Makroner med salt karamell

Karamell er noe av det beste jeg vet – og kombinasjonen av makroner og salt karamell – topper alt for min del (i hvert fall så langt). Oppskriften på salt karamell har jeg funnet hos Ida Gran-Jansen (hennes innlegg kan du lese her). Med makroner er det virkelig øvelse som gjør mester altså. Derfor har jeg laget en ekstra detaljert beskrivelse for deg som er nybegynner – og håper det kan hjelpe deg til å lage dine egne makroner. Håper du lar deg friste til å prøve – for det er veldig gøy når du bare kommer i gang:) Makronene oppbevarer du i fryseren – og der holder de seg lenge. De tiner på få minutter i romtemperatur. Da er det bare å håpe at du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
Makroner
75 g eggehvite
100 g sukker
90 g mandelmel (ikke fettredusert)
100 g melis

Karamell
100 g sukker (gjerne finkornet)
50 g margarin
1 dl kremfløte
1-2 klyper Maldonsalt

 

Fremgangsmåte

Jeg har valgt å bruke finkornet sukker, som gjør det enda enklere å få fin marengs.

Skill eggene, vei nøyaktig opp og hell eggehviten over i en ren bolle. Jeg pleier alltid å vaske raskt over pisk og bolle med litt såpe før jeg begynner. Tilsett en liten teskje av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum.

Øk på til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum.

Nå pisker du videre på maks hastighet (eller 9/10) og pisker til du har en myk marengs.

Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og fin marengs – det tar minimum 5 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. De koster litt mer – men du trenger ikke så mange – for du kan blande dem sammen til ulike nyanser. Vær oppmerksom på at fargen mørkner noe når du tilsetter mandel/melisblandingen. Er du i tvil, kan du holde tilbake litt farge og eventuelt tilsette litt mer senere i røreprosessen.

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det forsiktig sammen.

Tilsett blandingen i marengsen. Du kan blande det sammen på laveste hastighet i maskinen i omtrent et halvt minutt før du går over til håndkraft.

Resten av røringen tar jeg for hånd med en slikkepott for å ha bedre kontroll – for det er her magien ligger. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke “drypper”. Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye. 

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5 – 1 cm

Så sprøyter du røren ut i små rundinger. Jeg sprøyter fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en “snurr” for å unngå drypping. Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler. De koster litt – men kan brukes flere ganger. 

Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten. Hold en finger på bakepapiret så makronene ikke “hopper”. Har makronene dine tupp på midten – kan du riste brettet litt forsiktig fra side til side.

Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 90 minutter. Sjekk om de er ferdige med å ta en finger forsiktig ned på makronen – er den klissete – er den ikke ferdig. I tørketiden lager du karamellen. 

Så er de klare for steking. Jeg steker mine midt i ovnen på 145 grader i nøyaktig 11 minutter, men dette er skjøre bakverk, så her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn. 

Når makronene er ferdig stekt, skal de avkjøles på rist. Er de vanskelig å løsne fra matten/arket, kan du legge dem litt i fryseren først. De må være helt avkjølte før du fyller dem.

Fremgangsmåte karamellfyll

Kok opp fløten og trekk den av varmen.

Ha sukkeret i en vid kjele (helst ikke teflon) og smelt sukkeret på medium varme. Jeg bruker finkornet sukker som smelter litt raskere – og det er enklere å få en lys karamell. Du må ikke røre i sukkeret, men du kan eventuelt vende litt på kjelen. Når så og si alt sukkeret har smeltet, trekker du kjelen av platen. Så tilsetter du romtemperert margarin i terninger og rører rundt. Rør til smøret er smeltet – så tilbake på platen. Det gjør ikke noe om ikke alt blander seg med en gang – det hjelper når du tilsetter den varme fløten.

Den varme fløten tilsetter du litt etter litt mens du rører godt. Når alt er blandet, lar du det koke i 3-4 minutter. Smak til med salt – og det er farlig godt. Sil så karamellen over i en bolle som tåler sterk varme – og sett den kaldt.

Når både makronen og karamellen er helt avkjølt – er det klart for å fylle makronene. Selv om de i teorien burde vært like store – er de ofte ikke det likevel. Jeg pleier derfor å bruke litt tid på å finne to og to like – og sortere dem før jeg begynner å fyll dem. Bruk gjerne en sprøytepose for å fordele karamellen, men du kan også bruke en teskje.

Makronen oppbevares kaldt i en lufttett boks i kjøleskapet eller i fryseren. De blir aller best når de har ligget litt i fryseren – hvis du klarer å vente så lenge da:))

#makroner #bake #bakst #macarons #karamell #saltkaramell 

 

Viste du at kjøkkenvekten kan ødelegge baksten din?

