Sjokolademuffins

Saftige og gode sjokolademuffins er alltid populært – enten det er hverdag eller fest. Jeg synes muffins ofte kan bli litt tørre – men disse er veldig saftige og gode – og holder seg slik i flere dager hvis du oppbevarer dem i en lufttett boks eller liknende. Røren gir ca 30 små muffins. Håper du lar deg friste og inspirere!

 

Ingredienser
2,5 dl vann
200 g margarin
300 g hvetemel
4 ss bakekakao
1 1/2 ts natron
350 g sukker
1 ts vaniljesukker
1,5 dl lettrømme
2 egg
1/2 ts salt
50 g hvit sjokolade
50 g lys kokesjokolade

Glasur
110 g margarin
3 ss kaffe
2 1/2 ts bakekakao
375 g melis
1/2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og trekk det til side mens du måler opp resten av ingrediensene.

Hell det smeltede smøret i en bolle og tilsett rømme, sukker, vaniljesukker, sammenpiskede egg og vann.

Bland sammen natron, kakao og hvetemel i en bolle. Sjokoladen skal ikke blandes inn i røren.

Bland det tørre og det våte sammen. Rør til du har en jevn og glatt røre.

Fordel røren i muffinsformer. De skal være ca 2/3 fulle. For å få muffinsene like store – kan du for eksempel bruke en isskje. Du kan også bruke vekt – men det tar litt lengre tid. Jeg har satt muffinsformene oppi et muffinsbrett. Har du ikke det, anbefaler jeg deg å bruke 2-3 muffinsformer oppi hverandre, da flyter de ikke så lett utover.  

 

Så tar du en teskje med hakket sjokolade (eller sjokoladeknapper hvis du har) i hver muffinsform. Dytt sjokoladen ned i røren med en teskje, slik at den blir dekket av røre. 

Muffinsen stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter.

 

Mens kaken stekes, lager du glasuren i en kjele. Smelt smøret og tilsett resten av ingrediensene. Rør godt så glasuren blir glatt og fin. Den skal ha en flytende kosistens. Trekk den av platen, men det er sannsynligvis nødvendig å varme den opp igjen mellom muffinsbrettene. 

Med en gang du har tatt muffinsen ut av ovnen, stikker du 4-5 hull med en kakepinne i sentrum av muffinsen. Deretter fordeler du ca 1 teskje glasur over hullene. Pynt med strøssel eller annen pynt du liker.

Avkjøl muffinsen med glasur, på rist. 


 

#bake #bakst #muffins #sjokolade #sjokolademuffins #småkaker

Hamburgebrød

Her forleden lagde jeg hamburgerbrødene selv for aller første gang. Det var utrolig godt! De var både luftige, myke og saftige – og satte en ekstra spiss på hamburgeren denne dagen. Det kommer garantert ikke til å bli siste gang jeg lager dem. De er nokså store – så hvis du har vanlige burgere – tror jeg kanskje jeg vil anbefale å redusere størrelsen til 100 gram per brød. Jeg har brukt Ida Gran-Jansens oppskrift på myke brioche hamburgerbrød. Hennes oppskrift kan du lese her. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
2 dl vann
3 ss melk
2 ss sukker
2 ts tørrgjær
500 g hvetemel
75 g myk margarin/smør
1 1/2 ts salt
1 egg

Topping
1 egg
2 ss vann
5 ss sesamfrø

 

Fremgangsmåte

Varm opp vann og melk til det når 37 grader – enten i kjele eller bruk mikroovnen. Tilsett sukker og tørrgjær, bland det sammen – og la det stå i fem minutter. 

Ha mel, margarin og salt i en kjøkkenmaskin – og kjør det sammen til smøret er godt blandet inn i melet.

Så pisker du sammen egget – og tilsetter det sammen med gjærvæsken i bollen. La det elte seg godt sammen i ti minutter på lav hastighet.

