Vaniljeknuter

Jeg er veldig glad i vanilje – og denne gangen har jeg laget noen deilige og saftige vaniljeknuter. Jeg bruker frø fra vaniljestang for å få skikkelig god vaniljesmak. Et alternativ er å kjøpe vaniljefrø på glass. Dette brukes i stedet for vaniljefrø – og er kjekk å ha i skuffen for deg som bruker lite vaniljefrø. Da håper jeg du lar deg friste!

Ingredienser
450 g hvetemel
60 g sukker
1/2 pk gjær
1/2 ts salt
1/2 ts kardemomme
2 dl helmelk
75 g margarin i terninger
1/2 vaniljestang (frøene)
1 egg + ett til pensling

Vaniljefyll
100 g margarin
75 g melis
1 ts vaniljesukker
1/2 vaniljestang (frøene)

Fremgangsmåte

Bland sammen alle de tørre ingrediensene og smuldrer den ferske gjæren oppå. Lunk melken i mikrobølgeovn (hvis du har et litersmål som tåler det) – eller bruk en kjele. Melken skal ha en temperatur på ca 30 grader. Visp inn eggene (obs – romtempererte) og hell væsken over i det tørre. Når deigen har samlet seg – lar du den elte på lav hastighet i 10 minutter. 

Så tar du deigen ned av eltekroken og tilsetter 1/3 av margarinen – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen. Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De fem siste minuttene kan du øke hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du deigen med plast og lar den heve til dobbelt størrelse. Det tar et sted mellom 60 og 120 minutter – litt avhengig av hvor varmt det er på kjøkkenet ditt – og temperaturen på melken. 

I mens bolldeigen hever – lager du vaniljefyllet.

Ha alle ingrediensene i en bolle og pisk det sammen til du har en hvit og luftig masse. Start på lav hastighet og øk på etterhvert. Er fyllet veldig løst – kan det med fordel settes litt i kjøleskapet til det får normal smørekonsistens. Hos meg var det veldig varmt – og det hele ble en nokså klissete affære…

Når deigen er ferdig hevet – kjevler du den ut til en leiv på ca 35 x 65 cm. Pass på at den er så jevn som mulig. Hvis du har en silikonmatte du kan kjevle på – er det enkelt både å måle – og å brette den sammen etterpå. Smør vaniljefyllet utover og brett deigen i to.

Nå skal du dele deigen i strimler med en pizzadeler eller liknende. Bruk gjerne en linjal så strimlene dine blir like brede. 

Tvinn strimlene – og knytt dem i en knute. Sett dem på et stekebrett til etterheving i ca 30 minutter. 


 

Så pensler du knutene forsiktig med et sammenpisket egg. 

Stek knutene i 10 – 12 minutter på 225 grader. Avkjøl på rist.

 

 

 

8 kommentarer

Siste innlegg