Bollekrans

Hveteboller er noe av det beste jeg vet – men det kan jo fort se litt kjedelig ut på et fat. Da kan du sette bollene sammen til en krans:) Ideen fikk jeg av Annebrith.no, men oppskriften er min. Av denne oppskriften får du en krans av åtte boller – og er helt perfekt for søndagskos med familien:) Da håper jeg du lar deg friste og inspirere!

Ingredienser
325 g hvetemel
40 g sukker
1/3 pk gjær
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1,5 dl helmelk
1 egg + 1 egg til pensling
50 g margarin – romtemperert

Melis
 

Fremgangsmåte

Ta mel, salt, sukker og kardemomme i en bolle, bland det sammen og så smuldrer du den ferske gjæren oppå. 

Lunk melken til ca 30 grader – jeg bruker et litersmål i glass og tar det i mikroovnen. Tilsett eggene i melken og visp det lett sammen (jeg knekker alltid egg i en egen skål – for det er så vanskelig å finne igjen eggeskall i melk).

Hell væsken i det tørre og la deigen samle seg. Elt deigen på lav hastighet i 10 minutter. Nå skal du tilsette det romtempererte margarinen. Ta deigen ned fra eltekroken, tilsett 1/3 av margarinen og la det elte seg inn. Gjenta prosessen to ganger til – så alt smøret er såvidt i deigen. Nå skal du elte i 15 minutter til – sett gjerne opp hastigheten litt de siste 5 minuttene.


Dekk bollen med plast. Nå skal deigen heve til dobbelt størrelse – det tar mellom 60 og 120 minutter – avhengig av temperaturen på kjøkkenet og melken. 

Bruk en 22′-form for å lage en sirkel på bakepapiret – snu papiret slik at du unngår tusj/blyant på baksten:) Når deigen er ferdig hevet – deler du deigen i åtte emner på ca 80 gram. Trill hvert emne sammen til en bolle. Så plasser du bollene omtrent midt på streken – se bildene under. Det skal være litt avstand mellom bollene – de vil vokse sammen når du etterhever dem. 

Dekk bollene med plast eller et klede – og sett dem på et lunt sted for etterheving i 45 – 60 minutter. De skal heve akkurat slik at de er inntil hverandre. 

Så pisker du sammen et egg og penser bollene forsiktig. Så skal de stekes midt i ovnen på 225 grader i 8 – 12 minutter. Avkjøl kransen på rist, men nyt den gjerne litt lunken. 

Tilslutt blander du sammen litt melis og vann – og strimler det over med en gaffel. Dette kan du selvfølgelig droppe om du heller vil det:)

 #bake #boller #gjærbakst #bakst #krans #melis #hveteboller #hvetekrans

4 kommentarer

Siste innlegg