Hjemmelagde croissanter er utrolig godt. Det er verken sunt eller raskt å lage – men det er faktisk verd å unne seg det en sjelden gang. De kan fryses ned – og blir like gode tint:) Jeg har fulgt Ida Gran-Jansens oppskrift – for når man skal lage croissanter – er det viktig å være tålmodig og nøyaktig. Denne metoden foregår over to dager. Det er litt vanskelig å forklare dette – men har tatt masse bilder – så jeg satser det blir forståelig likevel. Håper du lar deg friste og inspirere!
Ingredienser
2,5 dl vann
14 g tørrgjær
500 g hvetemel
12 g salt
50 g sukker
100 + 250 g smør (romtemperert)
Fremgangsmåte
Første dag – på kvelden
Bland sammen lunkent vann (25-30 grader) og tørrgjær – og la det stå i fem minutter.
I mellomtiden tar du mel, salt, sukker og 100 g av det myke smøret i en kjøkkenmaskin og blander det godt sammen med en K-visp (hvis du ikke har det – bruker du bare eltekroken)
Så bytter du til eltekrok og tilsetter væsken. La deigen elte i 7-8 minutter. Dekk til med plast og la den heve til dobbelt størrelse – det tar 60 – 120 minutter.
Strø et tynt lag med mel på benken – og trykk deigen utover til et rektangel. Rett rektangelet to ganger – først fra kortsiden – og så fra langsiden. Så pakker du deigen inn i plastfolie og legger det i kjøleskapet. Der skal det ligge over natten.
Klem det myke smøret (250 g) utover i en plastpose som er ca 18 x 20 cm (feks 1,2 liter fra IKEA). Jeg anbefaler deg å bruke en zip-pose fordi den er litt tykkere i plasten, men det går sikkert fint med en vanlig pose også. Trykk det jevnt ut med hendene – eller bruk en kjevle. Legg smøret så flatt i fryseren over natten.
Neste dag – på morgenen
Nå tar du smøret ut av fryseren – og lar den ligge i romtemperatur i 45 minutter så det blir litt mykere. Når du merker at det mykner – tar du deigen ut av kjøleskapet. Poenget med dette – er at smør og deig skal ha så lik konsistens som mulig. Jeg var litt treg – og smøret ble litt for mykt – derfor ser du at den er litt ekstra klissete på bildene. Blir den for vanskelig å jobbe med – kan du legge den i kjøleskapet i mellom alle kjevlingene.
Dryss et tynt lag med mel utover kjøkkenbenken – og så kjevler du deigen til et rektangel som er 40×18 cm. Her lønner det seg å være nøyaktig – både i forhold til jevn tykkelse og størrelse. Så tar du smøret ut av plasten – det enkleste er å klippe av alle sidene i posen. Plasser så smøret på den ene halvdeigen og brett den andre halvdelen over.
Så kjevler du deigen ut til et rektangel på 60×20 cm. Det er best om du kjevler fra midten og utover.
Så bretter du deigen sammen – først bretter du 2/3 av deigen – og så den andre enden inntil.
Nå kjevler du til skjøten forsvinner og deigen blir jevn i tykkelsen.
Så bretter du deigen i to fra kortsiden.
Nå kjevler du igjen deigen ut til et rektangel – også denne gangen på 60×20 cm. Nå er det på tide å brette deigen som en brev, først bretter du inn den ene kortsiden 1/3 – og som bretter du den andre siden – over den første igjen.
Så må du kjevle igjen. Nå skal rektangelet være 35×23 cm. Pakk deigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i en times tid.
Etter den timen skal det kjevles igjen. Først kjevler du ut en rektangel og deler deigen i to. Legg så den ene delen tilbake i kjøleskapet. Nå kjevler du deigen ut til et rektangel som er 45×25 cm – den skal være ca 3 mm tykk.
Først kutter du rene sider (kantene kan du slenge sammen i en muffinsform eller liknenede. Del videre deigen i 3 og så hver del inn i to lange trekanter. Lag et lite snitt i kortenden – og rull dem stramt sammen (har laget en liten film av dette på facebooksiden min).
Gjenta prosessen med deigen som venter i kjøleskapet. Legg croissantene på to stekebrett med bakepapir – 6 stykker på hvert brett. Så pensler du croissantene med en blanding av et egg og litt salt. Dekk med plastfolie og la heve i ca. 3 timer på kjøkkenbenken. Når de er ferdig hevet pensler du enda en gang med egg. På den måten blir de ekstra blanke:)
Stek croissanten på 200 grader i 10 min, senk så temperaturen til 190 grader og la dem steke i 12 min til. Avkjøl croissantene på rist. De kan fryses – og tines i ovn på svak varme.
#croissant #wienerbrød #butterdeig #bake #bakst #gjærbakst