Vannbakkels

Noen ganger har man dårlig tid – men har likevel lyst til å serverer flere slag på bordet. Da er vannbakkels perfekt – da kan du lage tre “slag” av bare en deig. Jeg har laget en stang med mandler og melis, små munnfuller av vannbakkels fylt med vaniljekrem og en krans fylt med vaniljekrem, fløtekrem og friske bær. Mange har litt skrekken for vannbakkels – men det er ikke så vanskelig som man skulle tro. Det er spesielt viktig å steke dem lenge nok. Håper du lar deg friste og inspirere! 

Ingredienser
250 g vann
250 g H-melk
6 ts sukker
180 g margarin
200 g mel
240 g egg (4-5 egg)

Vaniljekrem
4 eggeplommer
2,5 dl kremfløte
2,5 dl helmelk
90 g sukker
1 ts vaniljesukker (av Bourbon-vanilje)
1/2 vaniljestang
35 g maizena 

Pynt
melis
romessens
2 dl kremfløte
skivede mandler
 

Fremgangsmåte

Start med å sette stekeovnen på 190 grader.

Kok opp vann, melk, margarin og sukker i en kasserolle. 

Ta kjelen av platen, tilsett alt hvetemelet på en gang og visp kraftig med en ballongvisp eller liknende.  Sett kjelen tilbake på platen (på medium varme) og bruk en trespatel/tresleiv til å skyve massen fram og tilbake slik at den ikke setter seg fast i bunnen. Denne prosessen skal få litt av væsken til å fordampe. Gjør dette i ca 1 minutt.

Ta kjelen av varmen og tilsett ett og ett egg av gangen. Jeg tar deigen i en kjøkkenmaskin for å gjøre det hele enklere. Det er viktig at det blir nok egg i røren – det kan man teste ved å la deigen “ramle” ned fra en slikkepott – er det nok egg, skal du få en jevnt V. Er den taggete, må du tilsette mer egg.  

Fyll deigen i sprøytepose med stjernetipp (1M). 

På det første brettet – sprøyter du ut til krans og stang.

Til kransen er det kjekt med en mal. Bruk en springform – jeg bruker en åpen 22′ – som jeg smører innvendig med litt formfett. Sett den med den slette kanten ned. Sprøyt så inntil ringen en runde – og så en tett inntil der igjen. Tilslutt sprøyter du en ring på midten av de to andre. Fjern forsiktig springformen. 

Stangen sprøyter du ut i et slangemønster i passende 8-10 cm bredde i nesten hele bakebrettets kortside. Gjør det samme oppå – slik at du får to høyder. Strø tilslutt godt med skivede mandler over stangen. Sett brettet i ovnen.

Sett brettet midt i ovnen og la det steke i 40 – 50 minutter. Den skal være nokså mørk i fargen for at den skal være gjennomstekt. Du kan også banke på den for å sjekke at du har en hul lyd. Ta brettet ut når kransen er ferdig stekt. Det gjør ikke noe om stangen ikke er like “ferdig”:

På neste brett sprøyter du ut små vannbakkels. Jeg sprøyter ut til en liten “rose” – altså liten runding som avsluttes med en liten topp på midten. Disse skal være slik at du får plass til hele i munnen, så de må ikke bli for store. 

Disse stekes på samme varme i ca 20 – 30 minutter.

Vaniljekremen lager du mens vannbakkelsen steker. Start med å sette en ildfast form i fryseren.

Kok opp melk, fløte, sukker, vaniljesukker og vaniljestangen. Vaniljestangen splitter du først på langs og skraper ut frøene – før du tar både frø og stang i kjelen. 

I en annen bolle rører du sammen eggeplommer og maizena. Når væsken har kokt opp – tilsetter du litt av den i egget mens du rører kraftig. Tilsett resten av væsken og piske det hele godt sammen, før du siler væsken tilbake i kjelen. 

Varm opp væsken til den tykner på middels varme, mens du rører hele tiden. 

Hell vaniljekremen over i den kalde ildfaste formen og dekk den med plastfolie. Legg folien helt nedpå kremen for å unngå snerkdannelse. Når kremen er helt avkjølt, tar du vaniljekremen over i en sprøytepose med liten, rund tipp. 

Fløtekremen pisker du sammen av kremfløte og 2 ss melis. Pisk kremen på middels hastighet, så får du en mer stabil krem. Hell kremen i en sprøytepose med stjernetipp.

Montering

Kransen fyller du ved å kutte av øverste delen (der den bare en en “stripe” bred). Dytt innmaten litt ned og fyll bunnen med vaniljekrem. Deretter sprøyter du ut små “roser” av fløtekrem på toppen. Pynt med friske bær etter ønske. Legg tilslutt lokket forsiktig på igjen – og pynt med å drysse litt melis over. En tesil er perfekt å bruke til det.

Stangen pyntes med en tykk melis som du smaker til med romessens – jeg synes det er godt med litt mye smak på denne.

Vannbakkelsen fyller du med vaniljekrem med å dytte inn tippen på et svakt punkt på vannbakkelsen. Sprøyt inn kremen til du kjenner at det er fullt. Dryss over litt melis rett før servering.


 

#vannbakkels #17mai #vannbakkelskrans #vannbakkelsstang #wienerstang #vaniljekrem #krem #jordbær #blåbær

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg