Berlinerkranser

Først ut av julebaksten i år, er berlinerkranser som er søte, små kranser som smelter i munnen. Jeg testet dem ut med både margarin og smør. Deigen er litt enklere å jobbe med når du bruker margarin – forøvrig preges jo smaken mye av hva du velger.  Du må rett og slett velge hva du liker best selv. Personlig er jeg ikke så glad i smørsmaken – men for mange er den alt… Du kan også se at jeg har brukt to typer perlesukker – det vanlige som du får på butikkene her i landet – og det “svenske” perlesukkeret – som forblir hvitt etter steking. Det hvite er litt større “biter” så det er litt smak og behag det også:) Berlinerkranser skal være veldig holdbare i lufttett boks – så hvis de er en av dine slag til jul – er det bare å sette i gang. Oppskriften gir ca 20 kranser. Lykke til:D

 

Ingredienser
2 hardkokte eggeplommer
2 rå eggeplommer
120 g sukker
350 g hvetemel
250 g smør/margarin

1 eggehvite
perlesukker
 

Fremgangsmåte

Jeg starter alltid med å måle opp alle ingrediensene. Jeg har brukt kjøkkenmaskin til arbeidet – men du kan også gjøre prosessen for hånd. 

Start med å koke to egg i 8-9 minutter – til de er hardkokte. Avkjøl litt i rennende kaldt vann. Del eggene i to – og bruk en teskje til å ta ut plommen.

Ta de hardkokte plommene sammen med de rå eggeplommene i en kjøkkenbolle – og gni det sammen med en slikkepott oppover kantene.

Deretter visper du det sammen i 2-3 minutter på lav hastighet til det blir en glatt blanding. Tilsett sukkeret og la det piske videre på halv hastighet i 3 minutter til. Deretter øker du til maks hastighet og lar det piske i 5 minutter. Da skal du ha en tykk, hvit eggedosis. Sett eggedosisen til side. 

Bland sammen smør og mel – jeg bruker en K-visp til dette – til du har en smuldrete deig. 

Hell oppi eggedosisen og la det hele blande seg. Du skal kjøre deigen minst mulig for å unngå at kransene blir seige. Nå setter du deigen kaldt i 2-3 timer. 

Nå skal deigen deles opp i lillefingertykke stenger på ca 12 cm. Noen velger å dele deigen inn i emner først for så å trille dem ut – men jeg synes de lett blir ujevne da. Jeg tok derfor å trillet så jevne pølser som jeg kunne, for så å kutte dem av til 12 cm. Husk å være lett på hånden – for smøret i deigen smelter av de varme hendene dine. Det er også viktig å bruke håndflaten til å trille – ikke fingrene!

Sett kakene med litt avstand på bakepapir. Når brettet er fullt, setter du det i fryseren i ca 5 minutter (eller litt lengre i kjøleskapet). Sett samtidig på stekeovnen (175 grader). 

Mens kakene avkjøler seg, pisker du eggehviten lett sammen i en skål. Hvis det danner seg skum, fjerner du det med gaffel el. Hell perlesukker i en annen skål. 

Når kransene har avkjølt seg litt – er de klare for pynting. Dypp dem først i eggehvite – deretter i perlesukker – før du setter dem tilbake på stekebrettet. 

Kransene stekes ved 175 grader (over- og undervarme) i 10-13 minutter, til de er lysegule og litt gyldne i kantene. 

Sett brettene på rist etter steking og la de stå noen minutter der, før du løfter dem forsiktig over på rist.

#jul #julebakst #berlinerkranser #kranser #perlesukker #bake #bakst

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg