Gulrotkake med pistasjkrokan

Gulrotkake er helt klart en av mine favoritter på kakefronten. Denne gangen ble jeg inspirert av Idas fristelser (TV-programmet) til å prøve noen små justeringer av den allerede vanvittig gode oppskriften min. Jeg har tilsatt litt mer krydder, byttet ut litt av sukkeret med brunt sukker, laget nøttekrokan og laget ekstra mye kremostglasur – slik at det er nok til et lag inne i kaken også. Jeg valgte å servere nøttekrokanen utenom, fordi det var flere av gjestene som ikke liker nøtter. Du kan selvfølgelig både ha den inni kaken og på toppen om du vil:) Jeg testet både mandler og pistasjnøtter – men foretrakk pistasjnøttene – de ga en ekstra fin farge også:) 

Ingredienser
Kakerøre
4 egg
275 g sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 knivsodd malt muskatnøtt
1/4 malt nellik
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
5 gulrøtter 
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
revet sitronskall av en halv sitron

Glasur
300 g kremost
375 g melis
150 g usaltet smør
3 ts vaniljesukker
1 1/2 ts sitronsaft

Pistasjkrokan 
100 g sukker
125 g pistasjnøtter (eller andre nøtter om du vil)
1/2 ts natron

 

Fremgangsmåte

Først pisker du egg, sukker og brunt sukker sammen til eggedosis. Pisk fem minutter på lav hastighet, før du pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og “hvit”.

I mens det pisker, skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene. Et triks for å få fram den gode sitronsmaken i skallet – er å legge sitronen i en bolle og helle kokende vann over. La den ligge i vannet i 2-3 minutter før du tar den opp. Nå lukter sitronen bare HELT fantastisk.

Bland sammen mel, natron, kanel, muskatnøtt, nellik, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form.

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Pistasjkrokan

Forvarm ovnen til 200 grader. Legg nøttene på et bakepapir og sett brettet inn i ovnen. La de steke i 5 minutter. Så smelter du sukkeret i en stålkjele til det har blitt brun karamell. Pass på at det ikke brenner seg. Det er viktig at du ikke rører, for da kan sukkeret krystallisere seg – du kan heller vende litt på kjelen om nødvendig. Trekk kjelen av platen og tilsett pistasjnøttene og natron. Rør alt fort sammen før du heller alt på et stekepapir og fordeler utover. La nøttene avkjøle seg før du finhakker dem – bruk gjerne en liten blender om du har. 

Glasur og montering

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. Bruk en stavmikser til å blande sammen smør og kremost til du har en glatt blanding. På den måten unngår du klumper i glasuren.

 

Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker det med en K-visp/grind til du har en luftig glasur. Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er “fluffy” og fin.

Jeg delte kaken i to – og fylte den med et godt lag med glasur. Du kan ta nøttekrokan i midten om du vil:)

Dekk hele kaken med et tynt lag med glasur. Resten av glasuren sprøytet jeg ut med en sprøytepose med M1-tip på toppen av kaka. Har du ikke slikt utstyr, kan du lage struktur i glasuren med en serveringsgaffel eller liknende. Rundt kanten pyntet jeg med ferdig sjokoladehjerter.

 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot #pistasj #kake #pistasjnøtter 

Lyst på makroner til påske i år?

Det er enda noen uker igjen til påske – men siden jeg skal delta på makronkurs de neste ukene – er jeg tidlig ute. I år selger jeg ferdige pakker med 12 makroner til 90 kr pakken. I hver pakker er det seks gule makroner fylt med karamell,  tre grønne makroner fylt med melkesjokolade og tre orange makroner fylt med appelsinsjokolade.

Jeg garanterer å lage nok pakker til alle som bestiller innen 19. mars. Du bestiller med å legge igjen en kommentar her eller på facebook – eller send meg en PM eller epost: [email protected]

Håper du lar deg friste!

Runa:)

#bake #makroner #salg 

 

 

Noen kaker skal man ikke vinne Kakekrigen med – bare et barnehjerte <3

Når barnebursdagen til barna nærmer seg – er alltid det store spørsmålet: Hva vil du jeg skal bake? Svaret fra minsten kommer raskt: Pokémon-kake.

Hmmm, hvordan skal jeg lage det? Tar man et søk på google, instagram eller Pintrest – dukker det opp tusenvis av ideer – problemet er bare at minsten verken liker marsipan, fondant, smørkrem, krem eller marengs. Da er det vanskelig å pynte en kake. Ikke det at det gjør så mye – for mesteparten av de lekre kakene på internettet – har jeg ikke nubbesjanse på likevel… I tillegg er han ganske begrenset i kakeverdenen, så det er i grunn bare brownies som er skikkelig godt. Dermed blir det brownie-muffins i år igjen 😛 

Siden brownies har begrensede pyntemuligheter, måtte jeg ut på internett og handle litt “stæsj”. Fant små Pokémon-figurer i plast – som jeg pimpa kakefatet med og kakepinner med Pikachu på. I tillegg la jeg gule nonstop på toppen av hver muffins.

Ja, noen stor kakekreasjon ble det neppe – men bursdagsbarnet var storfornøyd! 

Vil du prøve brownie-muffins du også? Oppskriften finner du her.
 

#brownie #bake #kake #brownies #muffins #browniemuffins #sjokolade #pokemon #nonstop