Julekjøkkenet mitt er klart

Jeg ønsker deg velkommen til å dele det med meg!! I morgen er det første søndag i advent – og da er det på tide å finne frem julestemningen på kjøkkenet. Jeg elsker julen og adventstiden så mye at jeg pynter to ganger – først med snø på vinduene, nisser, hvite julestjerner og lilla lys til advent. Lille julaften byttes all pynten ut med nisser, røde julestjerner, røde lys og juletre. 

Nå skal vi i gang med julebaksten – og aller først ut var pepperkaker. Det er en perfekt førjulsaktivitet for hele familien. Jeg ble helt forelsket i disse søte pepperkakene <3 I dag har vi brukt ferdig deig – men skal lage fra bunn senere i førjulstiden. 

Det blir mange julekaker i år, over 300 i tallet, rett og slett fordi jeg var så gal at jeg påtok meg å bake julekaker til et dagsenter hvor min svigermor jobber. Det jeg ikke tenkte på, er jo at denne gjengen har fasiten på hvordan disse tradisjonskakene skal smake. Det er utfordrende – for noen av slagene har jeg aldri prøvd før. Krysser fingrene for at de likevel skal bli fornøyde og få den rette førjulsstemningen:))

Jeg er snart ferdig med alle makronbestillingene mine – og det er ikke mulighet for å bestille flere som skal leveres i år. Oppskrift og fremgangsmåte på hvordan du lager julemakroner selv – vil komme på bloggen ganske snart. Det vil bli lagt ut noen flere makroner for salg på facebooksiden min før jul – så følg med:)

Jeg kommer til å bake både tradisjonelle julekaker og søtsaker som du kan gi bort eller kose deg med selv. Jeg har funnet fram noen av mine gamle kakebokser. De er kanskje ikke så “fine” i moderne forstand – men de er etter min bestemor – så det varmer litt ekstra i hjertet når jeg bruker dem <3 Det blir både nye og gamle oppskrifter – men alle de gamle oppskriftene vil bli oppdatert samtidig – har blitt litt bedre på bilder siden i fjor… Under får du en liste over det jeg helt sikker skal bake til jul – så er det ikke umulig at det blir noe mer hvis det blir tid:) 

Julekaker
Julemakroner (ny)
Pepperkaker
Berlinerkranser (ny)
Kokosmakroner
Brune pinner (ny)
Smultringer (ny)
Serinakaker
Browniesmiks på glass

Søtsaker:
Kokostrøfler (ny)
Kokosboller (ny)
Ristopper
Sitronfudge (ny)
Vaniljefudge med pistasjnøtter
Salt karamellfudge (ny)
Marsipan (ny)

Da håper jeg dere vil følge meg gjennom førjulstiden og prøve noen av oppskriftene mine:) Jeg kommer nok å få endel bake- og smakehjelp av disse to små linselusene også;) Velkommen skal dere i hvert fall være <3

#jul #tradisjoner #advent #julekaker #søtsaker #bake #bakst #julebakst 

Halvgrove, flettede rundstykker med kesam – før og nå

I dag er bloggen blitt ett år gammel – HURRA!! Nå har bloggen over 450 følgere på Facebook (Runas bakegleder) – og jeg får stadig hyggelige tilbakemeldinger på det jeg baker. Mye har skjedd med utseende siden jeg startet – nå har mange flere bilder – og tydeligere beskrivelser. Jeg synes i hvert fall det ser mye bedre ut! Derfor har jeg i dag bakt de samme rundstykkene – og lagt dem i et nytt innlegg – slik at du selv kan sammenlikne. Er du enig i at jeg har blitt bedre? Den første oppskriften finner du her. Uansett er dette fine og gode rundstykker som du helt klart burde teste ut! Håper du lar deg friste!!

 

Ingredienser
475 g hvetemel
225 g fint sammalt hvete
150 g finmalt rugmel
75 g lettkokte havregryn
1 ts salt
1 pk fersk gjær
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1/2 beger kesam
1 ts honning

 

Fremgangsmåte

Bland sammen mel, havregryn og salt i en bolle – og så smuldrer du gjæren oppå melet. 

Bland sammen melk, honning og kesam i en kjele – og lunk blandingen til ca 35 grader.

Hell væsken i det tørre, la deigen blande seg godt sammen – og la den elte i minimum 10 minutter. Dekk bollen med plastfolie – og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet – heller du den ut på en lett melet kjøkkenbenk. Elt den lett sammen og del deigen inn i 18 emner – hver på ca 90 gram. Du trenger ikke veie dem, men jeg er så dårlig på øyemål – så jeg foretrekker å bruke vekt:)

Del deretter hvert emne i fire deler og trill hver del ut til en liten pølse på ca 10 -12 cm.

Fest pølsene sammen i den ene enden – og flett pølsen annenhver under og over hverandre. Brett endene under på hver side – og legg rundstykket over på et stekebrett dekket med bakepapir. Etterhevingen retter ut endel skjønnhetsfeil – så ikke vær for nøye med flettingen:)

Dekk rundstykkene med plast – og la dem etterheve i 30 – 45 minutter. Du må ikke la dem heve for lenge – for da sprekker “pølsene” litt opp – som du ser på bildet under – siden jeg sovnet – hehe…

Rundstykkene stekes i 12 – 14 minutter på 225 grader midt i ovnen – bruk gjerne hydrosteking om du har det på ovnen din.

Avkjøl rundstykkene på en rist – men spis dem gjerne lune. Blir det noen igjen, kan de selvfølgelig fryses ned:)


#bake #grov #bakst #gjærbakst #halvgrov #rundstykker #kesam

Skolebrød i langpanne

Noen ganger kan en endring i oppskrift slå alle forventninger – dette skjedde meg denne gangen! Har lest et sted at bollene blir ekstra gode hvis man bytter ut litt av sukkeret med brunt sukker. I tillegg la jeg skolebrødene tett i tett i en langpanne – slik at de får mindre “skorpe” og blir skikkelig myke. Hvilken av disse tingene som gjorde susen vet ikke jeg – men bedre skolebrød har jeg aldri spist. Vaniljekremen har jeg laget selv – det burde du virkelig prøve – er enklere enn du tror – og mye bedre! Da håper jeg du ble fristet nok til å prøve disse i nærmeste framtid!

Ingredienser

Boller

750 g hvetemel
125 g margarin – romtemperert
3 1/3 dl helmelk
1/2 pk fersk gjær
70 g sukker
30 g brunt sukker
2 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg + 1 til pensling

Topping

melis
kokosmasse
strøssel

Vaniljekrem

1,75 dl helmelk
0.75 dl kremfløte
45 g sukker
1/2 vaniljestang
1 egg
1 eggeplomme
18 g maizena
25 g margarin (romtemperert)

 

Fremgangsmåte vaniljekrem

Vaniljekremen kan lages i god tid i forveien, men det er tidsnok å lage den rett før du begynner med bolledeigen. Er du kjempeglad i masse vaniljekrem – kan du lage dobbelt porsjon;) Start med å sette en ildfast form i fryseren. Det er for å få en rask avkjøling av kremen når den er ferdig – det gir best resultat. Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha så både frø og den “tomme” stangen i kjelen. Kok opp blandingen på medium+ varme, rør litt innimellom. Visp egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt røre i en annen bolle.

Tilsett litt av den kokende væsken i egget mens du rører kraftig. Det kan være lurt å legge en klut under bollen – eller noe annet som gjør at bollen ikke sklir. Tilsett resten av væsken og pisk det sammen. Du får nå en tynn vaniljesaus. Hell væsken tilbake i kjelen – gjerne gjennom en sil. De vaniljestengene jeg bruker, slipper ofte litt bark – så da blir jeg kvitt det samtidig. Rør hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok på medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rør inn margarinen/smøret. Det bør være romtemperert så det ikke skiller seg!

Hell kremen over i den iskalde formen – dekk kremen med plast. Legg plastfolien helt nedpå kremen, slik unngår du at du får snerk. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap (eller fryser hvis du har dårlig tid).

For å få bilder til beskrivelsen, kan du klikke her og lese et tidligere innlegg om vaniljekrem.

 

Fremgangsmåte boller

Bland mel, sukker, brunt sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.

Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen.

Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De siste fem minuttene kan du gjerne skru opp hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den inni 16 emner av ca 90 gram. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle – legger dem over på et stekebrett og trykker dem litt ned med håndflaten. Når alle bollene er ferdige – er det på tide å fylle dem med vaniljekrem.

Fyll gjerne vaniljekremen over i en sprøytepose hvis du har. Bruk fire fingre til å lage plass til vaniljekrem. Du tar to fingre fra hver hånd, trykker ned – og drar deigen litt til side. Fyll på med masse vaniljekrem!!

Sett bollene til etterheving i 45 – 60 minutter. Sett dem på et lunt sted – for det er ikke så lett å dekke dem til. Du kan prøve forsiktig med plast – men blir lett litt grisete…

Skolebrødene steker du på 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har) – i 12 – 15 minutter. Følg med på baksten og ta den ut av ovnen når fargen er gylden.

Så er det bare å avkjøle skolebrødene på rist – men de smaker ekstra godt lune:)

Bland melis og vann til tykk melisglasur i en dyp skål – og fyll kokosmasse i en annen skål. Dypp så skolebrødene først i melis – og så i kokos:) Liker du ikke kokos, kan du bruke strøssel.

Får du noen til overs, kan de fryses – men jeg anbefaler at du gjør det uten melis – den blir gjerne klissete i fryseren.

#skolebrød #skoleboller #purker #kokos #vaniljekrem #langpanne #bake #gjærbakst #bakst #påske

 

 

 

 

 

 

 

Vinneren av julemakronene er trukket!

Minstenissen i huset fikk oppdraget med å trekke – og slike oppdrag tas alvorlig! Nisseluen derimot – syntes han var litt unødvendig – men passet jo fint for anledningen. Vinneren denne gangen ble:

Linda M – er Linda Mølland som har lovet å dele med mammaen sin. Hun bor faktisk rett ned i veien for meg. Du får ta kontakt så finner vi en tid for overlevering!

Skulle du gjerne hatt noen julemakroner, er det fortsatt muligheter for det. Oppskrift og fremgangsmåte kommer på bloggen i begynnelsen av desember. Jeg har fortsatt kapasitet til noen flere bestillinger. Detaljer om det, finner du i dette innlegget om julemakroner som du kan lese her.

Makronene dere bestiller, stiller jeg høye krav til når det kommer til utseende. Dermed blir det også en god del makroner som ikke passerer skjønnhetskontrollen. Disse legger jeg jevnlig ut på facebooksiden min: Runas bakegleder til redusert pris og førstemann til mølla. Snart kommer det en flere pakker med julemakroner – så følg med for søte makroner som ikke tilfredstiller skjønnhetskontrollen – men smaker like godt! 

 

Runa <3

 

Grove rundstykker i langpanne

Her i huset spiser vi mye rundstykker, men det går for det meste i gamle favoritter. Her om dagen så jeg en oppskrift hos Anne Brith som fristet meg – grove rundstykker laget i langpanne – hennes innlegg kan du lese her. Jeg synes det er veldig lettvint når man kan steke alle rundstykkene på en gang slik, så jeg bestemte meg for å prøve. Alle i familien ble kjempefornøyde – og disse kommer garantert til å bli en av familiens nye favoritter. Jeg har gjort noen små endringer i melsammensetningen, forøvrig er det orginaloppskriften. Da håper jeg at du lar deg friste!

 

Ingredienser
300 g sammalt hvete grov
300 g sammalt hvete fin
400 g hvetemel
2 ts salt
1 pk fersk gjær
0,9 dl olje
7 dl vann

 

Fremgangsmåte

Bland sammen mel og salt i en stor bolle. Den ferske gjæren smuldrer du i det tørre.

Lunk vannet til ca 35 grader og hell både vann og olje i det tørre. Oljen bør være romtemperert – ellers må du lunke den sammen med vannet. La deigen elte sammen i 15 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 45 minutter.

Del så deigen inn i 20 emner – hver på ca 90 gram. Plasser dem nokså tett i en langpanne som er kledd med bakepapir. Dekk brettet med plastfolie – og la dem etterheve i ca en time. Da vil rundstykkene vokse litt sammen.

Etter heving, steker du rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter. Bruk gjerne hydrosteking om du har:) Jeg har ikke penslet rundstykkene før steking denne gangen. 

Avkjøl rundstykkene på rist! De du ikke spiser med en gang – hiver du bare på frysen. 

#bake #gjærbakst #bakst #rundstykker #langpanne #grovt #sunt

 

Tidenes ryddeprosjekt

Det siste året har det hopet seg opp med rot over alt i huset. Nå som kapasiteten er begrenset, velger jeg for det meste bort ryddingen. Jeg har en flott man og flotte barn som hjelper til med det meste jeg ikke orker – men rydding er ingen av dem særlig tess på. Rote derimot – er de verdensmestere i. 

Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men for meg blir mye rot i huset – til mye rot i hodet. Listen over steder som trengte en opprydning, begynte å bli styggelig lang. Alle klesskapene var bare rot. Det var umulig å finne fram i bodene. Hemsen hvor barna leker, hadde jeg ikke turt å kikke inn på det siste året. Jeg var frustrert og irritert – og rotet tappet både sjel og sinn for krefter – noe jeg jo ikke har for mye av i utgangspunktet. I tillegg nærmer det seg jul – som er den tiden av året jeg elsker aller høyest. I år har jeg lyst til å få ordentlig glede av den.

Jeg bestemte meg derfor for å ha et par ukers ryddeprosjekt. Dermed ble alt annet nedprioritert, sånn som trening, baking og hvile. Nå var det bare å rydde til jeg var helt pumpa – for å ta en liten hvil – og fortsette på jobben. Det har vært tøft, men etter to uker kan jeg puste lettet ut. Nå henger vinterklærne i skapet – og shortsen har gått i vinterdvale. Frysen er ryddet og klar for masse gjærbakst og makroner til julen setter inn. Til og med har vi fått plass til bilen i garasjen – akkurat i tide til snøen lavet ned.

Det var utrolig godt for sjelen, nå er det bare et lite oppussingsprosjekt på kjøkkenet som gjenstår – før jeg fullt og helt kan sette kursen mot jul – med hjemmekos og julebakst. Det blir både en oppussing av fjorårets oppskrifter – for da var jeg helt fersk med bloggen – og endel nye oppskrifter skal testet ut. I tillegg skal jeg bake mange julemakroner. De kan du også få smake – enten ved å bestille noen – eller delta i giveawayen som jeg har på bloggen. Mer om dette kan du lese i innlegget om julemakronerher

 

Takk for at du leste <3

Vil du følge meg på kjøkkenet – og se alt det jeg baker som ikke kommer på bloggen også – er det koselig om du vil følge meg på snapchat: Runasbakegleder heter jeg der.

 

#rydde #rotihuset #rot #blogg #tanker 

 

Så var det klart for julemakroner – og giveaway:)

Nå har det blitt november – og da er det lov å begynne med juleforberedelser. Først ut for min del er julemakroner. Det er egentlig bare fargene som er julete – smaken er som vanlig makroner. Jeg har valgt å kun ha to typer fyll – melkesjokolade og salt karamell (kun bittelitt salt for å dempe det søte). I tillegg er det mulig å bestille med laktosefri karamell. 

For å være sikker på at jeg ikke tar imot flere bestillinger enn jeg kan håndtere – starter jeg med å legge ut et begrenset antall makroner (se under de ulike variantene) – og da er det førstemann til mølla:) Hvis det er stor interesse, skal jeg se hva jeg kan få til! Du bestiller ved å sende meg en PM på facebook eller send en e-post til [email protected]. Makronene må hentes på Justneshalvøya og du betaler ved henting – enten kontant eller med Vipps.

Dermed er salget av julemakroner åpnet – og for å feire – deler jeg ut en liten gaveeske med fem julemakroner til deg og en venn. Det eneste du må gjøre er å legge igjen en kommentar på dette innlegget på facebook og tagge den vennen du vil dele premien med. Du må like facebooksiden min for å vinne! Vinneren trekkes 15. november.

 

Du kan bestille følgende varianter:

Gaveeske med fem makroner (3 med karamell og 2 med sjokolade): 55,-
Jeg har totalt 10 esker.

Gaveeske med ni makroner (5 med karamell og 4 med sjokolade) : 105,-
Jeg har totalt 10 esker.

Makroner i løsvekt: 10,- per stykk (minumum 10 per bestilling). Valgfritt om de skal være fylt med sjokolade eller karamell. Karamellen kan lages laktosefri – mot et tillegg på 25,- per bestilling (uavhenging av antall). 
Jeg har en foreløpig kapasitet på 100 makroner.

Håper du lar deg friste! Hvis du heller vil lage godbitene selv, kommer oppskrift og fremgangsmåte etterhvert også:)

#makroner #jul #hjemmelaget #julegave #vertinnegave