Søte påskefristelser

Har du lyst til å lage noe godt til påskedagene – får du en oppsummering av mine påskepyntede søtsaker. Håper du finner noe du har lyst til å bake! Gi gjerne tilbakemelding hvis du baker noe – både ris og ros! 

 

Er du glad i makroner – er disse lekre søtsakene noe for deg. Siden de er fylt med appelsinsjokolade er de spesielt egnet for påskedagene. Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskestemte makroner

Er det brownies som er din favorittkake – kan du lage dem i søte muffinsformer og pynte dem med gule nonstop:) Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskebrownies med Daim

Hva med hjemmelaget påskemarsipan? Selv om påskemarsipanen er superbillig om dagen, smaker det jo ikke så godt som hjemmelaget. Lyst til å prøve? Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Hjemmelaget marsipan

Tilslutt må jeg nevne de supergode sjokolademuffinsene. Jeg har pyntet med påskestrøssel, men kan også byttes ut med gule nonstop eller annen pynt. Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskepyntede sjokolademuffins

 

Håper du lar deg friste og inspirere! God bakepåske <3

 

#påske #bake #bakst #kake #sjokoladekake #brownies #makroner #muffins #marsipan #hjemmelaget #easter

 

Eltefrie, halvgrove rundstykker

Her i familien er vi veldig glad i nystekte rundstykker til frokost – også når vi er på ferie. Jeg har endel frosne rundstykker som jeg tar med, men når det er tomt – tyr jeg til disse eltefrie rundstykkene. De kan du lage med liten plass og lite utstyr. Jeg har laget disse en del ganger i campingvogna. Jeg veier bare opp ingrediensene hjemme før jeg drar – så er det bare vann som trengs. Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
150 g hvetemel
300 g fullkornshvetemel
1 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
3 1/3 dl vann

Fremgangsmåte

Ta alt det tørre i en bolle, tilsett kaldt/lunkent vann og rør deigen sammen med en sleiv. Tilsett litt mer vann hvis den ikke lar seg røre sammen. Dekk bollen med plast eller noe annet du har tilgjengelig og la den stå på benken over natten (eller sted mellom 8 og 12 timer).

Etter hevetiden, legger du et bakeark på kjøkkenbenken og strør over et lag med mel.

Hell deigen oppå og strø litt mel over deigen.

Trykk deigen flat med en slikkepott eller stekespade som var det jeg hadde i campingvogna – til du får et rektangel – og brett deigen i to på langs.

Så bruker du slikkepotten til å dele opp deigen i passende stykker. Har du tatt nok mel under, kan du bare fordele de rundt på arket. Jeg hadde vært litt sparsom, så de klisset litt. Er det for mye mel på rundstykkene, kan du børste det bort med fingrene eller bruke en pensel.

Sett dem til etterheving i 15-30 minutter.

Sett ovnen på 250 grader. Når du setter inn rundstykkene, skrur du temperaturen ned til 225 grader. De skal steke i 13-15 minutter.

Avkjøles på rist, men spis dem gjerne lunkne:)

 

 

 

#eltefritt #eltefrie #rundstykker #sunt #frokost #enkelt #bake #bakst

Påskepyntede sjokolademuffins

Jeg synes ofte muffins kan være tørre, så denne gangen var jeg på jakt etter noen myke og saftige muffins – og lykkes! Disse er virkelig de beste muffinsene jeg har laget noen gang – og alle smakskaninene var fornøyde med resultatet. Planen var at de skulle ha en smak av appelsin – men da må det tydeligvis mer juice til – men det får jeg teste en annen gang. Røren gir ca 28 små muffins. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
1,5 dl vann
200 g margarin
300 g hvetemel
4 ss bakekakao
1 1/2 ts natron
400 g sukker
1,5 dl lettrømme
2 egg
1/2 ts salt
saften av en en appelsin (1dl)

Glasur
110 g margarin
3 ss kaffe
2 1/2 ts bakekakao
375 g melis
1/2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og trekk det til side mens du måler opp resten av ingrediensene.

Hell det smeltede smøret i en bolle og tilsett rømme, sukker, appelsinjuice, sammenpiskede egg og vann.

Bland sammen natron, kakao og hvetemel i en bolle. 

Bland det tørre og det våte sammen. Rør til du har en jevn og glatt røre. 

Fordel røren i muffinsformer. Jeg har satt muffinsformene oppi et muffinsbrett. Har du ikke det, anbefaler jeg deg å bruke to muffinsformer, da flyter de ikke så lett utover.  Muffinsen stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter.

