Skolebrød i langpanne

Noen ganger kan en endring i oppskrift slå alle forventninger – dette skjedde meg denne gangen! Har lest et sted at bollene blir ekstra gode hvis man bytter ut litt av sukkeret med brunt sukker. I tillegg la jeg skolebrødene tett i tett i en langpanne – slik at de får mindre “skorpe” og blir skikkelig myke. Hvilken av disse tingene som gjorde susen vet ikke jeg – men bedre skolebrød har jeg aldri spist. Vaniljekremen har jeg laget selv – det burde du virkelig prøve – er enklere enn du tror – og mye bedre! Da håper jeg du ble fristet nok til å prøve disse i nærmeste framtid!

Ingredienser

Boller

750 g hvetemel
125 g margarin – romtemperert
3 1/3 dl helmelk
1 pk fersk gjær
70 g sukker
30 g brunt sukker
2 1/2 ts kardemomme
1 ts salt
2 egg + 1 til pensling

Topping

melis
kokosmasse
strøssel

Vaniljekrem

1,75 dl helmelk
0.75 dl kremfløte
45 g sukker
1/2 vaniljestang
1 egg
1 eggeplomme
18 g maizena
25 g margarin (romtemperert)

 

Fremgangsmåte vaniljekrem

Vaniljekremen kan lages i god tid i forveien, men det er tidsnok å lage den rett før du begynner med bolledeigen. Er du kjempeglad i masse vaniljekrem – kan du lage dobbelt porsjon;) Start med å sette en ildfast form i fryseren. Det er for å få en rask avkjøling av kremen når den er ferdig – det gir best resultat. Ha melk, fløte og sukker i en kjele. Splitt vaniljestangen i to og skrap ut vaniljefrøene. Ha så både frø og den “tomme” stangen i kjelen. Kok opp blandingen på medium+ varme, rør litt innimellom. Visp egg, eggeplomme og maizena sammen til en glatt røre i en annen bolle.

Tilsett litt av den kokende væsken i egget mens du rører kraftig. Det kan være lurt å legge en klut under bollen – eller noe annet som gjør at bollen ikke sklir. Tilsett resten av væsken og pisk det sammen. Du får nå en tynn vaniljesaus. Hell væsken tilbake i kjelen – gjerne gjennom en sil. De vaniljestengene jeg bruker, slipper ofte litt bark – så da blir jeg kvitt det samtidig. Rør hele tiden mens du gir vaniljesausen et godt oppkok på medium+ varme. Du merker at blandingen tykner. Trekk kjelen av platen og rør inn margarinen/smøret. Det bør være romtemperert så det ikke skiller seg!

Hell kremen over i den iskalde formen – dekk kremen med plast. Legg plastfolien helt nedpå kremen, slik unngår du at du får snerk. Sett vaniljekremen til avkjøling i kjøleskap (eller fryser hvis du har dårlig tid).

For å få bilder til beskrivelsen, kan du klikke her og lese et tidligere innlegg om vaniljekrem.

 

Fremgangsmåte boller

Bland mel, sukker, brunt sukker, salt og kardemomme i en bolle og smuldre oppi gjæren.

Lunk melken til ca 35 grader og pisk inn eggene i melken. Det er lurt å knekke eggene i en egen bolle først – for det er så vanskelig å se eventuelle eggeskall i den hvite melken.

Tilsett melk/egg-blandingen i det tørre og la deigen elte på lav hastighet i 10 minutter. Ta deigen ned av eltekroken og tilsett 1/3 av smøret – elt i ca 1 minutt, så tar du deigen av eltekroken igjen og tilsetter 1/3 av margarinen og så det samme igjen.

Nå skal margarien elte seg godt inn i deigen, det tar 15 minutter. De siste fem minuttene kan du gjerne skru opp hastigheten på eltingen litt.

Så dekker du bollen med plast (eller legger over i en annen bolle smurt med litt smør/olje) og setter deigen til heving. Der skal den heve til dobbelt størrelse, det tar mellom 60 og 90 minutter.

Når deigen er ferdig hevet, deler du den inni 18 emner av ca 90 gram. Så triller du hvert emne til du får en glatt og fin bolle – legger dem over på et stekebrett og trykker dem litt ned med håndflaten. Når alle bollene er ferdige – er det på tide å fylle dem med vaniljekrem.

Fyll gjerne vaniljekremen over i en sprøytepose hvis du har. Bruk fire fingre til å lage plass til vaniljekrem. Du tar to fingre fra hver hånd, trykker ned – og drar deigen litt til side. Fyll på med masse vaniljekrem!!

Sett bollene til etterheving i 45 – 60 minutter. Sett dem på et lunt sted – for det er ikke så lett å dekke dem til. Du kan prøve forsiktig med plast – men blir lett litt grisete…

Skolebrødene steker du på 225 grader (gjerne hydrosteking hvis du har) – i 12 – 15 minutter. Følg med på baksten og ta den ut av ovnen når fargen er gylden.

Så er det bare å avkjøle skolebrødene på rist – men de smaker ekstra godt lune:)

Bland melis og vann til tykk melisglasur i en dyp skål – og fyll kokosmasse i en annen skål. Dypp så skolebrødene først i melis – og så i kokos:) Liker du ikke kokos, kan du bruke strøssel.

Får du noen til overs, kan de fryses – men jeg anbefaler at du gjør det uten melis – den blir gjerne klissete i fryseren.

#skolebrød #skoleboller #purker #kokos #vaniljekrem #langpanne #bake #gjærbakst #bakst #påske

 

 

 

 

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg