Brownies i muffinsformer

Denne uken er det minstemann som har bursdag – og da må det jo bakes både til barnebursdag og familiebursdag. Siden han er relativt kresen når det kommer til kaker, måtte jeg være litt kreativ. Brownies er favoritten, derfor måtte det bli det. De er jo ofte litt kjedelige i form og farge, så derfor har jeg laget brownies i muffinsformer. De er pyntet med Nonstop før steking for at de skal se litt mer barnevennlige ut. Oppskriften holder til 30 små muffins. Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
425 sukker
90 g bakekakao
1/4 ts salt
2 1/2 ts vaniljesukker
130 g hvetemel
100 g Melkesjokolade
225 g smør/margarin
4 egg 

“Topping”
30 g lys kokesjokolade
70 g Nonstop

Fremgangsmåte 

Sett stekeovnen på 180 grader og finn fram muffinsformer. Jeg bruker et muffinsbrett av silikon – da slipper du problemet med at de flyter utover under steking. Har du ikke muffinsbrett, er det lurt å bruke to muffinsformer under steking. Hvis du har en med motiv – kan du sette en hvit enn utenfor og så fjerner du den etter steking. 

Mål opp hvetemel, sukker, bakepulver, salt, vaniljesukker og bakekakao og blander det i en bolle.

Melkesjokoladen hakker du opp i grove biter. Kokesjokoladen du skal ha som topping finhakker du – jeg har brukt en blender.

Nonstop deler du i to. Jeg brukte bare de med farger (ikke de sorte og brune) for at det skulle synes litt bedre. 


 

Smelt smør/margarin. Pisk eggene lett sammen i en bolle – du trenger ikke kjøkkenmaskin. Tilsett det tørre og det smeltede smøret

Bland sammen akkurat så lenge som til du har en jevn røre, tilsett melkesjokoladen og rør rundt. 

Hell røren i formene. Du kan for eksempel bruke en isskje. Du skal bare fylle opp en drøy cm. Slå muffinsbrettet et par ganger i benken, så de får en jevn overflate. Dryss først over finhakket sjokolade. Deretter plasserer du Nonstop – her er det enklest å bruke hendene – så de kommer med fargesiden opp.

Stek muffinsene midt i ovnen på 180 grader i ca 15-20 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den. Siden jeg har muffinsbrett av sillikon, bruker jeg nest nederste rille for bedre understeking – og litt lengre steketid. 

Avkjøl muffinsen på rist. Disse skal jeg oppbevare i fryseren noen dager, så holder de seg saftige frem til bursdagen på torsdag.

 

 

 

#brownies #melkesjokolade #sjokolade #bursdag #dinosaur #barnebursdag #muffins #bake #bakst

Min hjemmealenehelg oppsummert i bilder

Gått tur hver dag – og fått et nødvendig oppsving på en relativt slak kurve…

Startet med noen veldig gode rundstykker:)

Prøvde meg på shopping: endte opp med ullsokker til meg selv – den andre haugen til andre (dette skjer alltid meg når jeg går på shopping)

Har vasket tøy – men verken brettet eller lagt på plass.

Har ryddet i alt bakeutstyr og ingredienser – det var deilig å få gjort! Spesielt siden jeg har bestilt masse gøy fra USA som jeg venter på:))

Bakt litt til:))

SAMSUNG CSC Processed with VSCOcam with f2 preset

#hjemmealene #metime #bake

 

Grove polarbrød med rug


 

Jeg prøver meg stadig fram med nye kornslag for å få litt forandring på alle polarbrødene jeg baker – denne gangen ble det rug. De hevet litt mindre enn de andre variantene, så hvis du ønsker dem litt tykke for å dele dem i to, slik som mine barn foretrekker – må du ha dem litt tykkere enn du pleier. Det er også viktig at du stabler polarbrødene i høye stabler under et kjøkkenhåndkle. Det er fordi de skal holde seg myke og saftige. Her finner du lenker hvis du heller vil bake grove polarbrød med havre – eller grove polarbrød med hvete.