 

Mens kaken stekes, lager du glasuren i en kjele. Smelt smøret og tilsett resten av ingrediensene. Rør godt så glasuren blir glatt og fin. Den skal ha en flytende kosistens. Trekk den av platen, men det er sannsynligvis nødvendig å varme den opp igjen mellom muffinsbrettene. 

Med en gang du har tatt muffinsen ut av ovnen, stikker du 4-5 hull med en kakepinne i sentrum av muffinsen. Deretter fordeler du ca 1 teskje glasur over hullene. Pynt med strøssel eller annen pynt du liker.

Avkjøl muffinsen med glasur, på rist. 

#bake #bakst #muffins #sjokolade #sjokolademuffins #påske #kos 

    Havreroser

    Havremel har blitt en av mine favoritter i gjærbakst for tiden, jeg synes det gir en veldig god smak – nesten litt nøtteaktig. I går bakte jeg fine rundstykker – så i dag måtte det bli noen grove. Samtidig hadde jeg lyst til å prøve samme måten å knytte rundstykker på en gang til. Ideen er hentet fra Kvardagsmats valnøttroser, men oppskriften er min egen. Det gikk, som jeg forventet, endel lettere å knytte med grovere deig. Dette blir gode og lekre rundstykker å sette frem på påskebordet. Håper du lar deg friste og inspirere!

    Ingredienser
    300 g havremel
    300 g sammalt hvete fin
    300 g hvetemel
    1 pk fersk gjær
    4 dl ekstra lettmelk
    2 dl vann
    0,5 dl olje
    1 ts salt
    1 ts honning

    Fremgangsmåte
    Bland alt det tørre i en bolle og så smuldrer du den ferske gjæren oppi melet.

    Lunk melk og vann til ca 35 grader. Hvis oljen har stått i kjøleskapet, må den også lunkes.

    Hell melk, vann, olje og honning i melet og elt deigen sammen. La den elte videre i 10 minutter før du samler deigen og dekker bollen med plast.

    La deigen heve i 60 minutter.

    Når deigen er ferdig hevet, deler du den inn i 18 emner – hvert på ca 90 gram.

    Hvert emne samler du til en bolle, før du triller den ut til en pølse på ca 30 cm. Knyt deretter rosen som på bildet under.

    Havrerosene skal nå etterheve i 40-45 minutter før de stekes på 225 grader i 12-15 minutter. Dersom du skal tine dem i stekeovn – bør du velge kortest steketid.

    Avkjøl rundstykkene på rist – og frys de du ikker spiser når de er helt avkjølt.

    #rundstykker #bake #bakst #gjærbakst #kvardagsmat #havre #grovt #havreroser

    Påskeroser – deilige rundstykker til påskefrokostene

    I dag har jeg tryllet om familiens favorittrundstykker – knyttede frokostbrød – til påskefargede rosetter. Ideen fikk jeg fra Kvardagsmat sine Valnøttroser, men oppskriften er min egen. Det var litt knotete å få til rosene, men det er nok fordi denne deigen har en mer klissete konsistens enn en grovere deig. Uansett synes jeg de ble fine og gleder meg til å nyte dem i de glade påskedagene. Gidder du ikke å knytte dem – smaker de jo like godt som vanlige rundstykker også:) Håper du lar deg friste og inspirere!

    Ingredienser
    1000 g hvetemel
    175 g margarin
    2 ts salt
    3 dl ekstra lettmelk
    3 dl vann
    1 pk fersk gjær

    Fremgangsmåte
    Bland mel og salt i en bolle, så smuldrer du oppi den ferske gjæren.

    Smelt smøret i en kjele – trekk kjelen til side og tilsett melk og vann. For meg var temperaturen på væsken helt perfekt, men ved behov kan du varme den litt (maks 35 grader).

    Hell væsken i melet, bland deigen og la den elte i 10 minutter. Nå kan du tilsette farge hvis du ønsker det – anbefaler å bruke matfarge. Vil tro det ikke går å bruke konditorfargen du får kjøpt på matbutikken, men jeg har jo ikke prøvd. Dekk bollen med plast og la den heve i 45 minutter.

    Når den er ferdig hevet, deler du den i 20 emner, hvert på ca 90 gram. Det er selvfølgelig ikke nødvendig å veie dem, men jeg er fryktelig dårlig på øyemål:)

    Hvert emne elter du sammen til en bolle. Så triller du den ut til en 30-35 cm lang pølse. Rull pølsen i bittelitt mel – så blir det lettere å knyte.

    Her har jeg startet knytingen liggende på benken. Når du har lagt den første enden over – skal enden til høyre være kortere enn den til venstre – slik som på bildet. Så knyter du en knute – og “bretter” endene over og inn i midten – den ene ovenfra og den andre undenfra. Håper bildene hjelper deg på rett vei:)

    Dekk frokostbrødene med plast eller klede – og etterhev i 40 minutter (ta tiden fra første brett er ferdig). 
     

    Jeg penslet dem med pisket egg – og uten frø – da jeg synes det ble penest (prøvde begge deler).

    Frokostbrødene stekes på 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har det) – i ca 13-15 minutter. Jeg pleier å steke de som skal i frysen litt kortere enn de som spises med en gang. Det er fordi jeg tiner dem i ovn og vil ikke at de skal få for tykk stekeskorpe. De er selvfølgelig like gode etter en runde i frysen.

     

    #bake #bakst #gjærbakst #rundstykker #påske #påskeroser #påskerundstykker

     

    Marsipankake med bringebær og vaniljekrem

    Denne helgen har jeg laget marsipankake til min svoger. Jeg prøvde meg frem med nye oppskrifter denne gangen – og jeg hentet dem fra forskjellige steder. Dermed gikk ikke elementene i kaken helt som planlagt – og det ble ingen gode step-by-step-bilder å vise dere. Kaken ble god på smak, men den ble ikke så pen innvendig. Kombinasjonen av vaniljekrem, hjemmelaget syltetøy og egen dynk – var veldig god. Dere får oppskrift på dynk og syltetøy denne gangen – så skal jeg snart prøve meg igjen – og huske å ta bilder hele veien:) Håper dere lar dere friste og inspirere.

     

    Ingredienser og fremgangsmåte – dynk

    150 g vann
    50 g sukker
    1/2 sitron
    1/2 vaniljestang 

    Bland ingrediensene i en kjele. Fra vaniljestangen “løsner” du frøene – men legg også stangen oppi. Det er ikke så nøye om du får med litt fruktkjøtt eller kjerner fra sitronen. Kok opp ingrediensene på middels varme – og la den koke et par minutter. Sil dynken over i en bolle og avkjøl.

    Ingredienser og fremgangsmåte – syltetøy

    350 g bringebær
    85 g sukker
    1 ts certo syltepulver.

    Bruk gjerne frosne (norske) bringebær, men la dem tine endel først. Kok opp bærene på middels varme. Bland sukker og syltepulver godt sammen. Tilsett blandingen og la syltetøyet fosskoke i 1 minutt. Sett det til avkjøling i kjøleskap.

     

     

    Påskebrownies med Daim

    Disse muffinsene er veldig kjekke å ha i frysen, de tiner raskt og så smaker det jo så godt! I tillegg kan du ta opp passelig mengde, slik at du unngår at noe går til spille – ikke at det er noe problem her i huset altså;) For min del, baker jeg disse fordi minsten er relativt kresen, og stort sett ikke liker noe av det andre gode jeg lager til påske (som makroner, marsipan osv). Da kan jeg bare ta opp en muffins til han – så er problemet løst:) Håper du lar deg friste og inspirere!

    Ingredienser
    300 sukker
    70 g bakekakao
    1/4 ts salt
    1/4 ts bakepulver
    2 ts vaniljesukker
    100 g hvetemel
    100 g Melkesjokolade med Daim
    170 g margarin
    3 egg 
    70 g Nonstop

    Fremgangsmåte 

    Sett stekeovnen på 180 grader og finn fram muffinsformer. Jeg bruker et muffinsbrett av silikon – da slipper du problemet med at de flyter utover under steking. Har du ikke muffinsbrett, er det lurt å bruke to muffinsformer under steking. Hvis du har en med motiv – kan du sette en hvit enn utenfor og så fjerner du den etter steking (den kan brukes på nytt). 

    Mål opp hvetemel, sukker, bakepulver, salt, vaniljesukker og bakekakao og blander det i en bolle.

    Melkesjokoladen hakker du opp i grove biter. Sorter ut de gule Nonstopene (du trenger sannsynligvis mer enn en pose hvis du vil ha fire gule på hver).

    Smelt smør/margarin. Pisk eggene lett sammen i en bolle – du trenger ikke kjøkkenmaskin. Tilsett det tørre og det smeltede smøret

    Bland sammen akkurat så lenge som til du har en jevn røre, tilsett melkesjokoladen og rør rundt. 

    Hell røren i formene. Du kan for eksempel bruke en isskje. Du skal bare fylle opp en drøy cm. Slå muffinsbrettet et par ganger i benken, så de får en jevn overflate. Plasser så Nonstop på toppen.

    Stek muffinsene midt i ovnen på 180 grader i ca 15-20 minutter, litt avhengig av hvor «bløt» du ønsker den. Siden jeg har muffinsbrett av sillikon, bruker jeg nest nederste rille for bedre understeking – og litt lengre steketid. 

