge eller en stor sky også. I mellomtiden gleder jeg meg til å tilbringe julen sammen med alle jeg er glad i – og så lover jeg å være takknemlig for alt jeg tross alt har.
Ønsker deg av hele mitt hjerte en god og fredelig jul!
Siden jeg rett og slett ga den forrige fudgen med pistasjenøtter i førjulsgave til meg selv, ble jeg nødt til å lage en ny ladning til å legge under juletreet. Denne er bare så god at andre må få smake. Denne gangen fikk jeg ikke kjøpt usaltede nøtter, men kjøpte en pose i matbutikken med skall (150 g). Litt kjedelig å rense skallene, men har du som jeg en snill mann, ordner det seg ganske lett:) Jeg har justert oppskriften noe i forhold til saltmengde og nøttemengde – siden det rett og slett ikke var mer nøtter i posen. Synes karamellene ble knallgode med salte nøtter også jeg – jammen bra at man må renskjære karamellen før man deler de opp i mindre biter;)
Ingredienser 150 g brunt sukker 1 boks søtet, kondensert melk (ikke Vikingmelk) 125 g margarin 1 klype Maldonsalt frøene fra en halv vaniljestang 100 g hvit sjokolade
Topping 15 g pistasjnøtter sjokoladespon av hvit sjokolade
Fremgangsmåte Først måler du opp alle ingredienser til karamell, fyll og topping – og kle en form på ca 23×23 cm med bakepapir.
De saltede og ristede nøttene er litt hardere enn de usaltene, så i denne karamellen må du grovhakke nøttene til fyllet – bare så hver nøtt er delt i to.
Nøttene som skal på toppen, finhakker du. Sjokoladespon lager du enkelt med å bruke en ostehøvel til å skrape langs siden av en hel sjokoladeplate/stripe
Da er du klar til å lage karamellen. Smelt smøret i en kjele og tilsett brunt sukker, salt, vaniljefrøene og den kondenserte melken. Rør godt og kok opp blandingen mens du rører hele tiden. Skru så ned varmen og la det småkoke i 10-15 minutter. Du merker at den er ferdig når den tykner.
Trekk kjelen av platen og ta oppi den hakkede, hvite sjokoladen. Rør til all sjokoladen har smeltet. I neste trekk må du være kjapp. Tilsett fyllet (sjokolade og nøtter) og rør raskt rundt en gang eller to – og hell den i formen. Massen tykner veldig når du tilsetter fyllet.
Fordel de finhakkede pistasjnøttene og sjokoladesponet jevnt over karamellen.
Nå er det bare å sette det hele til avkjøling – og glede seg til å smake! Karamellen deler du opp i passende biter og oppbevarer kaldt.
Fortsatt ikke ferdig med alle julegavene? Hva med å gi bort en browniemix til jul – jeg er helt sikker på at du kjenner flere som vil bli glad for en slik julegave! Denne spiselige julegaven trenger du ikke være bakeflink for å lage heller – og all annen kreativitet kan slippe til. Pynt med det du har liggende – og ikke glem å legg ved en bruksanvisning for mottakeren. Ideen har jeg fått av Ida Gran-Jansen, men oppskriften er min egen.
Ingredienser til browniemix 425 sukker 90 g bakekakao 1/4 ts salt 1/2 ts bakepulver 2 1/2 ts vaniljesukker 130 g hvetemel 100 g Melkesjokolade
40 g mørk sjokolade 40 g lys sjokolade 20 g hvit sjokolade
Fremgangsmåte
Til denne oppskriften trenger du et glass som rommer en liter.
Start med å veie opp sukkeret i et litersmål og hell sukkeret oppi. Dunk krukken litt i benken så det samler seg litt.
Så veier du opp kakaoen og ta den oppi med en spiseskje så den støver minst mulig oppover kantene.
Nå hakker du opp Melkesjokoladen og legger den forsiktig langs siden av glasset med en skje.
Bland mel, bakepulver, vaniljesukker og salt i et litersmål. Fyll det så oppi krukken.
Dekk melet med en plastfolie. Legg på sjokoladen – jeg har brukt ferdige knapper (som jeg hamstret i Sverige), men du kan selvfølgelig hakke sjokolade selv. Dekk over sjokoladen med plastfolien slik at den blir lett å løfte ut av krukken.
Teksten under skriver du ned på et kort eller lignende som du fester på krukken. Pynt etter beste evne:)
Brownies med melkesjokolade
For å lage denne, trenger du:
225 g smør/margarin
4 egg
En form på ca 20×35 cm
Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 180 grader
Løft ut sjokoladen som ligger i folien – denne skal strøs oppå til slutt
Smelt smøret
Pisk eggene lett sammen i en bolle
Tilsett browniemixen og det smeltede smøret
Bland sammen til du har en jevn røre
Hell røren i formen og fordel sjokoladen i folien oppå kaken
Stek kaken mitt i ovnen i ca 25-30 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den
Ingenting får opp julestemningen som skikkelig pepperkakeduft i huset. Håndballjentene “mine” hadde siste trening før jul i dag – og jeg hadde lyst til å overraske dem med en liten godbit etter trening. DIsse bollene har jeg hatt lyst til å prøve siden Ida Gran-Jansen la de ut på bloggen sin i begynnelsen av desember – innlegget hennes finner du her. Bolleoppskriften er endret litt, men pepperkakesirupen de er fylt med, er identisk med Idas oppskrift. Uteseendemessig ser de helt krise ut i forhold til Idas, men ble de vanvittig gode – og falt i smak hos både barn og voksne!
Ingredienser
Bolledeig
900 g hvetemel
110 g sukker
4 dl helmelk
1 pk fersk gjær
1 1/2 ts salt
150 g margarin
4 ts kardemomme
2 egg + 1 til pensling
Fremgangsmåte
Først lager du pepperkakesirupen. Den kan gjerne lages en dag eller to i forveien også og oppbevares i en skål på kjøkkenbenken. Jeg hadde ikke fått med meg det, jeg lagde den først etter deigen – så min ble veldig klissete å jobbe med. Sånn går det når man ikke leser oppskriften godt nok før man begynner…
Uansett, mål opp smør, sukker, sirup og krydderet – og ta alt i en kjele. Kok opp blandingen mens du rører ofte. La den småkoke 1 – 2 minutter før du trekker kjelen av platen og tilsetter fløten. Hell blandingen i en skål og sett den til avkjøling.
Så er du klar for å lage bolledeig. Ta mel, sukker, salt og kardemomme i en stor bolle. Bland det lett sammen og smuldre oppi fersk gjær.
Smelt smøret i en kjele. Når smøret har smeltet, trekker du kjelen av platen og tilsetter melken. Pisk eggene inn i melk/smør-blandingen. Jeg knekker som regel eggene i en egen skål først – for eggeskallet er veldig vanskelig å finne igjen i melka hvis jeg mister det (noe som hender titt og ofte).
Hell melkeblandingen i melblandingen og elt det sammen. La det elte på lav hastighet i ti minutter og så fem minutter i rasktere tempo. Elting er veldig viktig for sluttresultatet, så ta deg tid til hele eltetiden. Når deigen er ferdig hevet, dekker du bollen med plast og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar som regel mellom 75 og 90 minutter.
Når deigen er ferdig hevet, deler du deigen i to – og kjevler den ut til et rektangel. Ta av 4 ss av pepperkakesirupen og legg den av til glasuren. Så tar du halvparten av sirupen på rektangelet – og ruller det så stramt som du klarer. Deretter deler du rullen i ca 2,5 cm tykke skiver. For meg ble det veldig klissete siden jeg var så treg med å lage sirupen, derfor ser jo pepperkakebollene ut deretter – men smaken ble det jo ikke noe å si noe på. Sett bollene tett sammen i en langpanne. Gjør det samme med resten av deigen. Jeg fikk et par boller til overs, de puttet jeg i store muffinsformer og hadde de som smaksprøver:)
Slik så de ut før og etter heving…
Før du steker bollene – pensler du dem med et pisket egg. Bollene stekes på 200 grader midt i ovnen i 15-20 minutter.
Etter steking – og før glasur. Glasuren lager du ved å blande litt av sirupen med melis og vann til du er fornøyd med smak og konsistens. Bollene blir ganske klissete, men det er i “klisset” all smaken ligger. Det er mulig å bruke muffinsformer for å minske klisset:)
En bursdagstradisjon for dagens bursdagsbarn her i heimen, er pepperkaker på pinne. Vi baker mange pepperkaker på forhånd og pynter halvparten. I bursdagen får hvert barn en ferdigpyntet til å spise – og får pynte en selv – som de får med seg hjem (i stedet for godtepose). Til pynting bruker vi melis, strøssel av ulike slag, non stop og seigmenn. Det er veldig populært hos alle barna – vel verd å prøve!
Til pinner bruker vil grillspyd som vi klipper av den spisse enden, billig og greit. Du trenger ikke bløtlegge den før du steker pepperkakene. Figurene bør være litt tykke, legg pinnen under figuren og trykk lett ned. De ferdig pyntede pepperkakene setter du i en isoporbit kledd med aluminiumsfolie.