Ingredienser
400 g fullkornshvetemel (obs – ikke den som allerede er blandet ut)
300 g rugmel fint
200 g hvetemel
1 1/2 ss sukker
1/2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
2 dl vann
1 dl nøytral olje
1 pk gjær

Fremgangsmåte
Først blander du alt det tørre i en kjøkkenmaskin – og smuldrer oppi en pakke fersk gjær. 


Lunk melk/vann til den er fingervarm (maks 37 grader) og hell væsken i melblandingen. Tilsett romtemperert olje (har den stått i kjøleskap, bør du varme den sammen med melk/vann-blandingen). Elt deigen i 10 minutter og dekk til med plast. La den heve minimum 30 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, setter du stekeovnen på 190 grader, gjerne hydrosteking.

Del deigen i to og videre inn i emner på ca 80 g. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie hvert emne, men vekten gir en pekepinn på størrelse.

Trill hvert emne til en “bolle” og kjevle den ut til ca 1 cm tykkelse. Prikk dem med en pinne så de ikke hever på brettet. Jeg pleier å lage halve brettet og prikke dem før jeg fortsetter. 


 

Når brettet er fullt, setter du det raskt inn i ovnen. De skal steke i 10 minutter – de skal være bleke  

Polarbrødene stables på rist under et klede og avkjøles. Dersom du skal spise dem senere på dagen, må de ikke legges i posen før de er kalde. Hvis de fryses, kan de gjerne være litt lunkne. Jeg pleier å tine polarbrødene på tine-funksjonen i mikrobølgeovnen – men de kan selvfølgelig tines over natten også.

#bake #grov #polarbrød #gjærbakst #bakst #rug

Sjokoladeboller

I dag har jeg bakt boller med masse sjokolade til søsteren min. Sjokoladeboller er en av hennes favoritter og de skal jeg legge i frysen så hun kan får dem med hjem når hun kommer til helgen. I bollene har jeg brukt en blanding av melkesjokolade og kokesjokolade – det er fordi melkesjokoladen gir en god smak til bollen – og kokesjokoladen smelter litt mindre – og gjør at du også får litt biter i bollen. Håper du lar deg friste og inspirere.

Ingredienser

450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
2 dl Helmelk
1 egg + 1 egg til pensling
75 g margarin
100 g Melkesjokolade
50 g lys kokesjokolade

Fremgangsmåte

Bland alt det tørre og smuldre oppi gjæren.

Smelt smøret i en kjele og trekk kjelen til side. TIlsett melken og ett egg som du pisker inn. Det kan være lurt å ta egget i egen bolle først, for det er vanskelig å finne eggeskall i melken. Sjekk temperaturen, den skal være ca 35 grader.

Tilsett væsken i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Øk hastigheten litt og la den elte videre i 5 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett grovhakket sjokolade. Elt deigen litt til, bare akkurat så sjokoladen blir blandet inn i deigen. 

Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den i ti emner på 100 gram hver. Du må behandle vær bolle med forsiktighet, hvis ikke smelter sjokoladen – og da blir det veldig klissete. Prøv likevel å trille hvert emne så du får en glatt overflate.

Nå skal de etterheve i 30-45 minutter.

Så pensler du bollene med pisket egg og steker dem på 200 grader i ca 12 minutter.

Avkjøles på rist – og nyt bollene lunkne:)

Hvis du som jeg, skal fryse bollene, må de være helt avkjølt før du legger dem i frysen.


 

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #sjokoladeboller #sjokolade #melkesjokolade 

Knyttede havrerundstykker


I dag har jeg laget et sunnere alternativ til de knyttede frokostbrødene mine. De er en av familiens frokosfavoritter, men siden de inneholder kun fint mel og mye smør – sparer jeg dem til de store anledningene. Derfor har jeg byttet ut noe av det fine hvetemelet med havremel – i tillegg har jeg nesten halvert smørmengden. Havremel får du kjøpt på butikken, eller du kan lage det selv ved å kjøre havregryn i en blender – les mer om hvordan her.  Nå er ikke resten av familien hjemme, men selv syntes jeg de ble veldig gode. Håper du lar deg inspirere og friste:)

Ingredienser
700 g hvetemel
300 g havremel
100 g margarin
2 ts salt
4 dl ekstra lettmelk
3 dl vann
1 pk fersk gjær
1 egg til pensling

Fremgangsmåte

Bland melet og salt i en bolle, så smuldrer du oppi den ferske gjæren.