Mislykkes du med baksten din, kan det faktisk skylde noe så enkelt som at vekten din ikke er nøyaktig nok. Selv små avvik kan gjøre at bakverket ditt mislykkes – spesielt hvis du lager ting som makroner og marengs. Dere som har fulgt meg en stund, husker kanskje hvor mye jeg slet med de tingene en periode. Jeg prøvde alle triks i boka – og likevel endte alt i vasken – bokstavelig talt.  

Ved en tilfeldighet – fant jeg ut at vekten min veide for lite. Ikke mer enn ca 10 gram – men det var nok til å ødelegge mye. En ting er at det kan ødelegge for fintfølende bakverk – men det kan også gi utslag på søtbalansen i kaker og i gjær bakst. 

Jeg anbefaler deg derfor å kontrollere vekten din innimellom. Bruk for eksempel hele pakker med smør, sukker og mel – de bør veie rett i overkant av innholdet. Vei også samme pakken flere ganger – og se om vekten din gir likt resultat hver gang. Gjør den ikke det, prøv å bytte batteri. Hvis det heller ikke fungerer, kjøp ny vekt (eller klag hvis den er innenfor garantiperioden). 

Håper dette tipset kan redde baksten din også:)

Takk for at du leste <3

 

For mer baking – følg meg gjerne på Facebook: Runas Bakegleder – eller på snapchat: Runasbakegleder

 

Hvetekringer

Hveteboller er noe av det beste jeg vet – og med sukker på blir det jo enda bedre;) Denne gangen har jeg forsøkt å lage bollene i kringleform – men det var ikke så lett som det ser ut til. Den hever seg veldig sammen, men den smaker jo godt uansett:) Jeg har kjøpt perlesukker i Sverige som holder seg hvitt etter steking – det ser ekstra stilig ut synes jeg, men smaken blir jo den samme om du har norsk perlesukker. Ideen fikk jeg hos Det søte liv, men oppskrift og fremgangsmåte er min egen. Da håper jeg du lar deg friste og inspirere!

 

Ingredienser

900 g hvetemel
100 g sukker
1 pk gjær
1 ts salt
2 ts kardemomme
4 dl helmelk
2 egg + 1 egg til pensling
150 g margarin – romtemperert
perlesukker
 

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken til ca 30 grader – jeg bruker et litersmål i glass og tar det i mikroovnen. Tilsett eggene i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egg i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.

Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 120 minutter – avhengig av temperaturen på kjøkkenet og melken. 

Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen i to og videre inn i emner på 60 gram. Trill hvert emne sammen til en bolle. Legg dem i en rekke – slik at du har kontroll på hvem du trillet først. Trill hver bolle ut til pølser på ca 55 – 60 cm. Gjenta prosessen til alle bollene er trillet ut. Hold også her kontroll på hvilken pølse som ble trillet først. Det er fordi pølsene blir enklere å jobbe med, når den får små pauser innimellom.

Løft en pølse over på stekebrettet og form den til en kringle. Gjør det samme med resten av pølsene og gjenta prosessen med den siste halvdelen av deigen (gidder du ikke – kan du bare lage vanlige hveteboller med den).

Kringlene må ha nokså store “hull” for at den ikke skal vokse sammen under etterheving og steking. Kringlen i midten på det første brettet – ble min beste. På de neste brettene – ser du hvor mye de hever seg sammen. Kringlene skal etterheve i ca 45 minutter.

Så pensler du bollene med pisket egg og drysser over masse perlesukker. Deretter steker du dem på 225 grader i 8-10 minutter.

Avkjøles på rist – og nyt bollene lunkne:)

 

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #kringler #perlesukker #hveteboller

Polarbrød i festlige former

En kjent sak er at hvis barna får bli med på matlagingen – spiser de mer. Innimellom tar jeg barna med på polarbrødbakingen – og minsten synes det er veldig stas å hjelpe til – spesielt hvis vi lager figurer. Du kan bruke utstikkere eller pepperkakeformer. Jeg bruker alltid polarbrødene med havre når jeg lager figurene – for den deigen er litt mindre elastisk enn de andre – og gjør det enklere å stikke ut figurer. Så håper jeg du lar deg friste og inspirere!


 

Ingredienser

400 g fullkornshvetemel 
300 g havremel
200 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær
 

Fremgangsmåte

Først blander du sammen alt melet, sukker og salt i en bolle. Den ferske gjæren smuldrer du bare oppå.

