I går følte jeg meg litt rosa…

Rosa er langt fra min yndlingsfarge, men i går ble jeg fristet til å kjøpe noe rosa “dill” . Kanskje jeg trenger noe lyserosa i livet mitt akkurat nå? For her er det ingen rosa skyver å sveve på. Selv om jeg har det litt bedre om dagen, er det langt igjen til målet.

Så da pynter jeg med rosa – og baker litt rosa – så passer det sammen med det lyserosa håpet som neste ukes time på Rikshospitalet gir meg:)

Forøvrig fikk jeg en god latter når jeg kom hjem med tingene – og jenta mi sa: Jeg liker at vi har så mange forskjellige farger på ting hjemme hos oss – da får vi en sånn rotete og hjemmekoselig stil:)

Håper du har noe lyserosa i livet ditt også!

 

Takk for at du leste <3

 

 

 

Tynne knekkebrød “pyntet” med salt og sesamfrø

Jeg hadde lyst til å prøve å lage noen hjemmelagde knekkebrød. På nettet fant jeg mange oppskrifter på slike frøknekkebrød – men det er ikke mann og barn særlig begeistret for. Løsningen ble derfor å prøve å lage knekkebrød på svensk vis – der selve knekkebrødet er uten hele korn – men man “pynter” med det man liker best. Oppskriften har jeg hentet fra programmet: Hele Sverige baker. Jeg synes de ble gode, men ønsker å utvikle oppskriften videre før jeg presenterer den for dere. Under kan dere se noen bilder fra prosessen. Hvis dere vil lese oppskriften jeg brukte – finner du den her

 

Hjemmelaget havremel – enkelt og billig:)

Den siste tiden har jeg blitt veldig glad i den nøtteaktige smaken bakeverket får når man bruker havremel. Jeg synes ikke man får den samme effekten av å bruke hele havregryn. Jeg bruker blant annet havremel i polarbrød og havrerundstykker. Havremel har ikke samme egenskaper som hvetemel – og hever ikke. Det er derfor viktig at havremelet ikke utgjør mer enn 1/3 av melmengden.

Ferdig havremel får du i de fleste dagligvarebutikker, men det er ganske dyrt. Derfor har jeg bestemt meg for å begynne å lage havremel selv. Det var veldig enkelt!  Ved å bruke en blender (av den typen som tilhører stavmikser) og kjøre havregrynene i et par minutter – fikk jeg fint havremel. Dette kommer jeg til å spare endel penger på. Nå skal det sies at jeg ikke har gjort en skikkelig baketest på det hjemmelagde havremelet – men det skal jeg gjøre veldig snart!

Håper du lærte noe nytt i dag du også:) Ha en fin dag!

Runa:)

 

#havre #havremel #hjemmelaget #polarbrød #havrerundstykker #bake #bakst

Påskeharen er spist og togene kjører ikke lenger i samme spor

Vanligvis synes jeg det er godt å komme tilbake til hverdagen – men ikke nå. 

I ferien føles det som om jeg sitter på riktig tog:)

Kroppen mestrer så mye bedre det sakte campinglivet vi lever i ferien. Da blir det mange gode dager innimellom de dårlige – og de dårligere blir litt enklere å komme gjennom. Ferielivet har få krav og få stressende aktiviteter. Akkurat slik som hodet mitt elsker:)

Jeg kan ta det med ro hele dagen uten å få dårlig samvittighet, ingen klesvask eller annet husarbeid som venter, jeg kan sove lenge – og stillheten man finner til fjells, kan ingenting måle seg med. Hodet mitt elsker stillhet!

Jeg har kjørt ti dager på et dobbelspor, hvor begge togene kjørte i samme retning. Det er jeg veldig takknemlig for!

Håper du også har hatt en fin påske!

 

Takk for at du leste <3

 

PS. Er dette med tog forvirrende, må du lese innlegget: Det føles som om jeg sitter på feil tog

 

 

Søte påskefristelser

Har du lyst til å lage noe godt til påskedagene – får du en oppsummering av mine påskepyntede søtsaker. Håper du finner noe du har lyst til å bake! Gi gjerne tilbakemelding hvis du baker noe – både ris og ros! 

