Hjertelige polarbrød

 

Ingredienser

400 g fullkornshvetemel 
300 g havremel
200 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær
 

Fremgangsmåte

Først blander du sammen alt melet, sukker og salt i en bolle. Den ferske gjæren smuldrer du bare oppå. Så blander du sammen melk og vann – og lunker blandingen til ca 30-35 grader. Jeg bruker et litersmål av glass og lunker det i mikroovnen. Dersom oljen ikke er romtemperert – må du lunke den også. Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve mellom 30 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader. 

Så kjevler du deigen til en leiv som er ca 1 cm tykk. Litt ettersom hvor stor plass du har til å kjevle på, kan du dele opp deigen først.

Har du en slik kjekk piggekjevle som jeg har, huller du deigen før du stikker ut polarbrødene med hjerteformer. Hvis ikke, prikker du polarbrødene med en serveringsgaffel eller liknende når hjertene er på stekebrettet. 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. De skal ikke etterheve.

Polarbrødene skal steke i 10 minutter på 190 grader – gjerne hydrosteking om du har det. De skal være lyse og uten stekeskorpe.

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Du kan fylle polarbrødet eller du kan dele det i to og bruke det som “brødskiver”. Du kan selvfølgelig velge å kjevle dem enda tynnere – men vi liker dem best sånn:)

Sjokoladekake i langpanne med bringebær- og sjokoladekrem

Jeg ble helt forelsket i denne kaken når jeg så den på Anne Briths blogg for en liten stund siden. Den så bare SÅ lekker ut – hele hennes innlegg kan du lese her. Hennes sjokoladekrem var laget på jordbærsjokolade – men siden jeg ikke hadde det tilgjengelig, gjorde jeg noen endringer med kremen. Jeg byttet ut jordbærsjokolade med hvit sjokolade – og tilsatte litt bringebær for syrlighetens skyld. Sjokoladekremen er fløyelsmyk og rund i munnen, samtidig er den ikke for søt. Jeg håper den blir godt tatt i mot på kakebordet i håndballkiosken på søndag – og at du lot deg friste! 


 

Ingredienser

Sjokoladekake
400 g smør
5 dl vann
550 g sukker
4 egg
8 ss kakaopulver
575 g hvetemel
1 ts salt
2 ts natron
3 dl rømme 

Sjokoladekrem
300 g usaltet smør
300 g melis
1/2 ts salt
1,5 dl melk
2 ss mel
200 g hvit sjokolade
125 g bringebær

 

Fremgangsmåte sjokoladekake

Kok opp 5 dl vann og ha i smøret i biter – la det smelte sammen. I mellomtiden pisker du egg og sukker til tykk og hvit eggedosis. Start på lav hastighet og øk hastigheten gradvis.

 Bland sammen det tørre og tilsett halvparten i eggedosisen. Tilsett rømme og la det blande seg sammen. Tilsett resten av det tørre  og la det blande seg helt. Så tilsetter du vann/smør-blandingen gradvis mens du pisker på lav hastighet. Røren blir nokså våt, men det betyr bare at kaken blir god og saftig.

Hell røren i en langpanne med bakepapir – og fordel den jevnt utover. Stek kaken på 200 grader varmluft i 30-35 minutter. 

 

 

Fremgangsmåte sjokoladekrem

Kok opp melk og mel til en pudding – og sett dette kjølig.

Når puddingen er avkjølt, pisker du den i 15 minutter sammen med romtemperert smør og melis til en fluffy krem. Jeg bruker en K-visp. 

I mellomtiden moser du bringebærene med en gaffel – eller i en blender – og siler dem. Da sitter du igjen med en tykk bringebærsaft. 

Finhakk sjokoladen, smelt den i vannbad og hell den i kremen. Tilsett bringebærsaften litt etter litt. Hvis du vil ha kremen skikkelig rosa, trenger du nok å tilsette litt rosa eller rød farge.

Fordel kremen på langpannekaken og pynt med strøssel. 

Kaken egner seg godt til frysing. Jeg anbefaler deg å dele den opp før du fryser den.


 

#kake #bake #langpanne #langpannekake #dugnadskake #sjokolade #sjokoladekake #bringebær #sjokoladekrem #bringebærkrem #annebrith

Vanlige boller, men uvanlig gode!

Mange bakebloggere skryter av at de har verdens beste bolleoppskrift. Det skal ikke jeg påstå, men jeg har verken bakt eller smakt bedre boller. Så dermed må du bare velge hvem du stoler mest på…

Jeg synes de aller beste bollene trenger verken rosiner eller sjokolade – men smaker helt fortreffelig akkurat som de er. Bruker du denne oppskriften, får du 18 store, saftige, luftige boller og med deilig smak av kardemomme. Fremgangsmåten i dag er av den lange sorten – men gir fantastiske boller når du tar deg tiden de trenger. Da håper jeg du lar deg friste!

Ingredienser

900 g hvetemel
90 g sukker
30 g brunt sukker
1 pk gjær
1 1/2 ts salt
3 ts kardemomme
4 dl helmelk
2 egg + et til pensling
150 g myk margarin i terninger

 

 

Fremgangsmåte

Den enkleste veien til vellykket bakst, er romtempererte ingredienser.

Bland sammen mel, sukker, brunt sukker, kardemomme og salt. Så smuldrer du gjæren oppå det tørre – du trenger ikke løse den opp i væske først. Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det kan være lurt å knekke eggene i en egen bolle først, for det er vanskelig å se eventuelt eggeskall i melka.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen. Det tar 10-15 minutter. De siste minuttene kan du skru opp hastigheten på eltingen litt.

Nå dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med smør) og setter deigen til heving. Anbefaler at du smører deg med tålmodighet og lar den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. Pass på at du har stor nok bolle!

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i emner på ca 90 gram hver, da får du 18 boller. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle.

Nå skal de etterheve under plast i 30-45 minutter.

Jeg pensler bollene med pisket egg før steking, Det er visstnok ikke “in” lenger, men jeg liker bollene best slik;)

Bollene stekes midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter. Bruk gjerne hydrosteking hvis du har:)

De smaker aller best når de er lunke, hvis du greier å vente så lenge da – jeg rakk ikke engang å ta et bilde før en “forsvant”…

#bake #boller #gjærbakst #bakst