    Avkjøl muffinsen på rist. Disse skal jeg oppbevare i fryseren noen dager, så holder de seg like gode fram til påske.


     

    #brownies #melkesjokolade #sjokolade #muffins #bake #bakst#daim #påske #påskemuffins #påskebrownies

    Hjemmelaget påskemarsipan – sjokoladeegg og kolibristenger

    For meg er marsipan et like selvfølgelig tilbehør til påske, som til jul – likevel har jeg aldri laget marspian til påske før. Hjemmelaget marsipan er jo sååå godt – så da tenkte jeg det var en god idé å lage marsipan til påske i år. Det er ikke vanskelig, men tar litt tid – spesielt tørkingen av de skoldede mandlene – men det er virkelig verd det! Håper du lar deg friste og inspirere – så blir det kanskje hjemmelaget marsipan hos deg også denne påsken:)
     

    Ingredienser
    250 g mandler
    250 g melis
    1/2 ts tragant
    1 eggehvite

    1 stor plate melkesjokolade
    strøssel

     

    Fremgangsmåte

    Først må mandlende skoldes (noen dropper det, men jeg synes i hvertfall det er best.)

    Kok opp vann i en kjele. Når det koker, skru av varmen og tilsett mandlene. La dem ligge i ca 10 minutter – du kan se at skallet begynner å sprekke. 

    Hell så mandlene over i et dørslag og la de avkjøle seg.

    Mandlene “popper” du ut av skallet og legger dem på et kjøkkenhåndkle eller tørkepapir. Der skal de ligge og tørke i et par dager.
     

    Når mandelen er ferdig tørket, er det på tide å male dem. Jeg jukset litt med å bruke en blender (den som hører til stavmikseren) til å hakke dem første gangen. De skal nemlig males to ganger.

    Etter den første gangen, blandet jeg mandlene med melis – og malte blandingen i en kvern.

    Så tilsetter du tragant (det får du kjøpt på apoteket) og eggehvite. Jeg tilsatte også en dråpe matfarge her – mye enklere å blande inn farge i denne fasen. Matfarge er genialt i fohold til vanlig konditorfarge – for det trengs bare små mengder og du unngår at marsipanen blir klissete.

    Du må belage deg på å bruke hendene for å arbeide marsipanen godt sammen. Når du er ferdig – pakker du deigen godt inn i plast og lar den hvile et par timer (eller mer) på et kjølig sted.

    Så er det bare fritt frem for å lage hva du måtte ønske. Hjemmelaget marsipan er litt smuldrete i konsistensen, men det hjelper når du arbeider med den. Det blir lett litt sprekker i formene – men det dekker vi jo med sjokolade – så det gjør ingen ting.

    Sjokoladen smelter du over vannbad. Pass på at det ikke kommer damp opp mellom bolle og kjele.

    Jeg brukte melkesjokoladen fra Nidar – men du velger den sjokoladen du liker best. Juster varmen underveis, så du har en passe tykkelse på sjokoladen. Den avkjøles når du legger marspianen oppi – så du må følge med.

    Jeg hadde noen tynne gafler som jeg brukte – men du kan bruke vanlige gafler eller annet du har på kjøkkenet som egner seg. Poenget med de tynne gaflene – er at det skal kunne renne av litt sjokolade.

    Jeg la de som skulle ha strøssel på i en egen skål og drysset strøsselet over – før jeg la dem til tørking (se bilder).

    Marsipanen må så legges kjølig for at sjokoladen skal tørke. Legg den over i en lufttett boks og oppbevar kjølig – og et sted ingen andre kan finne dem;) Disse blir nemlig farlig gode!

     

    #påske #marsipan #hjemmelaget #påskemarsipan #søttoggodt #kos #bake
     

     

    Påskestemte makroner med appelsinfyll

    Nå er det på tide å starte påskeforberedelsene på bakefronten for min del i hvert fall. Appelsinsjokolade er en av mine sjokoladefavoritter – og gir påskestemning for meg. I tillegg gir de en fin syrlighet til de søte makronene. Det som er så kjekt med disse makronene, er at de holder seg fint i frysen frem til påske (hvis du klarer å vente så lenge da). Jeg synes faktisk makronene blir aller best når de får en tur innom fryseren. Håper du også kom i påskestemning nå – og at du lar deg friste og inspirere!