Deigen skal være litt løs i konsistensen – så ikke tilsett mer mel. Dekk bollen med plast og la den heve til dobbelt størrelse. Det tar et sted mellom 60 og 120 minutter – det avhenger blant annet av hvor varmt du har det på kjøkkenet. 

Strø et tynt lag med mel på benken – og hvelv den ferdig deigen ut av bollen. Del deigen inn i åtte emner – da blir hver på ca 110 gram. Det gjør ikke noe om deigen er litt klissete.

Legg brødene på et bakepapir eller silikonark – og trykk dem litt ned med håndflatene. Nå skal brødene etterheve under plast i omtrent en time.

Pisk sammen egg og vann – og pensle brødene jevnt og forsiktig. Pass på at egg og vann er romtemperert. Strø over sesamfrø. Jeg har barn som ikke liker sesamfrø – så jeg droppet frøene på noen av brødene.

Brødene skal stekes midt i ovnen på 200 grader i ca 15 minutter. Avkjøl på rist.

#bake #bakst #gjærbakst #grillmat #grilling #hamburger #hamburgerbrød #sesamfrø #sommer

 

 

Kjeks med melkesjokolade og pekannøtter

Hjemmelaget kjeks er bare SÅ godt – og denne gangen har jeg laget mine beste noensinne! Disse kjeksene som er sprø utenpå og mykere i midten, er fylt med masse lys sjokolade og deilige pekannøtter. Jeg synes de nøttene smaker kjempegodt – og så har de en fin konsistens som passer godt til kjeks. Jeg vet de er dyre – men hvis du har en såkalt “innvandrerbutikk”  i nærheten, kan du få tak i dem litt billigere. Jeg har også denne gangen tatt utgangspunkt i en av Ida Gran-Jansens oppskrifter – men har gjort endel justeringer. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
200 g hvetemel
1/2 ts natron
1 ts salt
1/2 ts vaniljesukker
100 g brunt sukker
50 g sukker
75 g margarin
2 ss kremost (40 g)
1 egg
100 g Melkesjokolade
75 g lys kokesjokolade
75 g usaltede pekannøtter

Fremgangsmåte

Bland sammen myk margarin, kremost og sukker(brunt og hvitt) i en kjøkkenmaskin med K-visp helt til du har en luftig røre. Tilsett egget og miks litt til.

Bland sammen salt, natron og mel – og hell de over i røren – og la det blande seg sammen.

Hakk opp kokesjokolade (hvis du ikke har knapper), melkesjokolade og nøtter.

Detter rører du tilslutt inn for hånd. 

Dekk bollen med plast og avkjøl deigen i kjøleskapet i minst 2 timer. I følge Ida skal kjeksen bli enda bedre av det:)

Bruk så en isskje eller liknende til å fordele deigballer utover et bakebrett dekket med bakepapir eller silikonmatte. Trykk ballene litt ned med hendene.

Kjeksen stekes på 180 grader i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist eller spis dem varme:) 

#cookies #kjeks #sjokoladekjeks #chocolate #chocolatechipcookies #søttoggodt #pekannøtter

Posekake er ikke omsorgssvikt

Det er ikke synd på barn som får servert posekake. Det er heller ikke slik at barna ikke kan være stolte av å ta med seg en posekake på avslutningen sin. Det er ikke slik at barn går glipp av noe vesentlig her i livet hvis de ikke får lære hvordan man baker kake fra bunn. Nei Pascal – det er ikke synd på barna til Marte (Casa Caos) eller andre barn fordi foreldrene lager posekaker. Du er en ekstremt flink konditor – men denne gangen skuffet du stort! End of dicussion!

Det er tydelig at temaet engasjerer mange – for det har vært rekordtall på bloggen hele helgen. Innlegget: Kan ikke folk bare få bake det de vil? er leste av 550 personer så langt. Langt på vei er de aller fleste enige med meg. Ut i fra responsen tenker jeg at posekaker er helt innafor – og man trenger ikke ha noen grunn til å skamme seg eller unnskylde seg for det.

Selvfølgelig håper jeg jo at dere lesere vil fortsette å følge bloggen min – og prøve ut oppskriftene mine. Følg meg gjerne på facebook: Runas bakegleder eller instagram: runaarntsen – for å få med deg alt. Men, jeg lover på tro og ære at jeg ikke skal dømme en eneste en av dere, hvis dere velger posekake i stedet!

 

Takk for at du leste <3

 

Vil du ha oppskriften på brownies i langpanne med nonstop – finner du den her

 

Sjokoladekake med bringebær

Til bursdagsfeiringen min denne helgen – laget jeg min beste sjokoladekake noensinne. Sjokoladekaken er mørk og saftig – og fylt med fløyelsmyk sjokoladekrem og hele bringebær. Rundt kanten av kaken er det smeltet melkesjokolade! Sprøyteteknikken har jeg lært av Anne Brith – det er ikke vanskelig – og ser veldig stilig ut (synes jeg i hvert fall). Legger ut en liten filmsnutt på facebooksiden min (Runas bakegleder) – så kan du se hvordan du kan gjøre det du også:) Håper du lar deg friste og inspirere!


 

Ingredienser
200 g margarin
300 g hvetemel
2 ss bakekakao
50 g kokesjokolade
1 1/2 ts natron
350 g sukker
1/2 ts vaniljesukker
1,5 dl lettrømme
1,5 dl vann
1 dl appelsinjuice (saften av 1 appelsin)
2 egg
1/2 ts salt

Sjokoladekrem
300 g usaltet smør
300 g melis
225 g mørk kokesjokolade
3 ss bakekakao
1/4 ts salt

Topping
150 g Melkesjokolade
200 g bringebær

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og trekk det til side så det får avkjølt seg litt. Fortsett med å måle opp resten av ingrediensene.

Hell det smeltede smøret i en bolle og tilsett rømme, appelsinjuice, sammenpiskede egg og vann – samt sukker og vaniljesukker.

Bland sammen natron, salt, kakao og hvetemel i en bolle. Bland det tørre og det våte sammen. Rør til du har en jevn og glatt røre. 

Finn fram to 22′ former – kle bunn med bakepapir og smør sidene godt med smør eller formfett. Fordel røren så likt som mulig i de to formene.

Kakene steker du samtidig på 180 grader i 20-25 minutter. Sjekk med en kakepinne om de er ferdige. 

Avkjøl kakene på rist. Mens kakene avkjøler seg – er det lurt å romtemperere smøret du skal bruke til sjokoladekremen.

Sjokoladekrem

Jeg anbefaler deg å bruke mørk sjokolade og bakekakao for å få mørkest mulig krem – slik at den ikke blir altfor mektig. Jeg var gått tom (og det var søndag) – så måtte spe på med lys kokesjokolade og vanlig kakao. Det var godt uansett – men anbefaler den litt mørkere. 

Sjokoladekremen lager du med å piske romtemperert smør og melis i ca 5 minutter på høy hastighet, til det blir hvitt og luftig. Samtidig smelter du sjokoladen i vannbad eller i en tykkbunnet kjele på lav varme.

Tilsett kakaopulver og salt og miks alt godt sammen.

Tilsett så den smeltede sjokoladen og visp litt til.

Dekk kremen med plast og sett den i kjøleskapet i ca 10 minutter.

Hver av kakene skal deles i to like deler – slik at kaken får til sammen fire lag. Har kaken blitt litt tørr i kantene – kan den med fordel dynkes med litt melk eller eplejuice før/under montering.

I det første laget, skal det kun være sjokoladekrem. I det neste – legger du i tillegg noen friske bringebær. Du må gjerne ta litt flere enn jeg har gjort – men hadde ikke nok bær…

I det neste laget har du kun sjokoladekrem. Så er det klart for å dekke hele kaken med sjokoladekrem. Legg et tynt og jevnt lag med krem over hele kaken. Bruk gjerne en spatula hvis du har det – eller du kan bruke en slikkepott eller kniv. Du skal ha en mest mulig rett vinkel mellom side og toppen av kaken. Så setter du kaken i fryseboksen i 10-15 minutter.

