Suksesskake med sjokoladedryss og bringebær i langpanne

Suksesskake eller kake med gul krem, har jeg smakt i utallige varianter. Når jeg fikk smake denne hos min venninnes mor, var jeg solgt. Denne kaken var rett og slett mye bedre enn alle andre jeg har smakt. Akkurat hvorfor vet jeg ikke, men jeg var solgt og måtte etterhvert be om oppskriften. Jeg har bakt den noen ganger og gjort noen små justeringer på originaloppskriften. Håper du lar deg friste!

Ingredienser

Mandelbunn

400 g mandler
400 g sukker (gjerne finkornet)
6 eggehviter
4 ts bakepulver

Suksesskrem

6 eggeplommer
1,5 dl kremfløte
150 g sukker
1/2 vaniljestang (eller 2 ts vaniljesukker)
200 g smør/margarin

Sjokoladedryss

100 g mørk kokesjokolade
50 g lys kokesjokolade

Bringebær

 

Fremgangsmåte

Suksesskremen

Start med å lage suksesskremen.

Sett en ildfast form i fryseren. Ta eggeplommer, kremfløte og sukker i en kjele – rør det godt sammen.

 

Splitt en halv vaniljestang, skrap ut frøene og ha både vaniljestangen og frøene i blandingen. Rør dette godt sammen før du setter på varmen. Varm opp kremen på middels varme mens du rører hele tiden. La blandingen koke forsiktig opp – og la den småkoke et par minutter. Trekk kjelen av varmen og tilsett smøret i et par omganger – rør godt til alt smøret har smeltet. Hell kremen via en sil over i den iskalde formen. Dekk formen med plastfolie som du legger helt nede på kremen for å unngå “snerk”. Avkjøl kremen i kjøleskapet.

 

Mandelbunn

Så maler du mandler i en kjøkkenmaskin/blender (eller bruker ferdig malte om du vil). Det er ikke så viktig at absolutt alt er finmalt, noen mandelbiter gir bare litt ekstra crunch i kaka. Har du erfaring med marengs, kan du piske denne samtidig som du holder på med malingen. Når du skal piske marengs, er det viktig at du starter på lav hastighet og øker gradvis. Når eggehvitene skummer hvitt – reduserer du til halv fart og tilsetter sukkeret litt etter litt. Marengsen er ferdig når den er tykk og blank – og alt sukkeret er løst opp. Ta litt marengs mellom to fingre og gni dem sammen – da kjenner du om det er noen sukkerkorn igjen.

Vend inn de malte mandlene og bakepulveret i marengsen med en slikkepott. Bland godt sammen, men forsiktig, slik at du ikke slår ut all lufta av marengsen.

 

Fordel røren utover bakepapir i en langpanne og stek den på 175 grader i 20-25 minutter.

 

 

La kakebuene avkjøles helt, før du smører utover den gule kremen (som også må være helt avkjølt). Sett hele kaken i fryseren i en halvtimes tid mens du gjør klar sjokoladen.

Sjokoladen kan det være lurt å “temperere”. Det er fordi sjokoladen lettere kan oppbevares i romtemperatur uten å smelte – og bevarer fargen etter frysing. Det er riktignok ikke skikkelig temperering hvor man avkjøler sjokoladen på en marmorplate, men du bruker et termometer for å få riktige grader. Kaken blir selvfølgelig like god om du bare smelter sjokoladen vanlig også.

Smelt sjokoladen i vannbad til den har en temperatur på mellom 45 og 50 grader. Det er viktig at bollen ikke kommer i kontakt med vannet, da kan sjokoladen brenne seg. Så lar du sjokoladen avkjøle seg, rør ofte, til den har en temperatur på ca 34 grader. Hent kaken fra fryseren nå. Så heller du sjokoladen over i en sprøytepose og klipper et bittelitehull og setter i gang. Alternativt ḱan du bruke en gaffel. Jeg valgte å dele opp kaken i flere deler for å vise at man kan pynte på forskjellige måter – og fordi jeg skulle fryse kaken. Når du har sprøytet kaken, legger du på bringebær og så sprøyter du litt mer sjokolade over slik at du får sjokolade på bringebærene også. Hvis du skal fryse kaken, vent med bringebærene. Pynt heller kaken etter opptining eller server bringebær ved siden av.

 

#kakemedgulkrem #suksesskake #suksessterte #gulkrem #langpannekake #langpanne #sjokolade #kake