Kanelknuter

 

Jeg elsker boller og kanelboller er kanskje favoritten i den sjangeren. Jeg så noen lekre kanelknuter på instagram som inspirerte meg til å prøve selv (bakemagi.no). Jeg har brukt min egen bolleoppskrift, siden jeg synes disse bollene blir best i verden. Jeg fikk tips av Bakemagi om å høvle ut smør og ikke smøre det på, slik at det blir mindre klissete – det synes jeg fungerte veldig bra. Det kan se vanskelig ut, men snurre og knytte kan alle – og uansett om de blir litt skeive, smaker de kjempegodt. Da håper jeg du lar deg friste!

Ingredienser

Bolledeig

900 g hvetemel
90 g sukker
30 g brunt sukker
1 pk gjær
1 1/2 ts salt
3 ts kardemomme
4 dl helmelk
2 egg + et til pensling
150 g myk margarin(eller smør) i terninger

Fyll

kanel
sukker
smør/margarin

Topping

pisket egg
perlesukker

 

Fremgangsmåte

Den enkleste veien til vellykket bakst, er romtempererte ingredienser.

Bland sammen mel, sukker, brunt sukker, kardemomme og salt. Så smuldrer du gjæren oppå det tørre – du trenger ikke løse den opp i væske først. Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det kan være lurt å knekke eggene i en egen bolle først, for det er vanskelig å se eventuelt eggeskall i melka.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen. Det tar 10-15 minutter. De siste minuttene kan du skru opp hastigheten på eltingen litt.

Nå dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med smør) og setter deigen til heving. Anbefaler at du smører deg med tålmodighet og lar den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. Pass på at du har stor nok bolle!

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i to emner som du kjevler ut til et rektangel – ett av gangen. Bruk en ostehøvel til å fordele kaldt smør på rektangelet. Dryss over rikelig med kanel og sukker.

 

Brett deigen i to og skjær opp i strimler med en pizzakutter eller liknende. Mitt øyemål er helt elendig, så jeg bruker en linjal for å få strimlene like store. Hver strimmel snitter du i to, men lar det være igjen litt øverst ved bretten.

 

Tvinn hver strimmel og knytt den med en knute. Det er ikke så enkelt første gang, men øvelse gjør mester. Uansett smaker de kjempegodt om de så blir litt “rare”!

Så skal kanelknutene etterheve under plast i 30-45 minutter.

Jeg pensler knutene med pisket egg før steking og strør over litt “svensk” perlesukker. Det perlesukkeret forblir hvitt etter steking og skal være mulig å få tak i her i Norge nå, men har ikke sett det selv.

Bollene stekes midt i ovnen på 225 grader i 10 minutter. Bruk gjerne hydrosteking hvis du har:)

 

#bake #boller #gjærbakst #bakst #kanelboller #kanel #kanelsnurrer #kanelknuter #kanelisvingene #wannabebakeblogger #runasbakegleder #runaarntsen

Gulrotkake med fyll og strøssel

 

Jeg elsker gulrotkake – og heldigvis er resten av familien glad i den også. Derfor baker jeg den nokså ofte, da får jeg mulighet til å prøve ut flere varianter. Denne er nokså lik den lille kaka med nøtter, men det er ikke alle som vil ha nøtter på. Derfor har jeg laget en variant med ingenting inni og strøssel oppå. Håper du lar deg inspirere og friste!

 

Ingredienser

Kakebunn

4 egg
200 g sukker
70 g brunt sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
1 knivsodd malt muskatnøtt
1/4 ts malt nellik
5 gulrøtter
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
revet sitronskall av en halv sitron (eller 2 ts sitronsaft)

Glasur

250 g kremost
320 g melis
130 g margarin/smør (helst uten salt)
3 ts vaniljesukker
2 ts sitronsaft

 

Fremgangsmåte

Kakebunn

Først pisker du egg, sukker og brunt sukker sammen til eggedosis. Pisk noen minutter på lav hastighet, før du øker hastigheten gradvis helt til høy hastighet. pisk i til sammen 10-15 minutter. Da skal eggedosisen være tykk og “hvit”.

 

 

I mens det pisker, skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene. Et triks for å få fram den gode sitronsmaken i skallet – er å legge sitronen i en bolle og helle kokende vann over. La den ligge i vannet i 2-3 minutter før du tar den opp. Nå lukter sitronen bare HELT fantastisk.