Mens du venter – smelter du 150 g Melkesjokolade over vannbad eller i en tykkbunnet kjele. Hell sjokoladen over i en sprøytepose. 

Så henter du kaken opp av fryseboksen. Klipp et lite hull i sprøyteposen og la sjokoladen renne ut akkurat på kanten mellom topp og side. Skal legge ut en film på facebooksiden min for å vise litt mer hvordan det gjøres.

Så gjenstår det bare å pynte kaken med bringebær, enten kun rundt kaken – eller om du vil fylle hele toppen med bringebær – eller annet pynt.

#kake #kaker #sjokoladekake #sjokoladekrem #bringebær #melkesjokolade #bake #bakst

 

Halvgrove rundstykker med hele frø

Rundstykker smaker alltid godt – og vi voksne i familien liker veldig godt rundstykker med hele frø/kjerner. Jubelen står ikke helt i taket hos barna, men de ble godkjent under tvil. Disse rundstykkene er luftige og saftige – og har masse frø og kjerner. Håper du lar deg friste og inspirere:)

Ingredienser
475 g hvetemel
500 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
100 g margarin
2 ts salt
1 ts sukker
4 dl ekstra lettmelk
3 dl vann
1 pk fersk gjær
4 ss gresskarkjerner
4 ss solsikkekjerner
1 ss linfrø
(tilsammen ca 90 gram frø)

1 egg til pensling
frø til pynt

Fremgangsmåte

Bland sammen alt melet i en bolle. Tilsett salt, sukker samt frø og kjerner – og bland det sammen.

Deretter smulderer du den ferske gjæren på toppen.

Smelt smøret i en kjele, tilsett melk og vann. Lunk blandingen til den når ca 30-35 grader. Hell væsken i det tørre og la det blande seg godt sammen. La deigen elte i 10 minutter før du dekker den med plast og setter den til heving i ca 45 minutter. 

Når deigen er ferdig hevet, deler du den inn i emner på 80 gram. Trill hvert emne til en bolle – og plasser dem på et bakebrett. Jeg har satt dem litt nærme for å få mindre skorpe på rundstykkene. Trykk bollene litt ned med håndflaten slik at de ikke blir så høye. Dekk rundstykkene med plast eller et kjøkkenhåndkle – og sett dem til etterheving i 45 minutter.

Når rundstykkene har etterhevet, pensler du rundstykkene med egg – og strør over frø eller kjerner. Du kan selvfølgelig bruke vann hvis du foretrekker det.

Nå skal rundstykkene steke på 225 grader (hydrosteking om du har) i 10-15 minutter. Dersom de skal fryses og tines i ovn, anbefaler jeg å la dem ha lys stekeskorpe.

Avkjøl rundstykkene på rist.


 #rundstykker #bake #bakst #gjærbakst #halvgrov #grov #solsikkefrø #gresskarkjerner #solsikkekjerner #frørundstykker

Kan ikke folk bare få bake det de vil?

Kjenner at jeg lar meg irritere av den debatten som går varmt om dagen. Mange (damer) mener det er uhørt at folk bruker poser når de baker til skoleavslutninger eller liknende. De kommer med påstander om at mødre bruker tidsklemma som unnskyldning for å lage “dårlige” kaker – når de bare ikke gidder å lage hjemmelaget. Det er visstnok like raskt å bake hjemmelaget. I tillegg kommer påstandene om at posene inneholder mange “usunne” ingredienser som barn ikke bør få i seg. Jeg har til og med lest at dette er et tegn på at samfunnet går i feil retning når vi ikke tar oss tid til å bake “ordentlige kaker”

Jeg må ærlig innrømme at jeg blir provosert over slike nedlatende holdninger. Hvorfor kan ikke folk bare få gjøre som de vil? 

