Ingredienser
Mandelbunn
270 g mandler
270 g finkornet sukker
4 eggehviter
2 1/2 ts bakepulver
Suksesskrem
5 eggeplommer
1,25 dl kremfløte
125 g sukker
1/2 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker
170 g smør (romtemperert)
Sjokoladereir
40 g mørk kokesjokolade
20 g lys kokesjokolade
Pynt
Anton Berg marsipanegg, mandelegg, sjokoladeegg og hjemmelaget påskeegg.
Fremgangsmåte
Suksesskrem
Sett først en ildfast form i fryseren. Ta eggeplommer, kremfløte og sukker i en kjele – rør det godt sammen. Spilt en halv vaniljestang, skrap ut frøene og ha både vaniljestangen og frøene i blandingen. Rør dette godt sammen før du setter på varmen. Varm opp kremen på middels varme mens du rører hele tiden. La blandingen koke forsiktig opp – og la den småkoke et par minutter. Heller den over i den kalde formen, legg plast helt ned på kremen slik at du ikke får snerk. Avkjøl kremen i kjøleskapet.
Når kremen er avkjølt, setter du den ut på benken en liten time. Så tar pisker du smøret hvitt og luftig. Pisk nedi litt og litt av den gule kremen, da unngår du som regel at den klumper seg. Dersom du likevel får små smørklumper, er det bare fordi smøret og kremen ikke har lik temperatur. Du løser det ved å tine på lav varme i mikroovnen i et halvt minutt av gangen og pisk mellom hver gang. For å få kremen ekstra gul, kan du bruke egg med ekstra gul plomme – eller tilsette litt matfarge som jeg har gjort.
Mandelbunn
Så maler du mandler i en kjøkkenmaskin/blender (eller bruker ferdig malte om du vil). Det er ikke så viktig at absolutt alt er finmalt, noen mandelbiter gir bare litt ekstra crunch i kaka. Har du erfaring med marengs, kan du piske denne samtidig som du holder på med malingen.
Når du skal piske marengs, er det viktig at du starter på lav hastighet og øker gradvis. Når eggehvitene skummer hvitt – reduserer du til halv fart og tilsetter sukkeret litt etter litt. Jeg anbefaler å bruke finkornet sukker, det kan du kjøpe eller lage selv ved å kjøre sukkeret i en blender. Marengsen er ferdig når den er tykk og blank – og alt sukkeret er løst opp. Ta litt marengs mellom to fingre og gni dem sammen – da kjenner du om det er noen sukkerkorn igjen. I så tilfelle må du piske litt til.
Bland mandler og bakepulver godt – bruk gjerne en ballonsvisp. Vend blandingen i marengsen med en slikkepott. Bland godt sammen, men forsiktig, slik at du ikke slår ut all lufta av marengsen. Kle to runde former (jeg har brukt størrelse 20′) med bakepapir – og smør sidene med smør/margaring – altså bakepapir + smør må til for å få en fin kant rundt kaka. Fordel røren i formene og stek dem midt i ovnen på 175 grader i ca 25 minutter.
Sjokoladen
Smelt 2/3 av sjokoladen i vannbad. Det er viktig at bollen ikke kommer i kontakt med vannet, da kan sjokoladen brenne seg. Ta sjokoladen av varmen og tilsett resten av sjokoladen. Rør godt sammen og la sjokoladen avkjøle seg, rør ofte, til den har en temperatur på ca 34 grader. Deretter heller du sjokoladen over i en sprøytepose. Nå er du klar for montering.
Montering
Jeg liker å sprøyte ut kremen og har brukt tippen 1M. Du kan selvfølgelig bare stryke den utover også. Hell sjokoladen over i en sprøytepose med tynt hull og risle det over i en bred ring. Du kan også bruke en gaffel til dette om du ikke har sprøytepose – eller lage en selv av papir. Så plasserer du eggene. Det kan være lurt å “tørrtrene” for du kan ikke flytte dem så snart de er plasser. Jobb nokså raskt og sett kaka kaldt (gjerne i fryseren en liten stund).
Kaka bør oppbevares kaldt og kan gjerne fryses.
#kake #bake #suksesskake #suksess #påske #påskesuksess #wannabebakeblogger #runasbakegleder