Noen som er interessert i å kjøpe makroner av meg?


 

Flere har sagt til meg at jeg må begynne å selge noe av det jeg baker. Jeg har tenkt litt rundt det – og tenker at jeg vil ha fokus på å lære nye ting og komme fram til gode oppskrifter som jeg kan dele på bloggen. I tillegg skal jo arbeidet med bloggen være morsomt og avkopling – og ikke forbundet med tidspress og krav – som jeg ikke alltid vil ha overskudd til å meste. 

Samtidig må jeg jo innrømme at denne bakehobbyen er litt dyr i drift;) Derfor vurderte jeg å bake noen få ting for salg – som kan oppbevares i fryseren og ikke er har tidsfrister – for eksempel makroner. På den måten kan jeg dekke inn litt av utgiftene jeg har på baking.

I utgangspunktet tenkte jeg å selge 10 makroner for 100 kroner. Siden porto er så dyrt – må dette bli til personer som har mulighet til å hente makronene her i Kristiansand. Makronene kan fylles med salt karamell, melkesjokolade eller melkesjokolade med salte mandler. 

Dette er først og fremst en markedsundersøkelse – så jeg tør ikke love noe akkurat nå:)

Takk for at du tar deg tid til å lese og kommentere!

Runa:)

 

Store muffins med blåbær og bringebær

Saftige bærmuffins er utrolig godt – det hadde jeg helt glemt. Fikk tips om dette i forbindelse med 17.mai-baksten, men måtte konkludere med at bærmuffins må være store – i hvert fall etter min smak. Så – da får de ikke være med i 17.mai-forberedelsene mine. Kan selvfølgelig hende at du er uenig – så det er lov å lage dem i små former også. Utgangspunktet for oppskriften var en fra Ida Gran-Jansen, som du kan lese her. Men, jeg justerte den litt når jeg lagde dem andre gang.  Denne porsjonen er til ca 12 muffins – og de forsvinner fort:) Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
100 g margarin
150 g sukker
1 egg
1 dl helmelk
0,5 dl kremfløte
250 g hvetemel
1 1/2 ts bakepulver
1/2 ts natron
250 g hvetemel
1/2 ts salt

100 g blåbær
80 g bringebær
1 ts maizena

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 220 grader.

Først rører du margarin og sukker til du får en hvit og luftis masse. Tilsett egget og bland sammen. Hell så i kremfløte og melk – da vil du sannsynligvis oppleve at massen skiller seg litt. Pisk det sammen først sakte – deretter på høy hastighet. Den vil beholde en litt kornete konsistens, men det retter seg når du tilsetter melet.

Blander sammen hvetemel, bakepulver, natron og salt i en egen bolle. Sikt dette over i røren og miks så det akkurat blander seg, men ikke lenger. Jeg synes det var enklest å bruke en slikkepott til det.

Tilslutt blander du inn blåbærene. Jeg brukte frosne bær – så jeg blandet dem med litt maizenamel for at de ikke skulle klistre seg sammen så veldig. 

Jeg setter muffinsformene i et muffinsbrett (for små former) – for å unngå at de flyter for mye ut. Har du ikke det – kan du bruke to former (gjerne bare en billig hvit en).

Videre bruker jeg en isskje til å fylle muffinsformene. Jeg tok en kule i hver form, før jeg plasserte et stort bringebær i hver form. Deretter fylte jeg på med en isskje til. Tilslutt brukte jeg en skje for å jevne ut røren slik at den dekte bringebærene.

Stek muffinsene midt i ovnen på 220 grader i 5 minutter, sett så ovnestemperaturen ned til 190 grader og stek i 15-20 minutter til. Bruk av frosne bær forlenger steketiden noe, så det er mulig det går litt raskere med ferske bær.

Avkjøl muffinsen på rist – og spis og kos deg! Vil du ha dem søtere – kan du strø et tynt lag med melis på før servering:)

 

#muffins #bake #bakst #bær #bringebær #blåbær

 

 

Grove scones med nøtter og bær

Disse sconesene vinner neppe noen skjønnhetskonkurranse, men får lov til å bli med på bloggen likevel – siden de smakte så godt. Jeg har av og til kjøpt grove scones på bakerier, og synes det er veldig godt. Derfor tenkte jeg at jeg skulle prøve disse selv. Jeg spiser de uten pålegg, men de kan sikkert spises med pålegg på også. Burde nok lagt de blåbærene litt i maizena før jeg tok dem i deigen, for deigen ble veldig blå og klissete – det skal jeg teste ut neste gang. Håper du lar deg friste og inspirere!
 

Ingredienser
150 g hvetemel
200 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
100 g havremel
1 ss bakepulver
1 ss sukker
1 ts salt
3 dl ekstra lettmelk
4 ss flytende margarin
40 g rosiner
40 g hasselnøtter
60 g valnøtter
40 g blåbær

Fremgangsmåte
Først setter du stekeovnen på 200 grader. 
Deretter legger du rosinene i litt vann og grovhakker nøttene. I etterpåklokhetens lys ville jeg nok også blandet blåbærene med en halv ts maizena, men det gjorde jeg altså ikke denne gangen.

Ha så alt det tørre i en bolle og tilsett melk og margarin. Bland alt sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin. Tilsett nøttene og bland det inn. Tilslutt heller du av vannet på rosienen og tilsetter rosiner og blåbær. 

Så kjevler du deigen ut til en leiv på ca 1 cm tykkelse – og stikk ut rundinger med et glass eller liknende. Du kan dyppe glasset i mel først – så unngår du at glasset setter seg fast i deigen.

Legg rundingene over på et bakepapir – og stek dem midt i ovnen i 15-18 minutter, eller til de er gyldne i fargen.

Avkjøl på rist i noen minutter før du spiser dem.

 #bakst #bake #scones #grovt #sunt #enkelt #nøtter #blåbær #hasselnøtter #valnøtter

Det sies at taushet er gull, men vekten av det gullet kan være tungt å bære…

I størsteparten av mitt voksne liv, har jeg valgt å tie om min sykdom. Min mestringsstrategi har vært å holde en fasade – som svært få personer fikk se sprekkene i. Jeg har hele tiden vært overbevist om at det å la andre få vite hva jeg sliter med, er å bry andre.

Når jeg nå fikk tilbakefall, var hemmelighold helt umulig – og en hel haug av mennesker måtte få vite at jeg var syk. Ikke bare mine barn og min nærmeste familie, men venner og kolleger også. I tillegg måtte det spres rundt – til foreldre i skole og barnehage, lærere, førskolelærere og trenere. 

For meg var faktisk denne åpenheten noe av det verste med å bli syk igjen.

Etterhvert har jeg lært meg at å bry andre – faktisk fører til at andre ikke bare bryr seg – men bryr seg om

Derfor har jeg byttet strategi – jeg deler mer enn noen gang før – både ansikt til ansikt – og her på bloggen. Til gjengjeld opplever jeg at det er utrolig mange som bryr seg om meg nå – jeg får gode klemmer, varme tanker og en haug med hjerter her og på facebook.

Så kan man kanskje si at det er overfladisk – og at mange bare leser fordi de er nysgjerrig – men hva så? Jeg velger å konsentrere meg om dem som faktisk bryr seg om meg! Så takk til dere alle som velger å lese om meg og mitt, takk for alle hyggelige hilsener, varme ord – klemmer og hjerter!

Tusen takk til deg – for at du leste <3

Innvilget, men trist likevel…

Fredag fikk jeg brev fra NAV med beskjed om at de hadde innvilget min søknad. I utgangspunktet er jo det en gladsak, likevel merket jeg at realitetene i det helet gjør meg trist – og jeg har kjent på det hele helgen. Nav sier:

Du anses å fylle de medisinske vilkårene for ung uføre. Du anses å ha fått din arbeidsevne nedsatt før du fylte 26 år, du anses å ha en varig sykdom, og det anses klart dokumentert at din sykdom er av så alvorlig karakter at du har blitt hindret i arbeid og arbeidsrettet aktivitet. 

Hva er egentlig bra med det? At jeg som snart 40 – skal hjemsøkes av en sykdom som startet når jeg var barn – igjen og igjen? Jeg har kjempet meg tilbake flere ganger før – nå trodde legene og jeg at det handlet om å leve med det som var – og akseptere de tapene jeg har hatt.

Slik skulle det ikke bli.

I juni i fjor snudde verden på et øyeblikk. På vei til Dyreparken, ringte telefonen: – Hei, det er overlege “Hansen” som ringer fra Rikshospitalet. 

Det tok ikke mer enn et sekund å forstå det – overleger ringer aldri hvis ikke det er noe galt.