For det første er det ikke alle som liker å bake – sånn er det bare! Hvis man baker sjeldent, har man neppe ingrediensene i hus heller – og da passer pose perfekt. Noen av dem som ikke liker å bake – er heller ikke spesielt flinke til å bake – da ender faktisk posen opp med å bli et godt alternativ for alle:) I tillegg er endel av disse posene glutenfrie – og kan spises av dem som ikke tåler dette. 

Er du en av dem som ikke tåler å se en “ferdigkake” på avslutning – tilby deg heller å bake en ekstra selv!

Pleier du å bake pose – fortsett med det med god samvittighet. Du må selvfølgelig gjerne prøve en av mine oppskrifter og forelske deg i dem – men jeg dømmer ingen som lager pose. Tilslutt får du et knalltips – la mannen din lage posekaken – eller bare si at det er han som har gjort det – han får sannsynligvis bare skryt…

Ha en strålende helg – og kos deg gjerne med kake! 

Takk for at du leste<3

#skoleavslutning #debatt #langpannekake #provosert #mammapolitiet

 

 

Vinnerne av: Fra meg til deg <3


 

Den første vinneren ble Emilie som fikk sine makroner allerede på fredag.

Den andre vinneren er Ann Helen (Kibo) – som akkurat nå får beskjed av meg:)

 

Takk til alle som leste, likte, delte og deltok – det kommer nok en ny mulighet om ikke så alt for lenge:)

 

Runa:)

 

Brownies i langpanne med Nonstop

Nå om dagen er det avslutninger av mange slag – og mange kaker skal bakes. Alle liker jo brownies – og da tenkte jeg at det måtte være en smart langpannekake. Jeg har toppet browniesen med Nonstop før steking – på den måten er kaken ferdig pyntet etter steking – og du slipper glasur. Kanskje dette blir kaken du tar med på neste avslutning? Håper i hvert fall at du lar deg inspirere og friste:)

Ingredienser

575 sukker
140 g bakekakao
1/2 ts salt
3 ts vaniljesukker
200 g hvetemel
200 g Melkesjokolade
340 g margarin
6 egg
150 g Nonstop

 

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 180 grader og kle en langpanne med bakepapir.

Så måler du opp hvetemel, sukker, salt, vaniljesukker og bakekakao og blander det i en bolle. Melkesjokoladen hakker du opp i grove biter (jeg deler hver rute i seks like biter).

Smelt smør/margarin i en kjele. Eggene pisker du lett sammen i en bolle – du trenger ikke kjøkkenmaskin. Tilsett alt det tørre og det smeltede smøret. Bland sammen akkurat så lenge som er nødvendig for å få en jevn røre, tilsett melkesjokoladen og rør rundt. Hell røren i langpannen og fordel den så jevnt som mulig. Tilslutt fordeler du Nonstop på kaken.

Kaken stekes midt i ovnen på 180 grader i ca 30 minutter. Ikke stek den for lenge – da blir den tørr:(

Avkjøl kaken på rist før du deler den opp i passende stykker.

#brownies #langpanne #sjokolade #melkesjokolade #Nonstop #bake #bakst #langpannekake #kake

 

Croissant

Hjemmelagde croissanter er utrolig godt. Det er verken sunt eller raskt å lage – men det er faktisk verd å unne seg det en sjelden gang. De kan fryses ned – og blir like gode tint:) Jeg har fulgt Ida Gran-Jansens oppskrift – for når man skal lage croissanter – er det viktig å være tålmodig og nøyaktig. Denne metoden foregår over to dager. Det er litt vanskelig å forklare dette – men har tatt masse bilder – så jeg satser det blir forståelig likevel. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
2,5 dl vann
14 g tørrgjær
500 g hvetemel
12 g salt
50 g sukker
100 + 250 g smør (romtemperert)

Fremgangsmåte

Første dag – på kvelden

Bland sammen lunkent vann (25-30 grader) og tørrgjær – og la det stå i fem minutter.