 

Er du glad i makroner – er disse lekre søtsakene noe for deg. Siden de er fylt med appelsinsjokolade er de spesielt egnet for påskedagene. Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskestemte makroner

Er det brownies som er din favorittkake – kan du lage dem i søte muffinsformer og pynte dem med gule nonstop:) Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskebrownies med Daim

Hva med hjemmelaget påskemarsipan? Selv om påskemarsipanen er superbillig om dagen, smaker det jo ikke så godt som hjemmelaget. Lyst til å prøve? Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Hjemmelaget marsipan

Tilslutt må jeg nevne de supergode sjokolademuffinsene. Jeg har pyntet med påskestrøssel, men kan også byttes ut med gule nonstop eller annen pynt. Oppskrift og fremgangsmåte finner du her: Påskepyntede sjokolademuffins

 

Håper du lar deg friste og inspirere! God bakepåske <3

 

#påske #bake #bakst #kake #sjokoladekake #brownies #makroner #muffins #marsipan #hjemmelaget #easter

 

Eltefrie, halvgrove rundstykker

Her i familien er vi veldig glad i nystekte rundstykker til frokost – også når vi er på ferie. Jeg har endel frosne rundstykker som jeg tar med, men når det er tomt – tyr jeg til disse eltefrie rundstykkene. De kan du lage med liten plass og lite utstyr. Jeg har laget disse en del ganger i campingvogna. Jeg veier bare opp ingrediensene hjemme før jeg drar – så er det bare vann som trengs. Håper du lar deg inspirere og friste!

Ingredienser
150 g hvetemel
300 g fullkornshvetemel
1 ts tørrgjær
1/2 ts salt
1/2 ts sukker
3 1/3 dl vann

Fremgangsmåte

Ta alt det tørre i en bolle, tilsett kaldt/lunkent vann og rør deigen sammen med en sleiv. Tilsett litt mer vann hvis den ikke lar seg røre sammen. Dekk bollen med plast eller noe annet du har tilgjengelig og la den stå på benken over natten (eller sted mellom 8 og 12 timer).

Etter hevetiden, legger du et bakeark på kjøkkenbenken og strør over et lag med mel.

Hell deigen oppå og strø litt mel over deigen.

Trykk deigen flat med en slikkepott eller stekespade som var det jeg hadde i campingvogna – til du får et rektangel – og brett deigen i to på langs.

Så bruker du slikkepotten til å dele opp deigen i passende stykker. Har du tatt nok mel under, kan du bare fordele de rundt på arket. Jeg hadde vært litt sparsom, så de klisset litt. Er det for mye mel på rundstykkene, kan du børste det bort med fingrene eller bruke en pensel.

Sett dem til etterheving i 15-30 minutter.

Sett ovnen på 250 grader. Når du setter inn rundstykkene, skrur du temperaturen ned til 225 grader. De skal steke i 13-15 minutter.

Avkjøles på rist, men spis dem gjerne lunkne:)

 

 

 

#eltefritt #eltefrie #rundstykker #sunt #frokost #enkelt #bake #bakst

Min påskeidyll er akkurat her og nå

Her jeg sitter i solveggen og ser på mann og barn boltre seg i snøen:)

Alle hjerter gleder seg!

Så får det heller være at jeg har en heller dårlig dag, men jeg har hatt mange av de bedre i det siste:)

I kveld skal vi sitte kose oss med en film sammen, barn og voksne. 

I dag er dette påskeidyll nok!

Håper du også har en fin påske:)

 

Takk for at du leste<3

 

Påskepyntede sjokolademuffins

Jeg synes ofte muffins kan være tørre, så denne gangen var jeg på jakt etter noen myke og saftige muffins – og lykkes! Disse er virkelig de beste muffinsene jeg har laget noen gang – og alle smakskaninene var fornøyde med resultatet. Planen var at de skulle ha en smak av appelsin – men da må det tydeligvis mer juice til – men det får jeg teste en annen gang. Røren gir ca 28 små muffins. Håper du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
1,5 dl vann
200 g margarin
300 g hvetemel
4 ss bakekakao
1 1/2 ts natron
400 g sukker
1,5 dl lettrømme
2 egg
1/2 ts salt
saften av en en appelsin (1dl)

Glasur
110 g margarin
3 ss kaffe
2 1/2 ts bakekakao
375 g melis
1/2 ts vaniljesukker

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele og trekk det til side mens du måler opp resten av ingrediensene.

Hell det smeltede smøret i en bolle og tilsett rømme, sukker, appelsinjuice, sammenpiskede egg og vann.

Bland sammen natron, kakao og hvetemel i en bolle. 

Bland det tørre og det våte sammen. Rør til du har en jevn og glatt røre. 

Fordel røren i muffinsformer. Jeg har satt muffinsformene oppi et muffinsbrett. Har du ikke det, anbefaler jeg deg å bruke to muffinsformer, da flyter de ikke så lett utover.  Muffinsen stekes midt i ovnen på 180 grader i 15-20 minutter.

 

Mens kaken stekes, lager du glasuren i en kjele. Smelt smøret og tilsett resten av ingrediensene. Rør godt så glasuren blir glatt og fin. Den skal ha en flytende kosistens. Trekk den av platen, men det er sannsynligvis nødvendig å varme den opp igjen mellom muffinsbrettene. 