Så blander du sammen melk og vann – og lunker blandingen til ca 30-35 grader. Jeg bruker et litersmål av glass og lunker det i mikroovnen. Dersom oljen ikke er romtemperert – må du lunke den også. Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve mellom 30 og 60 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader. 

Del deigen i to – og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Hvis du har en slik “pinnerulle” som minsten holder her, er det enklest å bruke den før du stikker ut figurene. Hvis ikke, stikker du dem bare med en serveringsgaffel eller en kakepinne når brødene ligger på stekebrettet. 

Når det gjelder former – kan du bruke hva som helst. Jeg har kjøpt noen billige utstikkere på nett – og bruker en pepperkakeform. Da er det bare å trykke i vei:)

Legg figurene over på stekebrettet – og rett inn i ovnen. Der skal de steke i 10 minutter – på 190 grader. De skal være lyse og ikke ha stekeskorpe:)

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Du kan fylle polarbrødet eller du kan dele det i to og bruke det som “brødskiver”. Du kan selvfølgelig velge å kjevle dem enda tynnere – men vi liker det best sånn:)

#bake #grov #polarbrød #bakst #gjærbakst #havre #hjemmelaget #brød

 

Grove pizzasnurrer

Pizzasnurrer er et fint matpakkealternativ her i huset – så i dag har jeg laget en sunn variant. Pizzasnurrer kan noen ganger bli litt tørre – så denne gangen har jeg laget nokså løse snurrer – og jeg synes det fungerte bra med tanke på smak – men blir litt klissete – så derfor er det lurt å sette dem i lave muffinsformer – eller store muffinsformer. Husk å smøre formene med matfett/olje – hvis ikke henger de fast. Jeg fryser dem ned og tar dem opp om morgenen. Start gjerne tiningsprosessen med noen sekunder i mikrobølgeovnen. Jeg har laget pizzasausen selv – vil du prøve, finner du min oppskrift her
 

Ingredienser
Deig
325 g fullkornshvetemel
100 g havregryn
125 g hvetemel
1,5 dl kesam
3 dl ekstra lett melk
1/2 pk fersk gjær
2 gulrøtter – revet
1 ts honning
1 ts salt
3 ss maiskorn

Fyll
200 g skinke
200 g ost
1/2 porsjon hjemmelaget pizzasaus (evt annen pizzasaus eller ketsjup)

Store muffinsformer
 

Fremgangsmåte

Bland sammen mel, havregryn og salt. Riv gulrøttene grovt og bland dem inn i melet. Så smuldrer du over den ferske gjæren.

Ta så melk, kesam og honning i en kjele – og lunk blandingen.

Hell væsken i det tørre og la det blande seg sammen. Elt deigen videre i 10 minutter før du dekker bollen med plast og lar den heve i 45 – 60 minutter. 

Mens deigen hever – lager du pizzasausen (om du vil) og river osten. Du kan bruke den osten du liker best – og bruk gjerne en lettere variant hvis du vil kutte ned på fettet.

Når deigen er ferdig hevet – hvelver du den ut på melet kjøkkenbenk og kjevler den ut til en leiv på ca 30 x 60 cm. Da er deigen ca en ca tykk. 

Smør pizzasaus utover, dryss over skinke, mais og ost. Spar gjerne litt ost til å drysse over før steking.

Rull deigen sammen og skjær den i skiver på ca 2,5 cm før du legger den over i SMURTE former. Jeg sprayer dem med litt formfett.

Pizzasnurrene skal nå etterheve i 45 minutter.

Dryss gjerne litt ost på hver snurr – før du setter dem i ovnen. Snurrene stekes midt i ovnen på 225 grader (gjerne hydrosteking) i 13-15 minutter. 

Avkjøl snurrene på rist. La dem bli helt avkjølt før du fryser dem ned:)

#bake #gjærbakst #pizza #pizzasnurrer #bakst #nistemat #sunt

Pizzasaus

Den beste pizzasausen lager du helt klart selv. Jeg bruker denne oppskriften i mine pizzasnurrer – så derfor legger jeg den ut selv om det vel ikke kan kalles baking;) Pizzasausen blir bedre jo lenger den koker – så lag den gjerne i god tid. Lag gjerne dobbelt porsjon – og legg i frysen. Der holder den seg fint:) Du kan også bruke sausen til pasta:)

Ingredienser
2 små sjalottløk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ss tomatpuré
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 boks hakkede tomater

Fremgangsmåte

Start med å finhakke løk og hvitløk. Stek løken i olivenoljen til den blir blank.

Tilsett tomatpureen og la det frese sammen i et par minutter. Deretter tilsetter du tomatene og de tørkede urtene – og lar sausen koke opp. La sausen småkoke i 30 – 90 minutter. 

