Shoppingtips for bakeglade i Sverige

Matbutikkene i Sverige er et eldorado for bakeelskere som meg. Ikke bare er mange av tingene mye billigere enn hjemme – det er også et mye bredere utvalg av bakevarer i matbutikkene. Prisene varierer litt fra butikk til butikk – men på de aller fleste varene vil du spare mye penger uansett. For at du skal kunne gå mer målrettet på shopping – har jeg laget en liste med mine favorittkjøp. Ser du godt etter på bildene – ser du noen andre småting jeg har handlet også.  I tillegg til disse, kan du også spare penger på forbruksvarer som mel og sukker – men siden det er både tungt og tar mye plass – foretrekker jeg å handle dette på tilbud i Norge i stedet. Da håper jeg du fikk noen gode tips! Prisene er fra den siste uken – altså midten av juli 2016.

Sjokolade

 • Sjokoladeknapper – lyse, mørke og hvite. Jeg synes sjokoladeknapper gjør baking enklere. Ikke bare slipper man hakking – men man får enkelt like biter i kjeks og de smelter jevnere dersom du skal bruke sjokolade som glasur. Pris: 15 kroner for 150 gram (Eurocash).
   
 • Kokesjokolade – 70 %, 50 % og hvit. Noen ganger trenger man ikke hakke sjokoladen – og da kan man spare enda mer på å kjøpe disse 200 g blokkene med sjokolade. De kostet 17 kroner for 200 gram (Eurocash).
   
 • Sjokoladespon – rett og slett for enkelt hets skyld. Du får et jevnt og pent resultat. Pris 15 kroner for 100 g (Eurocash)

Sukker 

 • Brunt sukker – spesielt Muscadovasukker er rimelig. Det er ekstra finmalt brunt sukker som smaker godt foreksempel i kjeks. De finnes både i lys og mørk variant – jeg handlet begge. Pris: 23 kroner (Eurocash)
   
 • Perlesukker – dette sukkeret smelter ikke inn i bakevarene dine, men beholder den fine, hvite fargen også etter steking. Pris: 13 kroner (Eurocash).

Marsipan

Marsipan – her får du både marsipanlokk og figurmarsipan tilsatt ulike farger og smak. Jeg synes det er ekstra stilig med hvitt marsipanlokk og kjøpte et til 44 kroner. I tillegg tok jeg med et par pakker med figurmarsipan til 17 kroner (Eurocash)

Kakestrøssel, sjokoladepynt og pyntegelé.

 • Kakestrøssel – både med og uten smak. Her finnes det mange varianter – jeg har allerede skapet fullt – så det ble kun «vanlig» strøssel på meg. Pris: 12 kroner for 145 gram (Eurocash). Du får også tak i pyntegele i rød, grønn og blå til 12 kroner (Eurocash)
 • Sjokoladepynt til kaker – hjerter, bokstaver og løv kjøpte jeg denne gangen. Riktignok har vi noen ulike bokstaver, men til over halv pris – er de verd det! En pakke koster 25 kroner (ICA/Eurocash).

Vanilje

Vaniljestenger – både hele stenger og frøene. Jeg bruker for det meste stenger – men frøene kan være kjekke å ha i bakhånd – eller du kan bruke dem når du kun skal ha små mengder. Pris: 30 kroner for to stykker (ICA). Det lille glasset med frø – tilsvarer omtrent fem vaniljestenger og koster 37 kroner (Eurocash). I tillegg kan du gjerne kjøpe med deg vaniljesukker av ekte vanilje – og ikke fremstillt av vanillin. 

Andre smarte kjøp: 

 • Søtet, kondensert melk – denne trenger du til blant annet fudge. Pris: 25 kroner per boks (ICA/Eurocash)
   
 • Sprøyteposer – er utrolig kjekt å ha når man baker. Både til kaker som makroner eller vannbakkels – eller til utsprøyting av glasur. Jeg kjøper hovedsakelig mine på nett – men disse er et godt alternativ for deg som har et lavt forbruk av slike poser. En pakke med 10 poser og tipper – koster 19 kroner (ICA).
   
 • Muffinsformer – her har jeg skapet fullt – men du kan få mange fine varianter til en billig penge. Utvalget varierer fra butikk til butikk.

 

#shopping #sverige #godenaboer #harryhandel #bakevarer #sjokolade #sommer2016

 

 

Kanelboller

Saftige kanelboller er en av familiens største favoritter – og nytes året rundt. De passer til alle anledninger og er derfor kjekke å ha i frysen. Tin dem i ovnen – og server dem lunkne med litt melis – er ikke så mye som er bedre enn det! Her har du i hvert fall min beste oppskrift på kanelsnurrer hvis du har lyst til å glede deg selv eller noen rundt deg. Håper du lar deg friste!