Med en gang du har tatt muffinsen ut av ovnen, stikker du 4-5 hull med en kakepinne i sentrum av muffinsen. Deretter fordeler du ca 1 teskje glasur over hullene. Pynt med strøssel eller annen pynt du liker.

Avkjøl muffinsen med glasur, på rist. 

#bake #bakst #muffins #sjokolade #sjokolademuffins #påske #kos 

  Hasselnøttmakroner med sjokoladefyll

  Jeg synes makroner er veldig gøy for tiden – og så er de jo så pene å se på. Denne gangen hadde jeg lyst til å prøve å bruke hasselnøtter i stedet for mandler. Spesielt med tanke på minsten som ikke liker makroner – men elsker Firkløverkake (den kan du finne oppskrift på her). Det falt heldigvis i smak og nå har vi noen makroner som hele familien liker:))

  Ingredienser

  75 g eggehvite
  100 g melis
  100 g sukker
  100 g hasselnøtter

  0,5 dl kremfløte
  100 g Firkløver

  Fremgangsmåte

  Et generelt tips er å passe på at bolle og visp er vasket godt med såpe før du begynner. Det er også viktig å kun ha eggehvite med – bare bittelitt annet ødelegger marengsen din. Det er også viktig å veie opp ingrediensene nøyaktig – eggehviten per egg varierer mye i fohold til størrelsen på egget.

  Jeg anbefaler deg å riste hasselnøttene i ovn på 180 grader i ca 9 minutter. Så fjerner du skallet ved å gni nøttene i et kjøkkenhåndkle. Deretter maler du nøttene. Jeg kjørte dem i blenderen, men du må være forsiktig – kjører du for lenge, får du nøttesmør…

  Pisk eggehvitene med en teskje sukker på medium hastighet til eggene skummer – så øker du hastigheten og pisker videre til du har fått en porøs marengs. Så tilsetter du resten av sukkeret litt etter litt – og pisker videre på høy hastighet til sukkeret er helt oppløst. Det tar ca 3-5 minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger og klemme sammen. Hvis du kjenner sukkerkorn, må du piske litt til. 

  Når marengsen er ferdig, kan du tilsette farge. Du kan ikke bruke vanlig konditorfarge som du kjøper på matbutikken – da vanner du bare ut marengsen. Her ser du hvor lite farge som må til når du bruker konsentrert farge. 


  Sikt melisen over marengsen – og tilsett de malte hasselnøttene – og rør det godt sammen. Her er det viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten. Jeg har vært redd for å røre for mye – for da blir de tynne og uspiselige – men det gjør ikke så mye om de røres litt for lite. De blir like gode for det.
   

  Så heller du røren over i en sprøytepose – og sprøyter på som små rundinger på silikonmatte eller bakepapir. Som mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret.

  Det er viktig at underlaget ligger flatt når du sprøyter ut – så hvis stekebrettene dine er litt skjeve – legger du matte/arket rett på benken – og lirker det over på stekebrettet etterpå. Når makronen er over på stekebrettet – dunker du hardt noen ganger under stekebrettet for å få eventuelle luftbobler i makronene til overflaten.

  Nå skal makronene tørke til de får en hinne – det tar mellom 30 og 60 minutter. 

  Så er de klare for steking. De stekes midt i ovnen på 150 grader i mellom 11 og 13 minutter – her må du nesten bare prøve deg fram i din ovn.

   

  I tørketiden kan du lage fyllet.

  Finhakk Firkløversjokoladen og legg den i en bolle. Kok opp fløten og hell den over den finhakkede sjokoladen. Rør med en slikkepott til all sjokoladen har smeltet. Sett sjokoladen kaldt til du skal fylle makronene. 

  Makronene må være helt avkjølt før du fyller dem. Bruk en sprøytepose eller en teskje for å fyllle makronene. Jeg pleier å sortere makronene før jeg begynner å fylle – så får jeg to og to som er ca like.

  Så er det bare å legge dem i frysen eller kjøleskapet (etter du har prøvesmakt selvfølgelig).

   

  #makroner #hasselnøttmakroner #hasselnøtter #firkløver #sjokolade

   

   

   

  Endelig kom jeg hjem fra byen med noe til meg selv:)


  Kjempegøy med litt nytt bakeutstyr:))
  Spesielt spent på det nye vaniljesukkeret – skal visst være fantastisk mye bedre (og det bør det til den prisen). 

  Tror jammen jeg må bake litt i kveld jeg – skal du bake noe i helgen?

  Runa:)

  Takk for at du leste <3