Julekjøkkenet mitt er klart

Jeg ønsker deg velkommen til å dele det med meg!! I morgen er det første søndag i advent – og da er det på tide å finne frem julestemningen på kjøkkenet. Jeg elsker julen og adventstiden så mye at jeg pynter to ganger – først med snø på vinduene, nisser, hvite julestjerner og lilla lys til advent. Lille julaften byttes all pynten ut med nisser, røde julestjerner, røde lys og juletre. 

Nå skal vi i gang med julebaksten – og aller først ut var pepperkaker. Det er en perfekt førjulsaktivitet for hele familien. Jeg ble helt forelsket i disse søte pepperkakene <3 I dag har vi brukt ferdig deig – men skal lage fra bunn senere i førjulstiden. 

Det blir mange julekaker i år, over 300 i tallet, rett og slett fordi jeg var så gal at jeg påtok meg å bake julekaker til et dagsenter hvor min svigermor jobber. Det jeg ikke tenkte på, er jo at denne gjengen har fasiten på hvordan disse tradisjonskakene skal smake. Det er utfordrende – for noen av slagene har jeg aldri prøvd før. Krysser fingrene for at de likevel skal bli fornøyde og få den rette førjulsstemningen:))

Jeg er snart ferdig med alle makronbestillingene mine – og det er ikke mulighet for å bestille flere som skal leveres i år. Oppskrift og fremgangsmåte på hvordan du lager julemakroner selv – vil komme på bloggen ganske snart. Det vil bli lagt ut noen flere makroner for salg på facebooksiden min før jul – så følg med:)

Jeg kommer til å bake både tradisjonelle julekaker og søtsaker som du kan gi bort eller kose deg med selv. Jeg har funnet fram noen av mine gamle kakebokser. De er kanskje ikke så “fine” i moderne forstand – men de er etter min bestemor – så det varmer litt ekstra i hjertet når jeg bruker dem <3 Det blir både nye og gamle oppskrifter – men alle de gamle oppskriftene vil bli oppdatert samtidig – har blitt litt bedre på bilder siden i fjor… Under får du en liste over det jeg helt sikker skal bake til jul – så er det ikke umulig at det blir noe mer hvis det blir tid:) 

Julekaker
Julemakroner (ny)
Pepperkaker
Berlinerkranser (ny)
Kokosmakroner
Brune pinner (ny)
Smultringer (ny)
Serinakaker
Browniesmiks på glass

Søtsaker:
Kokostrøfler (ny)
Kokosboller (ny)
Ristopper
Sitronfudge (ny)
Vaniljefudge med pistasjnøtter
Salt karamellfudge (ny)
Marsipan (ny)

Da håper jeg dere vil følge meg gjennom førjulstiden og prøve noen av oppskriftene mine:) Jeg kommer nok å få endel bake- og smakehjelp av disse to små linselusene også;) Velkommen skal dere i hvert fall være <3

#jul #tradisjoner #advent #julekaker #søtsaker #bake #bakst #julebakst 

Vinneren av julemakronene er trukket!

Minstenissen i huset fikk oppdraget med å trekke – og slike oppdrag tas alvorlig! Nisseluen derimot – syntes han var litt unødvendig – men passet jo fint for anledningen. Vinneren denne gangen ble:

Linda M – er Linda Mølland som har lovet å dele med mammaen sin. Hun bor faktisk rett ned i veien for meg. Du får ta kontakt så finner vi en tid for overlevering!

Skulle du gjerne hatt noen julemakroner, er det fortsatt muligheter for det. Oppskrift og fremgangsmåte kommer på bloggen i begynnelsen av desember. Jeg har fortsatt kapasitet til noen flere bestillinger. Detaljer om det, finner du i dette innlegget om julemakroner som du kan lese her.

Makronene dere bestiller, stiller jeg høye krav til når det kommer til utseende. Dermed blir det også en god del makroner som ikke passerer skjønnhetskontrollen. Disse legger jeg jevnlig ut på facebooksiden min: Runas bakegleder til redusert pris og førstemann til mølla. Snart kommer det en flere pakker med julemakroner – så følg med for søte makroner som ikke tilfredstiller skjønnhetskontrollen – men smaker like godt! 