I mellomtiden tar du mel, salt, sukker og 100 g av det myke smøret i en kjøkkenmaskin og blander det godt sammen med en K-visp (hvis du ikke har det – bruker du bare eltekroken)

Så bytter du til eltekrok og tilsetter væsken. La deigen elte i 7-8 minutter. Dekk til med plast og la den heve til dobbelt størrelse – det tar 60 – 120 minutter. 

Strø et tynt lag med mel på benken – og trykk deigen utover til et rektangel. Rett rektangelet to ganger – først fra kortsiden – og så fra langsiden. Så pakker du deigen inn i plastfolie og legger det i kjøleskapet. Der skal det ligge over natten.

Klem det myke smøret (250 g) utover i en plastpose som er ca 18 x 20 cm (feks 1,2 liter fra IKEA). Jeg anbefaler deg å bruke en zip-pose fordi den er litt tykkere i plasten, men det går sikkert fint med en vanlig pose også. Trykk det jevnt ut med hendene – eller bruk en kjevle. Legg smøret så flatt i fryseren over natten. 

Neste dag – på morgenen

Nå tar du smøret ut av fryseren – og lar den ligge i romtemperatur i 45 minutter så det blir litt mykere. Når du merker at det mykner – tar du deigen ut av kjøleskapet. Poenget med dette – er at smør og deig skal ha så lik konsistens som mulig. Jeg var litt treg – og smøret ble litt for mykt – derfor ser du at den er litt ekstra klissete på bildene. Blir den for vanskelig å jobbe med – kan du legge den i kjøleskapet i mellom alle kjevlingene.

Dryss et tynt lag med mel utover kjøkkenbenken – og så kjevler du deigen til et rektangel som er 40×18 cm. Her lønner det seg å være nøyaktig – både i forhold til jevn tykkelse og størrelse. Så tar du smøret ut av plasten – det enkleste er å klippe av alle sidene i posen. Plasser så smøret på den ene halvdeigen og brett den andre halvdelen over.

Så kjevler du deigen ut til et rektangel på 60×20 cm. Det er best om du kjevler fra midten og utover. 

Så bretter du deigen sammen – først bretter du 2/3 av deigen – og så den andre enden inntil.

Nå kjevler du til skjøten forsvinner og deigen blir jevn i tykkelsen. 

Så bretter du deigen i to fra kortsiden. 

Nå kjevler du igjen deigen ut til et rektangel – også denne gangen på 60×20 cm. Nå er det på tide å brette deigen som en brev, først bretter du inn den ene kortsiden 1/3 – og som bretter du den andre siden – over den første igjen.

Så må du kjevle igjen. Nå skal rektangelet være 35×23 cm. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en times tid.

Etter den timen skal det kjevles igjen. Først kjevler du ut en rektangel og deler deigen i to. Legg så den ene delen tilbake i kjøleskapet.  Nå kjevler du deigen ut til et rektangel som er 45×25 cm – den skal være ca 3 mm tykk. 

Først kutter du rene sider (kantene kan du slenge sammen i en muffinsform eller liknenede. Del videre deigen i 3 og så hver del inn i to lange trekanter. Lag et lite snitt i kortenden – og rull dem stramt sammen (har laget en liten film av dette på facebooksiden min).

Gjenta prosessen med deigen som venter i kjøleskapet. Legg croissantene på to stekebrett med bakepapir – 6 stykker på hvert brett. Så pensler du croissantene med en blanding av et egg og litt salt.  Dekk med plastfolie og la heve i ca. 3 timer på kjøkkenbenken. Når de er ferdig hevet pensler du enda en gang med egg. På den måten blir de ekstra blanke:)

Stek croissanten på 200 grader i 10 min, senk så temperaturen til 190 grader og la dem steke i 12 min til. Avkjøl croissantene på rist. De kan fryses – og tines i ovn på svak varme. 

#croissant #wienerbrød #butterdeig #bake #bakst #gjærbakst