Smelt margarinen i en kjele, så tilsetter du melk og vann. Varm opp blandingen til den når ca 35 grader. Hell væsken i melet, bland deigen og la den elte i 10 minutter. Dekk bollen med plast og la den heve i 45 minutter.

Når den er ferdig hevet, deler du den i 20 emner, hvert på ca 90 gram. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie dem, men jeg er fryktelig dårlig på øyemål:)

Hvert emne elter du sammen til en bolle. Så triller du den ut til en 15-20 cm lang pølse – og knytter en knute. Har tatt et bilde for å vise trinnene.

Dekk rundstykkene med plast eller klede – og etterhev i 40 minutter (ta tiden fra første brett er ferdig).

Så pensler du dem med et pisket egg – og strør over havregryn eller valmuefrø (eller andre frø du liker).

Frokostbrødene stekes på 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har det) – i ca 13-15 minutter. Jeg pleier å steke de som skal i frysen litt kortere enn de som spises med en gang. Det er fordi jeg tiner dem i ovn og vil ikke at de skal få for tykk stekeskorpe. De er selvfølgelig like gode etter en runde i frysen.

#bake #bakst #gjærbakst #rundstykker #havre #havreknuter #knyttede #havrerundstykker

 

 

Nyte eller utnytte?

Det er det store spørsmålet som kverner rundt i hodet mitt akkurat nå.

Resten av familien har nemlig reist bort for helgen.

 

Hvordan skal kreftene så disponeres, nå som jeg ikke har noen andre å ta hensyn til?

Skal jeg rydde, vaske, stryke, pusse vinduer og alle de andre hussyslene jeg aldri orker?

Eller skal jeg bake, se på tv, høre på bok, shoppe litt og trene – rett og slett slappe av?

 

Kan det å nyte også være å utnytte helgen?

 

Har ikke helt bestemt meg ennå – men mistenker at jeg ender opp med det første alternativet.

Men, bake – det skal jeg nok prioritere – uansett.

Ønsker deg en god helg!

Takk for at du leste <3

 

#dilemma #tanker 

 

Lakrisfudge

Noe av det beste jeg vet, er lakris. En annen ting jeg er veldig glad i er fudge – i dag har jeg slått disse to favorittene sammen til en ny favoritt. Disse ble vanvittig gode – og varer nok ikke mange timene;) Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
170 g sukker
50 g glukosesirup
2 dl kremfløte
1 ss lakrisekstrakt (pulver)
1/2 ts lakrisekstrakt (flytende)
40 g hvit sjokolade
sort matfarge

Fremgangsmåte

Ta sukker, glukosesirup, fløte og lakrisekstraktene i en kjele. Kok opp på middels varme mens du rører. Ikke vær bekymret om det klumper seg litt i begynnelsen, men etterhvert som det blir varmt vil det løse seg opp. Massen skal koke til den når 117 grader. Pass på å røre ofte.

Når temperaturen er nådd, trekker du kjelen til side. Tilsett den hvite sjokoladen og rør til alt har smeltet. Nå tilsetter du farge til du er førnøyd. Helt sort er det vanskelig å få, jeg lot den være mørkebrun. 

Ta massen over i en kjøkkenmaskin, bruk en K-visp og pisk luft inn i massen. Bruk høy hastighet i 8-10 minutter. Nå skal massen har nådd romtemperatur og blitt mattere i fargen.

Hell den i en form – vil du ha tykke fudge som meg, må du bruke en form på 10 x 20 cm.

Avkjøl dem i noen timer i kjøleskap, eller til du ikke klarer å vente lenger…

#fudge #lakris #lakrisfudge #liquorice #søttoggodt #kos

Stillhet

Den uendelige, stjerneklare kvelden kan ikke fanges på et bilde.