Tilslutt bruker du en stavmikser (eller blender) og kjører til sausen er uten klumper. Smak til med salt og pepper:)

#pizzasaus #pizzasnurrer #pizza #tomatsaus

Grove hamburgerbrød

Fiskehamburger er en hverdagshit her i huset – og denne gangen tenkte jeg at jeg skulle lage hamburgerbrødene selv. Har laget dem med halvt om halvt grovt mel denne gangen. De var saftige og myke – og mye mer mettende enn brødene du kjøper på butikken. Jeg har tatt utgangspunkt i Ida Gran-Jansens oppskrift på myke brioche hamburgerbrød. Hennes oppskrift kan du lese her. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
2 dl vann
3 ss lettmelk
1 1/2 ss sukker
2 ts tørrgjær
250 g hvetemel
250 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
75 g myk margarin/smør
1 1/2 ts salt
1 egg + et til pensling

Fremgangsmåte

Varm opp vann og melk til det når 37 grader – enten i kjele eller bruk mikroovnen. Tilsett sukker og tørrgjær, bland det sammen – og la det stå i fem minutter. Da starter gjæringsprosessen og det danner seg et “skumliknende” lag på toppen av væsken.

Ha mel, margarin og salt i en kjøkkenmaskin – og kjør det sammen til smøret er godt blandet inn i melet.

Så pisker du sammen egget – og tilsetter det sammen med gjærvæsken i bollen. La det elte seg godt sammen i ti minutter på lav hastighet.

Deigen skal være litt løs i konsistensen – så ikke tilsett mer mel. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar et sted mellom 60 og 120 minutter – det avhenger blant annet av hvor varmt du har det på kjøkkenet. 

Strø et tynt lag med mel på benken – og hvelv den ferdig deigen ut av bollen. Del deigen inn i ti emner – da blir hver på ca 100 gram. Det gjør ikke noe om deigen er litt klissete.

Legg brødene på et bakepapir eller silikonark – og trykk dem litt ned med håndflatene. Nå skal brødene etterheve under plast i omtrent en time.

Pisk sammen et egg – og pensle brødene jevnt og forsiktig. Pass på at egget er romtemperert. Strø over sesamfrø. Jeg har barn som ikke liker sesamfrø – så jeg droppet frøene på noen av brødene.

Brødene skal stekes midt i ovnen på 200 grader i 12-14 minutter. Avkjøl på rist.

#bake #bakst #gjærbakst #grillmat #grilling #hamburger #hamburgerbrød #sesamfrø #sommer #grove

 

Grove matmuffins med gulrot, ost og skinke

Minsten synes det er veldig kort tid til å spise på skolen i forhold til barnehagen. Dermed gjelder det å putte noe som er så godt at det glir fort ned – men likevel er sunt. Dermed lagde jeg en skikkelig sunn muffins – med både gulrot og mais, havregryn og grovt mel. To muffins er passe porsjon – og blir spist hver gang. Jeg fryser dem ned – og tar dem opp om morgenen. Putter dem noen sekunder i mikroovnen for å starte tineprosessen, så er de er helt perfekte til spisefri. Da håper du lar deg inspirere og friste!!

Ingredienser
100 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
25 g havregryn
2 ts bakepulver
1/2 ts salt
1 ts paprikapulver
1 1/2 ts oregano 
100 g revet gulost
150 g strimlet skinke
2 raspede gulrøtter
2 ss maiskorn
100 g margarin
2 egg
2 dl ekstra lettmelk

Topping
60 g revet gulost
valmuefrø
 

Fremgangsmåte

Start med å smelte smøret og sette ovnen på 200 grader. Så river du osten og deler eventuelt skinken i strimler. Personlig synes jeg den ferdigstrimlete varianten er best – for da blir bitene litt mer “chunky”.. 

Bland sammen mel, bakepulver og krydder. Tilsett ost, skinke, gulrot og mais – og bland det inn i det tørre.

Så tilsetter du melken og eggene i den smeltede margarinen og visper det sammen. 

Hell det våte i det tørre – og bland det godt sammen. 

Sett muffinsformer ned i et muffinsbrett hvis du har. Hvis ikke, må du bruke doble former for å unngå at det flyter utover. Spray/pensle formene med litt formfett eller olje – hvis ikke blir det vanskelig å få av papiret. Fordel røren i muffinsformer – bruk gjerne en isskje. Trykk røren litt utover med en teskje som du fukter med kaldt vann (så klistrer ikke røren seg til skjeen).

Tilslutt fordeler du osten og drysser over litt valmuefrø.

Stekes midt i ovnen på 200 grader i 20-25 minutter. Avkjøles på rist.

