Vaniljesnurrer

I dag er første gang jeg lager vaniljesnurrer – og det blir absolutt ikke siste. Vaniljesmaken var bare utrolig godt – og de kan helt klart konkurrere med kanelsnurrer. Når bolledeigen i tillegg er laget på den lange måten – blir snurrene saftige og luftige også. Viktig å ikke jukse med elte- og hevetiden, selv om det er fristende. Lover deg at det er verd det! Så håper jeg du lar deg friste og inspirere!
 

Ingredienser
450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
2 dl helmelk
75 g margarin i terninger
1 egg + ett til pensling

Vaniljefyll
100 g margarin
2 ss vaniljesukker
1 vaniljestang (frøene)
2 ss sukker

Fremgangsmåte

Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren (jeg lagde dobbelt porsjon i dag).

Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De fem siste minuttene kan du øke hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

Vaniljefyllet kan du gjerne lage mens du elter. Jeg “jukser” litt og bruker vaniljepulver i stedet for vaniljestang. Synes det er veldig lettvint;) I dag har jeg brukt såkalt “ekte” vaniljesukker fra Bourbon. Det gir en mer naturlig vaniljesmak enn vanlig vaniljesukker. 

Smør/margarinen må være romtemperert, så blander du inn sukker, vaniljesukker og vaniljefrø. Smak gjerne – og juster smaken til du får den slik du liker den.

Når deigen er ferdig hevet, kjevler du den så jevnt du kan til et rektangel. Smør vaniljefyllet utover, men spar et par centimeter på den ene langsiden. Rull så stramt og jevnt du klarer – området uten smør skal til slutt – til en jevn pølse.

Kutt den i passende skiver – jeg hadde de på 3 cm. Brett enden uten smør under snurren – slik at den ikke spretter ut under heving/steking. Legg snurrene på et brett og dekk med plast og la dem etterheve i 30 minutter.

Så pensler du bollene med pisket egg og steker dem på 225 grader i 10-12 minutter.

Avkjøl bollene på rist. Blir det noen igjen – så er de gode etter en runde i frysen også:)


 

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #vanilje #vaniljesnurrer #buns

 

 

 

 

 

6 kommentarer

Siste innlegg