Ingredienser
900 g hvetemel
120 g sukker
1 ts salt 
2 ts kardemomme
1 pk fersk gjær
4 dl helmelk
150 g margarin – romtemperert
2 egg

Fyll
120 g sukker
150 g margarin
2 ss kanel

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle og bland det sammen. Så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken i en kjele eller i mikroovnen (pass på at du bruker et litermål som tåler det). Temperaturen skal være ca 30 grader. Pisk inn to romtempererte egg, det kan være lurt å knekke dem i en bolle først – det er så mye enklere å se eventuelt eggeskall (enn i den hvite melken). Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg.

Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.

Så samler du deigen, dekker bollen med plast – og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar mellom 60 og 90 minutter.

I mellomtiden lager du fyllet. Ta alle ingrediensene i en bolle og pisk det sammen til det blir en jevn og litt luftig masse.


Når deigen er ferdig hevet, tar du den ut på kjøkkenbenken og elter den lett sammen før du deler deigen i to. 

Den ene delen kjevler du ut til et rektangel – ca 30 x 50 cm. Det skal ikke være nødvendig med mel på benken (da har du jukset med eltetiden;))

Smør halvparten fyllet utover med en spatel eller slikkepott, så jevnt som du klarer. Rull deigen stramt sammen til en pølse.

Så kutter du pølsa i like brede skiver. Siden jeg er dårlig på øyemål, pleier jeg å bruke en linjal. Jeg kutter mine i 3 cm bredde.

Legg skivene på et bakepapir på et brett. Gjenta prosessen med andre halvdelen av deigen. 

La kanelsnurrene etterheve i 45 minutter. Deretter pensler du bollene med et pisket egg.

Stek dem på 210 grader (gjerne hydrosteking), midt i ovnen i 9 – 12 minutter.

Avkjøl på rist. Bland gjerne sammen litt melis og vann – og hell den over rett før servering.

#bake #bakst #gjærbakst #boller #kanelboller #kanel

Juni var en berg- og dalbane

Som karuseller flest, sluttet den på akkurat samme sted som den startet. På veien hadde jeg en skikkelig opptur!

Helsemessig virket det som at det å bli førti – var det som skulle til for å bli bedre. Selve dagen feiret jeg med mine kjære på restaurant:) Etter den dagen, fikk jeg noen fine uker. Jeg hadde mye mindre vondt. Jeg turde ikke si det høyt – ikke til andre og ikke til meg selv. Jeg turde ikke ta det innover meg og håpe at fra nå gikk alt fremover. Etter et par uker begynte jeg virkelig å tro på at dette skulle vare – jeg planla til og med et blogginnlegg for å røpe det hele – så snudde det brått og plutselig. Vips var jeg tilbake til slik måneden begynte. Det var tøft og en skikkelig nedtur – ikke nok med at jeg fikk mange vonde dager – i tillegg måtte jeg svelge skuffelsen…

Bloggen hadde også en skikkelig topp i juni. Da jeg kastet meg inn i posekakedebatten med innlegget: Kan ikke folk bare få bake det de vil? – skjøt lesertallene i været og nesten 600 personer har lest dette innlegget (har du ikke lest det ennå – kan du lese det her). Det var fint å se at de aller fleste var helt enige med meg i at posekaker ikke er omsorgssvikt – og at folk faktisk skal få bake det de vil. Nå vil jeg jo gjerne at dere skal bake noen av oppskriftene mine – men hvis dere velger posekake – skal jeg være den siste som dømmer dere for det.

Forøvrig fikk bloggen nytt design i juni. Hvis du leser bloggen på mobil, har du kanskje ikke lagt merke til endringene – men dere andre håper jeg liker endingen. I tillegg var jeg så heldig å få nytt kamera til bursdagen min – og selv om jeg har en lang vei å gå innenfor fotofaget – synes jeg allerede bildene er litt bedre. 

Oppsummert hadde juni flere topper – og et lengre glimt av en bedre hverdag. 

Jeg gleder meg masse til sommerferien med mine kjære – og satser på å få mange gode dager. Samtidig vil jeg benytte anledningen til å ønske deg en strålende sommer!!

 

Takk for at du leste <3

 

PS. Følg meg gjerne på facebook: Runas bakegleder

#tanker #oppsummert #juni