Bakken under meg forsvant og fortiden innhentet meg. Det ble en merkelig dag i Dyreparken…

Siden den dagen, har alt handlet om å komme seg gjennom dette også – og komme tilbake til der jeg var. Dessverre skulle det vise seg å ta mye lenger tid enn jeg håpte og trodde. Derfor blir jeg ikke så veldig glad for at søknaden innvilges – lettet, men ikke glad.

 

Takk for at du leste <3

 

#nav #ungufør #tanker #trist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halvgrove scones

Hvis man er tom for brød og rundstykker – er det scones et fint alternativ. Siden de verken skal eltes eller heves – er de ferdige på en liten halvtime. I tillegg smaker det jo veldig godt:) Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
220 g hvetemel
220 g fullkornshvetemel (ekstra finmalt sammalt hvete)
1 ss bakepulver
1 ss sukker
1 ts salt
3 dl ekstra lettmelk
4 ss flytende margarin

Fremgangsmåte
Sett stekeovnen på 200 grader.
Ha alt det tørre i en bolle og tilsett melk og margarin. Bland alt sammen for hånd eller i en kjøkkenmaskin. 

Så kjevler du deigen ut til en leiv på ca 1 cm tykkelse – og stikk ut rundinger med et glass eller liknende. Du kan dyppe glasset i mel først – så unngår du at glasset setter seg fast i deigen.

 

Legg rundingene over på et bakepapir – og stek dem midt i ovnen i 12-15 minutter, eller til de er gyldne i fargen.

Avkjøl på rist i noen minutter før du spiser dem.

 #bakst #bake #scones #grovt #sunt #enkelt 

Skolebrød

Skolebrød synes jeg er veldig godt – og aller best blir de jo når du lager dem selv. Fyller du dem med hjemmelaget vaniljekrem – blir dem helt uimotståelige. Det er også en kjekk måte å få brukt eggeplommer på (hvis du har laget makroner/marengs el.)  Da gjenstår det bare å si at jeg håper du lar deg friste og inspirere! 

Ingredienser
900 g hvetemel
1 pk gjær
130 g sukker
1 ts salt
1 ss kardemomme
150 g margarin
4 dl helmelk
2 egg + 1 til pisking

Vaniljekrem
4 eggeplommer
2 ss maizena
6 ss sukker
4 ts vaniljesukker
4 dl helmelk

Fremgangsmåte

Start med å lage vaniljekremen. Først blander du sammen eggeplommer og maizena i en bolle.

Melk, sukker og vaniljesukker tar du i en kjele og varmen blandingen opp kokepunktet. Halvparten av vaniljesukkeret er “ekte” bourbon vanilje – og derfor får jeg vaniljefrø i blandingen. 

Hell så litt av melken i eggeblandingen og visp godt. Når alt er blandet tilsetter du resten av melken. Visp godt. Så heller du alt tilbake i kjelen. Varm opp på middels varme mens du rører hele tiden. La den småkoke noen minutter til den tykner. Hell den over i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet for avkjøling. Plastfolien legger du helt ned på kremen for å unngå snerkdannelse.

Så fortsetter du med å lage bolledeigen.

Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.

Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De fem siste minuttene kan du øke hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen inn i 18 emner på 90 gram. Trill hvert emne ut til en bolle – og trykk den litt flatere når du legger den på brettet. Jeg har valgt å legge dem litt tett, da vokser de litt sammen og – da blir det litt mindre “skorpe” på bollene. Nå skal bollene etterheve i 40-45 minutter – dekk over med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle.

Lag en grop i hver bolle – jeg bruker trykker ned to fingre fra hver hånd i midten av bolla – og drar deigen fra hverandre til en stor grop – for jeg liker mye vaniljekrem i skolebrødene.

Ta den avkjølte vaniljekremen i en sprøytepose – eller bruk en skje – og fordel kremen i bollene. Da gjenstår det bare å pensle bollene med egg før du putter dem i stekeovnen. Jeg steker dem midt i ovnen på 210 grader (hydrosteking) i 10-12 minutter.

Avkjøl bollene godt på rist.

Så lager du en tykk melis og tar den i en dyp tallerken. I en annet tallerken tar du kokos. Dypp bollen skrått ned (hvis du ikke vil ha masse melis oppå kremen da) i melisen – før du dypper den i kokos.

Vips – så har du et knallgodt skolebrød i hånden (som forsvinner fortere enn du aner). 