    Ingredienser
    75g eggehvite
    100g sukker
    90 g mandelmel (ikke fettredusert)
    100 g melis

    Fyll
    100g appelsinsjokolade
    50 g kremfløte (0,5 dl)
     

    Fremgangsmåte

    Et generelt tips er å passe på at bolle og visp er vasket godt med såpe før du begynner. Det er også viktig å kun ha eggehvite med – bare bittelitt annet ødelegger marengsen din. Det er også viktig å veie opp ingrediensene nøyaktig – eggehviten per egg varierer mye i fohold til størrelsen på egget.

    Pisk eggehvitene på lav hastighet et par minutter og øk gradvis til medium hastighet. Pisk til eggehvitene skummer – tilsett så sukkeret og pisk videre, øk hastigheten til høy hastighet. Pisk til du har en blank og fin marengs. Tilsett farge hvis du ønsker det – jeg brukte en kombinasjon av gul og rød farge for å få orange makroner.

    Sikt melis og mandelmel over marengsen – og rør det godt sammen. Her er det viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten. Jeg har vært redd for å røre for mye – for da blir de tynne og uspiselige – men det gjør ikke så mye om de røres litt for lite. De blir like gode for det.


     

    Så heller du røren over i en sprøytepose – og sprøyter på som små rundinger på silikonmatte eller bakepapir. Som mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret.

    Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten.

    Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 60 minutter. 

    Så er de klare for steking. De stekes midt i ovnen på 150 grader i mellom 11 og 13 minutter – her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn.

    I tørketiden kan du lage fyllet.

    Finhakk appelsinsjokolade (jeg har brukt den som har form som en appelsin). Kok opp fløten og hell den over den finhakkede sjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen har smeltet. Sett sjokoladen kaldt til du skal fylle makronene. 

    Makronene må være helt avkjølt før du fyller dem. Bruk en sprøytepose eller en teskje for å fyllle makronene.

    Så er det bare å legge dem i frysen eller kjøleskapet (etter du har prøvesmakt selvfølgelig).

     

    #makroner #påske #påskestemning #sjokolade #appelsin #appelsinsjokolade #bake #bakst

     

    Gulrotkake med karamelliserte valnøtter

    Gulrotkake er noe av det beste jeg vet – og denne gangen har jeg laget en ekstrautgave for festlige anledninger. Kaken er både fylt og pyntet med karamelliserte valnøtter. Kaken ble godt mottatt av alle gjestene – så denne kan jeg trygt anbefale. Håper du lar deg friste!

    Ingredienser
    Kakerøre
    4 egg
    275 g sukker
    190 g hvetemel
    2 ts natron
    2 ts kanel
    1 ts vaniljesukker
    1/2 ts salt
    5 gulrøtter 
    1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
    revet sitronskall av en halv sitron

    Glasur
    200 g kremost
    250 g melis
    100 g usaltet smør
    2 ts vaniljesukker
    1 ts sitronsaft

    Karamelliserte valnøtter
    80 g valnøtter
    80 g sukker

    Fremgangsmåte

    Jeg starter alltid med å måle opp og finne fram alle ingredienser.

    Først pisker du egg og sukker sammen til eggedosis. Pisk fem minutter på lav hastighet, før du pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og hvit.

    I mens det pisker, skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene.

    Bland sammen mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet.

    Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

    Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form.

    Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

    Karamelliserte valnøtter

    Smelt sukkeret i en vid kjele eller stekepanne på medium varme – ikke rør i sukkeret, da krystalliserer det seg. Når alt sukkeret har smeltet – tilsetter du nøttene og rører til nøttene er dekket med sukkeret. Hell dem over på et bakepapir – og avkjøl nøttene. Deretter hakker du dem opp i passende biter. Dette kan gjøres noen dager i forveien om du vil – bare oppbevar nøttene i et lufttett glass.


     

    Glasur og montering

    Ta smør og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. 

    Så blander du sammen smør og kremost til du har en glatt blanding (jeg brukte K-visp). Stopp noen ganger innimellom og press flat smørklumper med en slikkepott før du fortsetter. Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker videre med en ballongvisp. Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er helt glatt. Det tar 5-10 minutter.

    Jeg delte kaken i to – og fylte den med et tynt lag med glasur og karamelliserte valnøtter. 

    Bre resten av glasuren jevnt over kaken. Jeg hadde et tynt lag på sidene og et litt tykkere lag på toppen av kaka. På toppen brukte jeg en serveringsgaffel (stor gaffel) for å lage struktur i glasuren. Tilslutt fordelte jeg valnøtter i kanten på kaken.

    Gulrotspiralen på toppen er kandisert. Rundt kaken har jeg finhakket kandisert gulrot, men du kan også bruke strøssel. 

    #gulrotkake #bake #bakst #gulrot #valnøtter