Makroner til 17. mai

Da er det på tide å gi dere oppskriften på 17.mai-makroner. Jeg valgte å lage de røde og blå “skallene” i to prosesser – for å være sikker på at ingrediensene er jevnt fordelt. Jeg anbefaler derfor å lage enten dobbelt porsjon – eller dele den i to små. Det er selvsagt mulig å lage marengsen først og så dele den i to, for så å farge hver del, men da må du være ekstremt nøyaktig. Makronene er fylt med hvit sjokoladekrem:) Vil tro disse imponerer på festbordet 17. mai – så jeg håper dere lar dere inspirere til å prøve dere også! 

Ingredienser
75 g eggehvite
100 g sukker (gjerne finkornet)
100 g melis
90 g mandelmel (ikke fettredusert)
Rød og blå pastafarge

Fyll
75 g hvit sjokolade
40 g kremfløte
1/4 ts sitronsaft
1 liten klype flaksalt
1 ts vaniljesukker (av vanillin)

Fremgangsmåte
Start med å vaske lett over bolle med såpe – små “fettrester” vil lage trøbbel for marengsen din. Pass også på at du ikke får eggeplomme med når du skiller eggene.

Tilsett en klype av sukkeret i eggehviten – og la det piske et par minutter på lav hastighet, til du ser det begynner å danne seg litt skum. Øk på til halv hastighet og la det piske videre til du har mye skum (slik som bildet under) – så setter du den på maks hastighet og pisker til du ha en myk marengs. Reduser hastigheten til halv fart og tilsett sukkeret – litt etter litt. Nå skal du piske videre på høy hastighet til du har en blank og fin marengs – det tar noen minutter. Du kan sjekke om den er ferdig med å ta litt marengs mellom tommel- og pekefinger – gni fingrene sammen – kjenner du sukkerkorn, er den ikke ferdig.

Skum nok til å øke til maks hastighet

Nå er det klart for å tilsette den fargen du ønsker. Du må bruke pasta-, pulver- eller gelefarge for å fint resultat – konditorfarge kjøpt i butikken vanner ut marengsen og du risikerer at den ødelegges. Det kan være vanskelig å vurdere hvor mye farge som skal til – for fargen mørkner betraktelig både når du tilsetter mandler og melis. I tillegg mørkner den både i tørketiden og under steking. Det er litt vanskelig å fange alle fargenyanser på bilder – men du kan se litt hva jeg mener i hvert fall.

Mens du lager marengsen, sikter du melis og mandelmel sammen i en bolle – og rører det forsiktig sammen.

Tilsett blandingen i marengsen og bland den sammen på laveste hastighet i maskinen i omtrent et halvt minutt. Resten av røringen tar jeg for hånd med en slikkepott for å ha bedre kontroll – for det er her magien ligger. Det er viktig å røre nok – men ikke for mye! Konsistensen skal være slik at røren renner sakte i en trekant ned fra slikkepotten – og ikke “drypper”. Det er bedre å røre litt for lite, enn for mye. 

Så heller du røren over i en sprøytepose med en tupp på 0,5 – 1 cm. Det kan være lurt å dytte inn litt av posen inn i tuppen – og sette den ned i et stort glass før du fyller sprøyteposen. Sprøyt ut i små sirkler, jeg pleier å sprøyte fra midten til sirkelen er dekket – og avslutter med en “snurr” for å unngå drypping. De vil flyte litt ut og bli større. Du kan bruke silikonmatte, bakepapir eller makronark. Til mal kan du tegne rundt fem-kroner med en tusj – og legge malen under matten eller bakepapiret. Siden jeg lager ganske mange, har jeg investert i makronark med ferdigtegnede sirkler – utrolig kjekke. 

 

Det hvite sjokoladefyllet lager du mens makronene tørker. 

Hakk opp den hvite sjokoladen (hvis du ikke har sjokoladepletter da). Kok opp fløte, sitronsaft, salt og vaniljesukker. Med en gang du ser den første bobla – heller du væsken over sjokoladen. Vent i ca 30 sekunder før du begynner å røre. Rør så til all sjokoladen er oppløst. Hvis det ikke går, kan du varme den raskt opp over vannbad eller et par sekunder i mikrobølgeovnen. Sett fyllet i kjøleskapet. Fyllet har nå en beige farge.

Rett før du skal fylle makronene, pisker du sjokoladekremen sammen med en gaffel, til du ser at glasuren blir lysere – tilnærmet hvit, du ser tendensen på bildet under. Ha sjokoladen over i en sprøytepose og fyll makronene. Du kan også bruke en teskje dersom du ikke har sprøytepose.

Når makronene er helt kalde – er det på tide å fylle makronene. Jeg pleier å sortere makronene i to og to like – utrolig hvor forskjellige de kan bli selv om det er samme mal… Deretter sprøyter jeg ut litt sjokoladekrem ut på en halvdel – og monterer dem sammen. Jeg gjorde dette på kvelden – så fargene ble helt feil på bildet, men prinsippet ser dere jo:)

#17mai #makroner #macarones #mai #fest #sjokolade #hvitsjokolade

 

 

4 kommentarer

Siste innlegg