#matmuffins #bake #bakst #muffins #ost #ostogskinke #ostogskinkemuffins #nistemat #sunt #grov

 

 

Cookies på pinne

Vi kom over kjeks på pinne når vi var i Skottland – og da tenkte jeg at det må jeg prøve selv også. Disse er ypperlig å servere i en bursdag – og blir nok veldig populære på et kakeutsalg også. Jeg har valgt å bruke vanlig kokesjokolade inni – og feste M&M’sene utenpå kjeksen. Det er fordi fargene ikke skal forsvinne inne i kjeksen. Pinnene er grillspyd som jeg har klippet av spissen på. Kjeksen var populær hos store og små – så da håper jeg du lar deg friste til å prøve også! Oppskriften på kjeksen er inspirert av Ida Gran-Jansen – hennes innlegg finner du her

Ingredienser
100 g smeltet margarin
90 g sukker
40 g brunt sukker
1 egg
1 ts vaniljesukker
225 g hvetemel
1/2 ts natron
1 klype salt
100 g lys kokesjokolade
70 g M&M eller Nonstop
20 grillspyd

 

Fremgangsmåte
Start med å sette ovnen på 175 grader og så smelter du margarinen. La det avkjøle seg i 10 minutter mens du måler opp de andre ingrediensene. Jeg har brukt finkornet sukker og lyst muscadovasukker – men det blir helt sikker godt med vanlig sukker og brunt sukker også. Har du ikke sjokoladeknapper – må du hakke sjokoladen.

Hell det smeltede margarinen i en bolle – og tilsett sukker og brunt sukker. Visp det sammen med en elektrisk håndvisp i 30 sekunder. Så tilsetter du egget og visper det sammen i 10 sekunder til. Bland sammen, vaniljesukker, mel, natron og salt – og hell det oppi. Pisk det hele raskt sammen. 

Tilsett sjokoladen og rør det sammen med en slikkepott.

Jeg har laget litt små kjeks denne gangen – så jeg brukte en liten isskje. En isskje er genialt å bruke til dette – men du kan selvfølgelig bruke en vanlig skje også. Legg ballene utover på stekebrettet og trykk dem litt ned. Dytt en pinne 2/3 ned i deigen og klyp deigen sammen. Tilslutt fordeler du M&M’s utover – og trykker dem lett ned i deigen. 

Stek kjeksen i ca 12-14 minutter, midt i ovnen på 175 grader.

Avkjøl på rist – først setter du hele brettet på risten og lar den stå der i ca 10 minutter til de får “satt seg”. Deretter flytter du kjeksene over på risten.

Når de er ferdige setter du pinnene i en oasis eller du kan gjøre som jeg, fylle en vase med sukker og sette dem oppi der.

#bake #kjeks #cookies #sjokolade #chocolatecookies #sjokoladekjeks #sjokolade #småkaker #søttoggodt #kjekspåpinne #cookiespåpinne #bursdag #barnebursdag #kake 

 

Havrekranser

Forandring fryder når det kommer til rundstykker – og jeg liker både å teste ut nye oppskrifter og nye formasjoner. Inspirasjonen fant jeg i min gamle kokebok fra 1968, så tradisjonsoppskrifter blir aldri for gamle… Jeg har gitt rundstykkene den deilige smaken av havre. Kransene er ikke vanskelige å lage – og du får detaljerte bilder sammen med oppskriften. Håper du lar deg friste!


 

Ingredienser
600 g hvetemel
200 g havremel
50 g margarin
5 dl ekstra lettmelk
1 ts salt
1 ts sukker
1 pk gjær

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bolle, så smuldrer du gjæren oppå melet.

Smelt smøret i en kjele, tilsett melken og la det varme seg til ca 35 grader. Hell væsken i melblandingen. 

La deigen samle seg og elt videre i 10 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve i ca 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den inn i emner på 60 gram (ca 23 stykker).

Elt hvert emne til en bolle og trill den ut til en pølse som er 40 cm lang. Brett pølsen i to og tvinn dem sammen.

Sett endene sammen ved å sette den “doble enden” i midten – og enden av pølsene på hver side. Jeg har prøvd å vise dette på bildene under. 

Sett kransene på et brett og dekk til med plast eller et kjøkkenhåndkle. Kransene skal etterheve i ca 30 minutter.

Før steking, pensler du kransene med et sammenpisket egg – og drysser over valmuefrø.

Kransene stekes på 225 grader i 12-14 minutter. Jeg pleier å tine mine rundstykker i ovn – så de som skal fryses, pleier jeg å steke litt kortere enn dem som skal spises med en gang. 

Avkjøl på rist.