 

Runa <3

 

Grove rundstykker i langpanne

Her i huset spiser vi mye rundstykker, men det går for det meste i gamle favoritter. Her om dagen så jeg en oppskrift hos Anne Brith som fristet meg – grove rundstykker laget i langpanne – hennes innlegg kan du lese her. Jeg synes det er veldig lettvint når man kan steke alle rundstykkene på en gang slik, så jeg bestemte meg for å prøve. Alle i familien ble kjempefornøyde – og disse kommer garantert til å bli en av familiens nye favoritter. Jeg har gjort noen små endringer i melsammensetningen, forøvrig er det orginaloppskriften. Da håper jeg at du lar deg friste!

 

Ingredienser
300 g sammalt hvete grov
300 g sammalt hvete fin
400 g hvetemel
2 ts salt
1 pk fersk gjær
0,9 dl olje
7 dl vann

 

Fremgangsmåte

Bland sammen mel og salt i en stor bolle. Den ferske gjæren smuldrer du i det tørre.

Lunk vannet til ca 35 grader og hell både vann og olje i det tørre. Oljen bør være romtemperert – ellers må du lunke den sammen med vannet. La deigen elte sammen i 15 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 45 minutter.

Del så deigen inn i 20 emner – hver på ca 90 gram. Plasser dem nokså tett i en langpanne som er kledd med bakepapir. Dekk brettet med plastfolie – og la dem etterheve i ca en time. Da vil rundstykkene vokse litt sammen.

Etter heving, steker du rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne hydrosteking om du har:) Jeg har ikke penslet rundstykkene før steking denne gangen. 

Avkjøl rundstykkene på rist! De du ikke spiser med en gang – hiver du bare på frysen. 

#bake #gjærbakst #bakst #rundstykker #langpanne #grovt #sunt

 

Så var det klart for julemakroner – og giveaway:)

Nå har det blitt november – og da er det lov å begynne med juleforberedelser. Først ut for min del er julemakroner. Det er egentlig bare fargene som er julete – smaken er som vanlig makroner. Jeg har valgt å kun ha to typer fyll – melkesjokolade og salt karamell (kun bittelitt salt for å dempe det søte). I tillegg er det mulig å bestille med laktosefri karamell. 

For å være sikker på at jeg ikke tar imot flere bestillinger enn jeg kan håndtere – starter jeg med å legge ut et begrenset antall makroner (se under de ulike variantene) – og da er det førstemann til mølla:) Hvis det er stor interesse, skal jeg se hva jeg kan få til! Du bestiller ved å sende meg en PM på facebook eller send en e-post til [email protected]. Makronene må hentes på Justneshalvøya og du betaler ved henting – enten kontant eller med Vipps.

Dermed er salget av julemakroner åpnet – og for å feire – deler jeg ut en liten gaveeske med fem julemakroner til deg og en venn. Det eneste du må gjøre er å legge igjen en kommentar på dette innlegget på facebook og tagge den vennen du vil dele premien med. Du må like facebooksiden min for å vinne! Vinneren trekkes 15. november.

 

Du kan bestille følgende varianter:

Gaveeske med fem makroner (3 med karamell og 2 med sjokolade): 55,-
Jeg har totalt 10 esker.

Gaveeske med ni makroner (5 med karamell og 4 med sjokolade) : 105,-
Jeg har totalt 10 esker.

Makroner i løsvekt: 10,- per stykk (minumum 10 per bestilling). Valgfritt om de skal være fylt med sjokolade eller karamell. Karamellen kan lages laktosefri – mot et tillegg på 25,- per bestilling (uavhenging av antall). 
Jeg har en foreløpig kapasitet på 100 makroner.

Håper du lar deg friste! Hvis du heller vil lage godbitene selv, kommer oppskrift og fremgangsmåte etterhvert også:)

#makroner #jul #hjemmelaget #julegave #vertinnegave