Den er så vakker og stille. 

Den kalde lufta, den vakre stjernehimmelen og stillheten gjør så godt for hodet. 

Både det fysiske og psykiske hodet.

Når jeg ser opp på stjernehimmelen føler jeg meg liten, så ubetydelig i den store sammenhengen – når jeg er liten er også mine problemer små.

I hvert fall akkurat nå – og minnet om nå skal jeg gjemme i hjertet mitt.

Jeg vet jeg kommer til å trenge det senere. 

God natt! 

Takk for at du leste <3

Gulrotkake


Etter jeg så noen som lagde gulrotkake på Kakekrigen, fikk jeg så lyst på gulrotkake. Jeg er i grunn veldig fornøyd med min egen oppskrift, så jeg har brukt den. I dag har jeg bakt i “bake-it-easy” form, slik at den skal bli enklere å ta med seg på fjellet – så går det kanskje litt bedre enn med sjokoladekaka;) Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
4 egg
275 g sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
5 gulrøtter 
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
revet sitronskall av en halv sitron

Glasur
150 g kremost
190 g melis
75 g margarin
1 1/2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Først pisker du egg og sukker sammen til eggedosis. Pisk fem minutter på lav hastighet, før du pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og hvit.

I mens det pisker, skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene.

Bland sammen mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Ta margarin og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. 

Du blander alle ingredienser i en kjøkkenmaskin og pisker det med en ballongvisp. Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er helt glatt. Det tar 5-10 minutter. Stopp noen ganger innimellom og press flat smørklumper med en slikkepott før du fortsetter. 

Bre så glasuren jevnt over kaken. Jeg har laget et tynt lag på sidene og et litt tykkere lag på toppen av kaka. Tilslutt har jeg brukt en serveringsgaffel (stor gaffel) og laget struktur i glasuren. 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot 

Sprø cookies med sjokolade og nøtter

Hvem liker ikke cookies? De er kjekke å ha med på tur eller litt kveldskos. Hjemmelagde kjeks smaker selvfølgelig mye bedre enn de du kjøper. I tillegg slipper du unna palmeolje og annet herdet fett – og det er jo en bra ting. Håper du lar deg inspirere og friste. 

Ingredienser
240 g hvetemel
60 g havremel
130 g sukker
75 g karamellsaus
2 1/2 ts bakepulver
1/2 ts salt
50 g mørk kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade
100 g hvit sjokolade
1 eggeplomme
1/3 dl vann
140 g margarin 
20 g pistasjenøtter
50 g hasselnøtter

Fremgangsmåte

Først rører du smør og sukkeret til det er godt blandet, men du trenger ikke røre det hvitt. Jeg bruker en K-visp i kjøkkenmaskinen min.

Bland mel, mel, bakepulver og salt i en bolle – og ta det i smør/sukkerblaningen. Rør det sammen til du får en smuldrete deig.

Tilsett eggeplomme, vann og karamellsaus og rør det sammen til det er godt blandet.

Tilslutt tilsetter du hakket sjokolade og nøtter. Det er ikke nødvendig, men jeg ristet hasselnøttene 8 minutter på 180 grader – og gned av skallet med et kjøkkenhåndkle.

Når alt er blandet, tar du deigen på et matpapir og samler den til en jevn remse.

Bruk matpapiret og samle deigen til en pølse. Så pakker du rullen inn i plastfolie og setter den en halvtime i fryseren. Da blir den fastere i formen og enklere å jobbe videre med.

Så kutter du pølsen i skiver med 1 cm tykkelse. Form dem til en runding med tommel og pekefinger.

Sett ovnen på 200 grader, når du setter kjeksen inn – skrur du ned temperaturen til 175 grader. De skal stekes i 12-15 minutter – avhengig av hvor store du har laget dem. Husk å sette opp temperaturen igjen og vent noen minutter før du setter inn neste brett. 

Kjeksene er myke når du tar dem av stekebrettet, men avkjøl dem på rist – så blir de sprø etterhvert.


 

#cookies #kjeks #bake #hasselnøtter #pistasjenøtter #kveldskos