 

 

Bland sammen mel, natron, kanel, muskatnøtt, nellik, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form.

 

 

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Glasur

Ta smør og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. Bruk en håndmikser eller stavmikser til å blande sammen smør og kremost til du har en glatt blanding. På den måten unngår du klumper i glasuren.

 

Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker det med en K-visp/grind til du har en luftig glasur. Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er “fluffy” og fin.

Montering

Jeg delte kaken i to – og fylte den med et godt lag med glasur.

Dekk toppen av kaka med et tynt lag med glasur. Resten av glasuren sprøytet jeg ut på toppen av kaka, med en 1M-tip. Har du ikke slikt utstyr, kan du lage struktur i glasuren med en serveringsgaffel eller liknende. På toppen har jeg drysset diverse strøssel.

 

Pavlovaring

 

Nå er det snart 17.mai og «alle» baker pavlova. Det er ikke så rart, for det er utrolig godt. I tillegg er det enkelt å få den i 17.maifarger. Jeg har bakt pavlova til 17.mai hvert eneste år siden jeg startet bloggen, men har aldri klart å få den fin nok. Denne gangen syntes jeg endelig at den tilfredsstilte skjønnhetskravene. Du kan lage både bunn og vaniljekrem et par dager i forkant, men selve monteringen må du gjøre på 17.mai – hvis ikke blir bunnen veldig bløt.

 

Ingredienser

Pavlova

3 stk eggehviter
150 g sukker
1 liten klype salt
2 ts Maizena
1/2 ts hvitvinseddik

Vaniljekrem

2 plater gelatin
3 dl H-melk
1 vaniljestang eller 1 ts vaniljesukker
3 eggeplommer
75 g sukker
15 g maizenna
+
1,5 dl kremfløte

Pynt

300 g jordbær
200 g blåbær
200 g bringebær
et lite dryss melis

Fremgangsmåte

Pavlovaring

Sett stekeovnen på 140 grader varmluft. Kle et stekebrett med bakepapir og tegn en sirkel på papiret. Bruk gjerne kakefatet du skal ha pavlovaen på, så vet du at ringen ikke blir for stor for fatet. Snu arket (så du ikke får tusj/penn på kaka).

Ha eggehvitene og en teskje av sukkeret i en miksebolle og pisk med økende hastighet til du får et hvitt skum. Tilsett sukkeret forsiktig litt av gangen og pisk til du har fått en blank og fin marengs. Ha i eddik og maizenna – pisk det raskt inn.

Fordel marengsen innenfor sirkelen du tegnet. Flat den ut på toppen med en skje eller slikkepott.

Sett stekebrettet i stekeovnen og stek i en time. Skru så av varmen, men la stekeovnsdøra være lukket inntil ovnen er helt kald. Du kan gjerne gjøre dette på ettermiddagen/kvelden og la kaken stå inne i stekeovnen til neste morgen.

Vaniljekrem

Lag gjerne vaniljekremen dagen før servering. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann i ca. 5 minutter.

Ha melken i en kasserolle. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha både frøene og stangen i melken sammen med eggeplommene, sukkeret og maisennamelet og evt. vaniljesukkeret.

Kok det opp under konstant omrøring og på litt over medium varme. Rør godt i bunnen sånn at det ikke brenner seg fast. Når kremen koker opp, lar du den koke i 30-40 sekunder, fremdeles under konstant omrøring.

Ta kasserollen av varmen, klem ut vannet av gelatinen og rør gelatinplatene inn i vaniljekremen. Så heller du kremen over i en bolle, dekker den til med plastfolie og setter den i kjøleskapet.

Montering

Pisk kremfløten til krem. Jeg anbefaler å piske den på halv hastighet, det tar litt lenger tid, men da blir kremen mer stabil. Bland kremen inn i vaniljekremen til du har en glatt blanding. Fordel kremen over pavlovaen og plasser bærene rundt om. Jeg pleier å legge litt av bærene i en skål og servere ved siden av, hvis man tar for mye bær på kaka, flyter kremen litt utenfor. Dryss over litt melis før servering.

 


#pavlova #pavlovaring #17.mai #kake #bær