Blir det noen igjen som du skal fryse ned – anbefaler jeg å fryse dem uten melis og kokos. Jeg “singelfryser” dem først – altså setter hele brettet i fryseren – før jeg legger dem over i poser. Da slipper du at vaniljekremen søles utover.

#skolebrød #skoleboller #boller #gjærbakst #bakst #bake #kokos #melis #hjemmelaget #vaniljekrem 

Grove fletterundstykker med havre og kesam

Noen ganger liker jeg å bake noe annet enn polarbrød – og disse fletterundstykkene er både pene å se på og smaker godt. Flettingen er ikke vanskelig – og jeg har tatt bilder av alle stegene, så du får det nok til! Rundstykkene har både godt med grovt mel og kesam – så de er absolutt av den sunne sorten også. Så håper jeg du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser

300 g fullkornshvetemel
300 g havremel
300 g hvetemel
1 ts salt
1 pk fersk gjær
6 dl ekstra lettmelk
1/2 beger kesam
1 ts honning
1 ss olje

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre i en bolle. Den fersken gjæren smuldrer du rett i melet. 

Melk, honning, olje og kesam tar du i en kjele og lunker blandingen (ca 35 grader). 

Væsken helles i det tørre og deigen eltes i 10 minutter. Etterpå samler du deigen og lar den heve i 45-60 minutter.

 Når deigen er ferdig hevet, deler du den først i to. Legg gjerne den ene delen tilbake under plast – da flettingen tar litt tid og deigen kommer til å fortsette heveprosessen.

Så deler du deigen i emner på ca 80 gram. Jeg er skrekkelig dårlig på øyemål, så jeg bruker alltid vekt for å få rundstykkene nogenlunde jevne. 

Del så hvert emne i fire deler, samle de til en bolle og trill hver del ut til en liten pølse (ca 10 cm).

Fest pølsene i den ene enden, flett pølsene og brett endene under på begge sider. 

Etterhev rundstykkene under plast eller et kjøkkenhåndkle i ca 45 minutter (ta tiden fra første brettet er ferdig.)

Jeg liker best å pensle rundstykkene med egg for fargens skyld, men det er ikke nødvendig. 

Rundstykkene stekes midt i ovnen i 11-14 minutter på 225 grader – gjerne hydrosteking hvis du har. Avkjøl rundstykkene på rist. 

#bake #rundstykker #bakst #grov #flette #gjærbakst #kesam #havre

Lyst til å pryde 17.mai-bordet med disse søte makronene?

Da må du sjekke ut denne enkle konkurransen, for disse makronene kan du rett og slett få av meg! Hvor mange får du? Jo – jeg vil gjerne at dere skal hjelpe meg med flere følgere på facebook – så:

under 400 følgere: 5 makroner
400 – 449: 10 makroner
450 – 499: 15 makroner
500 eller mer: 20 makroner

Det hele er veldig enkelt, for å være med i trekningen må du:

1. Like siden min på facebook: Runas bakegleder
2. Legge igjen en kommentar; enten under her – eller på facebook. 

Jeg trekker en vinner søndag 8. mai kl 21.00. Bor du langt unna – sender jeg selvfølgelig i posten:)

FRISTEN ER UTSATT TIL MANDAG 9. mai kl 21.00

Håper du vil bli med!

Runa:)

 

 

#giveaway #17mai #mai #makroner #vinne #premie #konkurranse

Hvordan har jeg det nå?

Det må jeg reflektere ofte rundt nå som jeg kartlegger hodepinen. Jeg synes det er vanskelig – men vet det er nødvendig. Nå som jeg starter gradvis opp med mer smertestillende, er det viktig å se hvordan ting utvikler seg – for å se hva som er best.

Utfordringen min er å ikke analysere dataene som kartlegges. Tankene raser rundt hele tiden, opp og ned:
 

Jippi det hjelper! Eller er det bedre fordi jeg ikke var på butikken i går? Fordi jeg tok det rolig hele dagen?

Nei, det hjalp ikke:( Det er jo like ille. Tenk hvis det ikke kommer til å hjelpe!  Eller er det kanskje verre fordi jeg satt lenge oppe? 
 

Jeg vet at det er for tidlig å analysere kartleggingen – det er jo derfor den skal vare i 6 uker.

Men, jeg vil så gjerne se bedring – og jeg er så fryktelig redd for at denne planen ikke skal virke.

 

Så hvordan går det med meg?

Jeg vet egentlig ikke helt – jeg er for opptatt med å kjenne etter… 

 

Takk for at du leste<3