Min julefavoritt: goro

Hvis jeg skal velge meg ett slag til jul – må det blir goro. Det er klissete å lage, tar litt tid, medfører en del oppvask – men smaker skikkelig godt. Konklusjonen er at det absolutt er verdt strevet. Kjevlingen er litt “vanskelig”, så jeg prøvde en “rørevariant” for et par år siden, uten særlig hell. Du trenger et Gorojern – men det har du kanskje innerst i boden? 

Ingredienser

1 3/4 dl kremfløte

1 egg

125 g sukker

500 g hvetemel

1 ts kardemomme

1 s vaniljesukker

325 g meierismør

 

Fremgangsmåte

Først pisker du kremfløten stiv – tar den over i en annen bolle/skål og vasker piskebollen.

Så pisker du egg og sukker til tykk og fin eggedosis.

Bytt til K-visp og tilsett kremen i eggedosisen. Rør til det er blandet.

Bland mel, vaniljesukker og kardemomme i en bolle. Ta det romtempererte smøret oppi melblandingen – og smuldre det sammen. Her kan du bruke en slikkepott hvis smøret er veldig mykt, hvis ikke, må du nok hjelpe til med henda. Det skal se omtrent slik ut:

Nå tilsetter du smør/melblandingen litt etter litt i eggedosis/kremblandingen, til du får en jevn og fin røre/deig. Denne må nå settes kaldt. Minimum 3 timer eller gjerne over natten.

Etter avkjøling tar du deigen ut av kjøleskapet. La den få noen minutter på benken, mens du kutter til en “mal” i matpapir. Denne trenger du for å få riktig størrelse på leiven du skal steke. Så finner du fram en rist, en pizzaskjærer, en brødkniv, mel og plugger i jernet.

Du trenger mye mel på benken når du skal kjevle ut deigen, for den er veldig klissete. Deigen skal være veldig hard – så du må sannsynligvis bruke en kniv for å få løs en liten bit av deigen. Ta en mengde på størrelse med en stor hvetebolle. Ta mel på “klumpen” og trykk den flat med hendene før du begynner med kjevlingen. Snu ofte – og pøs på med mel for å unngå at den setter seg fast i benk eller kjevle. Når leiven er ca 1 1/2 – 2mm, bruker du malen og kutter med pizzaskjærer (eller annet egnet verktøy). Er du flink med kjevlingen, får du nå to leiver klare for steking. Er det mye overflødig mel på leiven, kan du bruke en tørr pensel og “koste” melet vekk.

Når deigen har vært kjevlet ut en gang, må den avkjøles igjen før du kjevler den på nytt. Jeg kjevler halvparten av deigen, samler “avskjæret” i en deig og legger den i frysen, mens jeg tar resten. Så bytter jeg deigen i frysen med avskjæret fra del 2 og lager flere goro med deigen fra frysen. Jeg kjevler bare deigen to ganger – etter det synes jeg den blir for “melete”.

Legg så leiven i det varme jernet og stek til den får en gyllen farge. Legg den forsiktig over på rist (den er myk). La den avkjøle litt før du bruker en kniv til å dele opp goro’ene og kutte de pent.

 

#bake #bakst #goro #julebakst #jul

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg