Skolebrød

Skolebrød synes jeg er veldig godt – og aller best blir de jo når du lager dem selv. Fyller du dem med hjemmelaget vaniljekrem – blir dem helt uimotståelige. Det er også en kjekk måte å få brukt eggeplommer på (hvis du har laget makroner/marengs el.)  Da gjenstår det bare å si at jeg håper du lar deg friste og inspirere! 

Ingredienser
900 g hvetemel
1 pk gjær
130 g sukker
1 ts salt
1 ss kardemomme
150 g margarin
4 dl helmelk
2 egg + 1 til pisking

Vaniljekrem
4 eggeplommer
2 ss maizena
6 ss sukker
4 ts vaniljesukker
4 dl helmelk

Fremgangsmåte

Start med å lage vaniljekremen. Først blander du sammen eggeplommer og maizena i en bolle.

Melk, sukker og vaniljesukker tar du i en kjele og varmen blandingen opp kokepunktet. Halvparten av vaniljesukkeret er “ekte” bourbon vanilje – og derfor får jeg vaniljefrø i blandingen. 

Hell så litt av melken i eggeblandingen og visp godt. Når alt er blandet tilsetter du resten av melken. Visp godt. Så heller du alt tilbake i kjelen. Varm opp på middels varme mens du rører hele tiden. La den småkoke noen minutter til den tykner. Hell den over i en bolle, dekk med plast og sett i kjøleskapet for avkjøling. Plastfolien legger du helt ned på kremen for å unngå snerkdannelse.

Så fortsetter du med å lage bolledeigen.

Bland mel, sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.

Lunk melken til ca 30 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De fem siste minuttene kan du øke hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter. 

Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen inn i 18 emner på 90 gram. Trill hvert emne ut til en bolle – og trykk den litt flatere når du legger den på brettet. Jeg har valgt å legge dem litt tett, da vokser de litt sammen og – da blir det litt mindre “skorpe” på bollene. Nå skal bollene etterheve i 40-45 minutter – dekk over med plastfolie eller et fuktig kjøkkenhåndkle.

Lag en grop i hver bolle – jeg bruker trykker ned to fingre fra hver hånd i midten av bolla – og drar deigen fra hverandre til en stor grop – for jeg liker mye vaniljekrem i skolebrødene.

Ta den avkjølte vaniljekremen i en sprøytepose – eller bruk en skje – og fordel kremen i bollene. Da gjenstår det bare å pensle bollene med egg før du putter dem i stekeovnen. Jeg steker dem midt i ovnen på 210 grader (hydrosteking) i 10-12 minutter.

Avkjøl bollene godt på rist.

Så lager du en tykk melis og tar den i en dyp tallerken. I en annet tallerken tar du kokos. Dypp bollen skrått ned (hvis du ikke vil ha masse melis oppå kremen da) i melisen – før du dypper den i kokos.

Vips – så har du et knallgodt skolebrød i hånden (som forsvinner fortere enn du aner). 

Blir det noen igjen som du skal fryse ned – anbefaler jeg å fryse dem uten melis og kokos. Jeg “singelfryser” dem først – altså setter hele brettet i fryseren – før jeg legger dem over i poser. Da slipper du at vaniljekremen søles utover.

#skolebrød #skoleboller #boller #gjærbakst #bakst #bake #kokos #melis #hjemmelaget #vaniljekrem 

1 kommentar

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg