Kanelboller

Saftige kanelboller er en av familiens største favoritter – og nytes året rundt. De passer til alle anledninger og er derfor kjekke å ha i frysen. Tin dem i ovnen – og server dem lunkne med litt melis – er ikke så mye som er bedre enn det! Her har du i hvert fall min beste oppskrift på kanelsnurrer hvis du har lyst til å glede deg selv eller noen rundt deg. Håper du lar deg friste!

Ingredienser
900 g hvetemel
120 g sukker
1 ts salt 
2 ts kardemomme
1 pk fersk gjær
4 dl helmelk
150 g margarin – romtemperert
2 egg

Fyll
120 g sukker
150 g margarin
2 ss kanel

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle og bland det sammen. Så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken i en kjele eller i mikroovnen (pass på at du bruker et litermål som tåler det). Temperaturen skal være ca 30 grader. Pisk inn to romtempererte egg, det kan være lurt å knekke dem i en bolle først – det er så mye enklere å se eventuelt eggeskall (enn i den hvite melken). Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg.

Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.

Så samler du deigen, dekker bollen med plast – og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar mellom 60 og 90 minutter.

I mellomtiden lager du fyllet. Ta alle ingrediensene i en bolle og pisk det sammen til det blir en jevn og litt luftig masse.


Når deigen er ferdig hevet, tar du den ut på kjøkkenbenken og elter den lett sammen før du deler deigen i to. 

Den ene delen kjevler du ut til et rektangel – ca 30 x 50 cm. Det skal ikke være nødvendig med mel på benken (da har du jukset med eltetiden;))

Smør halvparten fyllet utover med en spatel eller slikkepott, så jevnt som du klarer. Rull deigen stramt sammen til en pølse.

Så kutter du pølsa i like brede skiver. Siden jeg er dårlig på øyemål, pleier jeg å bruke en linjal. Jeg kutter mine i 3 cm bredde.

Legg skivene på et bakepapir på et brett. Gjenta prosessen med andre halvdelen av deigen. 

La kanelsnurrene etterheve i 45 minutter. Deretter pensler du bollene med et pisket egg.

Stek dem på 210 grader (gjerne hydrosteking), midt i ovnen i 9 – 12 minutter.

Avkjøl på rist. Bland gjerne sammen litt melis og vann – og hell den over rett før servering.

#bake #bakst #gjærbakst #boller #kanelboller #kanel

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg