Gulrotkake – laktosefri

Gulrotkake er noe av det beste jeg vet – og med litt ekstra pynt – passer den fint til fest. Denne gangen har jeg laget kaken laktosefri. Jeg var litt spent – for jeg har aldri jobbet med laktosefri kremost og laktosefri margarin på denne måten – men synes ikke jeg merket noe forskjell – verken på tekstur eller smak. Kaken er pyntet med karamelliserte valnøtter og sjokoladeblad rundt kaken. Håper du lar deg friste!

Ingredienser
Kakerøre
4 egg
275 g sukker
190 g hvetemel
2 ts natron
2 ts kanel
1 ts vaniljesukker
1/2 ts salt
5 gulrøtter 
1,5 dl rapsolje (eller annen nøytral olje)
1/2 sitron – finrevet skall

Glasur
175 g kremost
225 g melis
90 g usaltet smør
2 ts vaniljesukker
1 ts sitronsaft

Karamelliserte valnøtter
60 g valnøtter
75 g sukker

Fremgangsmåte

Start med å piske egg og sukker sammen til eggedosis. Pisk først noen minutter på lav hastighet, så setter du opp til halv hastighet i fem minutter før du setter opp farten og pisker videre på høy hastighet i fem minutter til. Da skal eggedosisen være tykk og hvit – hvis ikke – pisker du enda litt til. Under piskingen skreller du gulrøttene og river dem. Jeg pleier å rive gulrøttene ganske grovt. Riv sitronskall oppi gulrøttene.

Bland sammen mel, natron, kanel, salt og vaniljesukker. Sikt det inn i eggedosisen og pisk det sammen akkurat så lenge at alt er blandet på lav hastighet.

Skru ned på laveste hastighet og tilsett 1/3 av oljen og 1/3 av gulrøttene. Skru opp hastigheten litt til alt er blandet og gjenta prosessen til alt er blandet sammen.

Hell røren i en form du har smurt eller dekket med bakepapir. Jeg har brukt en 22′ form – bake it easy.

Kaken steker du på 180 grader i 45-55 minutter (sjekk med en pinne om den er gjennomstekt). Avkjøl kaken på rist – den må være helt avkjølt før du har på glasuren.

Karamelliserte valnøtter

Når kaken steker – er det tid for å lage nøttene. Dette kan gjøres noen dager i forveien om du vil – bare oppbevar nøttene i et lufttett glass. 

Smelt sukkeret i en vid kjele eller stekepanne på medium varme – ikke rør i sukkeret, da krystalliserer det seg. Når alt sukkeret har smeltet – tilsetter du nøttene og rører til nøttene er dekket med sukkeret. Hell dem over på et bakepapir – og avkjøl nøttene. Deretter hakker du dem opp i passende biter.

Glasur og montering

Ta margarin og kremost ut av kjøleskapet minst en time før du skal lage glasuren. 

Når margarinen og kremosten er myke – blander du det godt sammen til du har en glatt blanding (jeg brukte K-visp). Stopp noen ganger innimellom og press flat eventuelle klumper med en slikkepott før du fortsetter. Deretter tilsetter du melis, vaniljesukker og sitronsaft – og pisker videre med en ballongvisp. 

Start forsiktig til alt er blandet – så pisker du på maks hastighet til glasuren er helt glatt. Det tar 5-10 minutter.

Når kaken er helt avkjølt – er det klart for å pynte kaken.

Jeg valgte å delte kaken i to – og fylte den med et tynt lag med glasur – for å få en enda mer fuktig og smaksrik kake. 

Bre resten av glasuren jevnt over kaken. Jeg hadde et tynt lag på sidene og et litt tykkere lag på toppen av kaka. Tilslutt fordelte jeg valnøtter i kanten på kaken. Kaken oppbevares kjølig – og smaker godt i flere dager. Imidlertid vil sukkeret “smelte” litt slik at utseende forringes noe etter et par dager. Det ser du på bildet av kakestykket nederst her. 

Tips! Sliter du med for tynn glasur – kan du ta et tynt lag rundt hele kaken – sette den og resten av glasuren i fryseren i ca 20 minutter. Deretter pisker du opp glasuren og fordeler resten over kaka. 

 

#gulrotkake #bake #bakst #gulrot #kake #valnøtter #laktosefri #utenlaktose 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg